Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν για πολλούς ένα πρότυπο ζευγαριού. Ο γάμος τους διήρκησε κάτι παραπάνω από 73 χρόνια και το μεγαλύτερο μέρος του ήταν γεμάτο στιγμές ευτυχίας. Η βασίλισσα βρήκε στον δούκα του Εδιμβούργου τον “βράχο” της και μαζί απέκτησαν τέσσερα παιδιά – τον πρίγκιπα Κάρολο, την πριγκίπισσα Άννα, τον πρίγκιπα Άντριου και τον πρίγκιπα Έντουαρντ – οκτώ εγγόνια και οκτώ δισέγγονα. Ο γάμος τους έγινε 1947 αλλά η γνωριμία τους έγινε πολλά χρόνια πριν.

Γνωρίστηκαν στον γάμο της πριγκίπισσας Μαρίνας της Ελλάδας και της Δανίας και δούκα του Κεντ, το 1934. Η Ελισάβετ ήταν μόλις 7 ετών και ο Φίλιππος 12. Παρά το νεαρό της ηλικίας τους, πολλά media της εποχής βλέπανε ένα ταιριαστό ζευγάρι.

Πέρα από την συγγένεια που απέκτησαν μέσα από το γάμος τους όμως φαίνεται πως είχαν και μια μακρινή συγγένεια λόγω της καταγωγής τους. Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο σύζυγός της είναι μακρινά εγγόνια της βασίλισσας Βικτώρια.

Αυτό διαπιστώνει κανείς αν ξεδιπλώσει το γενεαλογικό τους δέντρο.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below

Για την βασίλισσα Ελισάβετ η σχέση με την βασίλισσα Βικτώρια προκύπτει από τον πατέρα της. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της βασίλισσας Βικτώριας της Αγγλίας, από το 1876 έως το 1901, απέκτησε εννιά παιδιά με τον σύζυγό της, πρίγκιπα Αλβέρτο: τέσσερις γιους και πέντε κόρες.

Όταν η βασίλισσα πέθανε, ο μεγαλύτερος γιος του ζευγαριού, ο πρίγκιπας Έντουαρντ ανέβηκε στο θρόνο και στη συνέχεια τον εκτόπισε ο μικρότερος αδερφός του George, το 1910, που ήταν ο παππούς της βασίλισσας Ελισάβετ.

Η βασιλεία του βασιλιά George V κράτησε μέχρι το 1936 όταν και έγινε βασιλιάς ο γιος του, George VI και πατέρας της Ελισάβετ.

Η βασίλισσα Ελισάβετ πήρε το θρόνο το 1952, όταν πέθανε ο πατέρας της.

Από την άλλη μεριά, ο πρίγκιπας Φίλιππος που γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου του 1921 στην Κέρκυρα από τον πρίγκιπα Ανδρέα της Δανίας και της Ελλάδας και την πριγκίπισσα Αλίκη Μπάτενμπεργκ, συνδέεται με την βασίλισσα Βικτώρια από τη μεριά της μητέρας του.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της, η βασίλισσα Βικτώρια έφερε στον κόσμο τη δεύτερη κόρη της, την πριγκίπισσα Αλίκη, το 1843. Η πριγκίπισσα Αλίκη παντρεύτηκε τον τον Μέγα δούκα του Έσεν, Ludwig IV και απέκτησαν επτά παιδιά συμπεριλαμβανομένης και της Βικτώριας που αργότερα παντρεύτηκε τον ξάδερφο του πατέρα της πρίγκπα Λούις του Μπάτενμπουργκ, το 1884.

Η Βικτώρια και ο πρίγκιπας Λούις απέκτησαν το πρώτο τους παιδί, την πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπουργκ, τη μητέρα του πρίγκιπα Φίλιππου, το 1885.

Η μητέρα του πρίγκιπα Φίλιππου παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της Δανίας το 1903 και απέκτησαν μαζί πέντε παιδιά μαζί με τον δούκα του Εδιμβούργου.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below