Στη σπουδαιότερη τελετή απονομής βραβείων της Γαλλίας, τα César, ήταν η φιγούρα που ξεχώρισε για τον αντίκτυπο των προσωπικών εξομολογήσεών της από την εθνική βιομηχανία του θεάματος. Η Judith Godrèche θεωρείται κινητήριος δύναμη του γαλλικού #metoo, μετά τις αποκαλύψεις της περί κακοποιητικής σχέσης, στα 14 της, με τον 40χρονο τότε σκηνοθέτη της.

Μετά την ομιλία λοιπόν που παρέθεσε στα César, παρακινώντας και άλλους να μιλήσουν ανοιχτά για τις κακοποιητικές εμπειρίες τους, ακόμα και αν θύτες υπήρξαν ισχυροί άνθρωποι του θεάματος, ή ειδικά τότε, καταχειροκροτήθηκε από το κοινό που σηκώθηκε όρθιο στην αίθουσα.

«Μπορούμε να κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα, να αναλάβουμε ευθύνες, να είμαστε οι ηθοποιοί ενός κόσμου που τίθεται υπό αμφισβήτηση» είπε. «Το ξέρω ότι είναι τρομακτικό: να χάσουμε υποτροφίες, ρόλους, τη δουλειά μας. Κι εγώ φοβάμαι. Άφησα το σχολείο στα 15 χρόνια μου, δεν έχω ούτε καν απολυτήριο λυκείου, τίποτα» είπε η ηθοποιός που ξεκίνησε τη διαδρομή της στον κινηματογράφο σε ηλικία 9 ετών και θεωρήθηκε παιδί θαύμα. «Θα ήταν περίπλοκο το να μπεις στη μαύρη λίστα. Δεν θα είχε καθόλου πλάκα».

«Μπορούμε να κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα, να αναλάβουμε ευθύνες, να είμαστε οι ηθοποιοί ενός κόσμου που τίθεται υπό αμφισβήτηση. Το ξέρω ότι είναι τρομακτικό: να χάσουμε υποτροφίες, ρόλους, τη δουλειά μας. Κι εγώ φοβάμαι. Άφησα το σχολείο στα 15 χρόνια μου, δεν έχω ούτε καν απολυτήριο λυκείου, τίποτα».

Όπως πρόσθεσε η πρωταγωνίστρια της αυτοβιογραφικής τηλεοπτικής σειράς «Icon of French Cinema», «η σιωπή υπήρξε κινητήριος δύναμή μου για 30 χρόνια. Γιατί να επιτρέπουμε σε αυτή την τέχνη, που αγαπάμε τόσο πολύ, που μας φέρνει κοντά, να καλύπτει το παράνομο trafficking νέων κοριτσιών; Είμαστε στην αυγή μιας νέας μέρας. Μπορούμε να αποφασίσουμε να μην επιτρέπουμε στον κινηματογράφο άντρες που κατηγορούνται για βιασμό».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Brut (@brutofficiel)

Η Godrèche συμπλήρωσε στην ομιλία της: «Τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα πάνω μας. Είμαστε αρκετά τυχεροί ώστε να ζούμε σε μια χώρα όπου φαίνεται να υπάρχει ελευθερία. Έτσι, με το ίδιο σθένος που δημιουργούμε, ας πούμε δυνατά ό,τι γνωρίζουμε σιωπηρά.

»Ας μην ενσαρκώνουμε στην οθόνη ηρωίδες ενώ στην πραγματική ζωή κρυβόμαστε στο δάσος. Ας μην ενσαρκώνουμε επαναστάτες και ανθρωπιστές, ενώ ξυπνάμε κάθε πρωί γνωρίζοντας ότι ένας σκηνοθέτης κακοποίησε μια νεαρή ηθοποιό και δεν είπαμε τίποτα».

Όπως πρόσθεσε: «Μην υποτιμάτε τα νέα κορίτσια. Μπορεί να χτυπούν στον πάτο της πισίνας και να πληγώνονται, αλλά ανεβαίνουν ξανά στην επιφάνεια… και ονειρεύονται μια πιθανή επανάσταση».

«Μην υποτιμάτε τα νέα κορίτσια. Μπορεί να χτυπούν στον πάτο της πισίνας και να πληγώνονται, αλλά ανεβαίνουν ξανά στην επιφάνεια… και ονειρεύονται μια πιθανή επανάσταση».

Το κίνημα #metoo, που ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 2017 με τις αποκαλύψεις κατά του σκηνοθέτη του Χόλιγουντ Harvey Weinstein, δεν έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του στη Γαλλία. Ακόμα ο Gérard Depardieu, που αντιμετωπίζει πολλές κατηγορίες για σεξουαλικές επιθέσεις (και μία για βιασμό), έλαβε τη συμπαράσταση του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron, ο οποίος υπονόησε ότι αποτέλεσε το θύμα ενός «κυνηγιού μαγισσών». Ο ίδιος ο Depardieu αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Ωστόσο η 51χρονη σήμερα Godrèche δεν αποθαρρύνεται και έχει κατηγορήσει επώνυμα τους σκηνοθέτες Benoît Jacquot και Jacques Doillon, τον πρώην σύντροφο της Jane Birkin, ότι της επιτέθηκαν σεξουαλικά και τη βίασαν όταν ήταν έφηβη.

Συγκεκριμένα, με τον Jacquot είχε σχέση όταν εκείνη ήταν 14 και εκείνος 39, στα γυρίσματα της ταινίας του 1987 «Les mendiants», ενώ υποστηρίζει ότι ο Doillon την ανάγκασε, στα 15 χρόνια της, να γυρίσει μαζί του 45 φορές μια ερωτική σκηνή που δεν υπήρχε στο σενάριο, υποτίθεται για τις ανάγκες της ταινίας «La fille de 15 ans» (1989).

Ο Jacquot έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες, ισχυριζόμενος ότι οι σεξουαλικές επαφές τους ήταν όλες συναινετικές, ενώ ο Doillon τις χαρακτηρίζει «ψεύδη».

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below