Aν υπάρχει κάτι που σίγουρα μας δίδαξε το 2020, είναι το πόση σημασία έχει να νιώθουμε όμορφα και ήρεμοι στο σπίτι μας. Γιατί ναι, φέτος μείναμε πολύ σε αυτό κι αναγκαστήκαμε να δώσουμε αξία και ζωή ακόμη και στην πιο παραμελημένη γωνιά. Προσωπικά δεν βρίσκω καλύτερο τρόπο χαλάρωσης από το άναμμα αρωματικών κεριών, πόσο μάλλον όταν έχουν δημιουργηθεί από απολύτως φυσικές και φυτικές πρώτες ύλες.

Μια ευχάριστη ανακάλυψη λοιπόν, ήταν τα κεριά Choe. Όπως η αρχαιοελληνική χοή, η σπονδή με κρασί, νερό, μέλι και λάδι στους θεούς. Αυτό το όνομα επέλεξαν για τα κεριά που δημιουργούν δύο αδέρφια από την Κέρκυρα και συγκεκριμένα από ένα χωριό περίπου 100 ατόμων, τους Κανακάδες. Πρόκειται για έναν παλιό γραφικό οικισμό που απέχει μισή ώρα από το κέντρο του νησιού, με παλιά σπίτια σε έντονα χρώματα, περιποιημένες και ολάνθιστες αυλές, που αποτελεί σημαντική ιστορία κατά την Ενετοκρατία.

Ο Σπύρος και η Ελένη Μουμούρη λοιπόν, έχουν στήσει την έδρα της Choe στον τόπο καταγωγής τους, έχοντας ως μοναδική φιλοσοφία τα φυσικά και φυτικά προϊόντα, δίχως καμία επεξεργασία. Όπως περιγράφουν μεταξύ άλλων στο marieclaire.gr στόχος τους είναι να υπάρχει μηδενικό στοκ, καταφέρνοντας έτσι το κάθε κερί να φτάνει στον προορισμό του φρέσκο, με τα αρώματα της Μεσογείου να κυριαρχούν στον χώρο που φιλοξενείται. Περγαμόντο, κεχριμπάρι, θυμάρι, σύκο, ρόδι, γαρδένια και διάρκεια ζωής 50 ώρες. Η εξωτερική τους όψη είναι μοναδικής αισθητικής, στην οποία κυριαρχούν το ύφασμα και η μονοχρωμία.

Οι ίδιοι περιγράφουν την όμορφη αυτή διαδρομή τους στο Μarie Claire. Πώς ξεκίνησε το ταξίδι των φυσικών κεριών;

Ανεπίσημα ξεκινήσαμε πριν από πέντε χρόνια κι επίσημα πριν από περίπου τρία χρόνια. Τα δύο πρώτα χρόνια στάθηκαν σημαντικά για την δημιουργία του αρχικού project, που στόχο είχε να δημιουργήσουμε ποιοτικά κεριά, με ελληνικό χαρακτήρα και ιδιαίτερη έμφαση στο design.  Αν και δεν το περιμέναμε, η ανταπόκριση μας εξέπληξε ευχάριστα.

Γιατί ονομάστηκαν Choe;

Το όνομα του brand πήρε το όνομά του από την λέξη χοή, μια υγρή προσφορά με νερό, μέλι, κρασί κ.α. που έκαναν στην αρχαία Ελλάδα προς τους Θεούς του κάτω Κόσμου, τις Μούσες και τις Νύμφες.  Ένα τελετουργικό που χαρακτηρίζοταν από την ελπίδα των ανθρώπων για την διατήρηση της τάξης του Κόσμου και την αφθονία της φύσης.

Τι υλικά χρησιμοποιείτε;

Κυρίως χρησιμοποιούμε ξύλο, μπρούτζο και ύφασμα. Το τελευταίο είναι και ένα από τα βασικότερα υλικά του design μας και αποτελεί την βάση πάνω στην οποία τυπώνουμε τα δικά μας σχέδια. Οι πρώτες ύλες των κεριών αποτελούνται είτε από σόγια, είτε από ελληνικό κερί μέλισσας, τις οποίες εμπλουτίζουμε με μεσογειακά αρώματα.

Τι είναι αυτό που διαχωρίζει τα Choe από τα υπόλοιπα φυσικά κεριά;

Τα μεσογειακά τους αρώματα, ο ελληνικός τους χαρακτήρας, το κερί μέλισσας, ένα προϊόν στο οποίο δίνουμε ιδιαίτερη αξία και φυσικά το ύφασμα το οποίο ντύνει εξωτερικά την συσκευασία του κεριού και του χαρίζει το ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό του design.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Choe (@choe_candles)

Με έδρα σε ένα χωριό της Κέρκυρας 100 κατοίκων, έχετε καταφέρει να πουλάτε τα κεριά σας σε όλο τον κόσμο και να κάνετε συνεργασίες με πολύ διάσημα brands. Πώς φτάσατε ως εκεί;

Η πρόθεσή μας να δημιουργήσουμε ιδιαίτερα, ποιοτικά προϊόντα, με ελληνικό χαρακτήρα και η αγάπη μας για τον σχεδιασμό αλλά και την
υλοποίηση καθώς και την συνεχή εξέλιξη, είναι τα στοιχεία που μας οδήγησαν μέχρι εδώ. Και βέβαια, η πολλή πολλή δουλειά. Επίσης, αυτή η
φλέβα δημιουργικότητας μας έφερε κοντά με ανθρώπους που μοιράζονται τις ίδιες αξίες. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια προέκυψαν και οι συνεργασίες.

Η φιλοσοφία του design ποια είναι;

Η απλότητα, τα αφαιρετικά μοτίβα και τα έντονα χαρακτηριστικά στοιχεία, όπως αυτά τοποθετούνται σε μια διαχρονική βάση. Στην ουσία, εμπνεόμαστε από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό κι επιδιώκουμε να αναδείξουμε τα αυθεντικά του στοιχεία, αλλά και να τα προβάλουμε στο σήμερα, σε μια πιο σύγχρονη μορφή τους.

Το άναμμα των κεριών στο σπίτι, είναι ο καλύτερος τρόπος χαλάρωσης. Αγαπάει ο Έλληνας το cocooning;

Πιστεύουμε πως ναι.  Χωρίς όμως να ξεχνάμε ότι το ελληνικό κλίμα προσφέρεται για εξορμήσεις τόσο στην φύση, όσο και στην πόλη. Νομίζω ότι
βρισκόμαστε σε μια χώρα που μας δίνει την δυνατότητα να απολαμβάνουμε όλες τις εποχές, όπως και όλες τις στιγμές, εξίσου.

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις κατά τη διάρκεια των lockdown;

Η αλήθεια είναι ότι μια αύξηση την έχουμε, όμως είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για όλους και περιμένουμε υπομονετικά να περάσει για να
αποκατασταθούν οι ισορροπίες. Παρ’ όλες τις δυσκολίες, δεν ξεχνάμε ότι η υγεία πάντα προέχει.

Γιατί αξίζει να επενδύσει κανείς σε ένα καλό κερί;

Για την ιδανική απόδοση των αρωμάτων του, την σωστή του καύση, τις καλές πρώτες ύλες του και την διάρκειά του. Επίσης, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που για εμάς συμπληρώνει όλες τις παραπάνω παραμέτρους, είναι το κερί να είναι φρέσκο. Γι’ αυτόν το λόγο και δεν έχουμε καθόλου στοκ, αλλά παράγουμε το κάθε ένα κερί μόνο κατόπιν παραγγελίας του πελάτη. Στο e shop μας, για παράδειγμα, το κερί φτιάχνεται την στιγμή της παραγγελίας και όχι νωρίτερα από αυτήν. Γενικότερα, αυτή είναι μια πολιτική που επιδιώκουμε να ακολουθούμε σε όλη τη γραμμή παραγωγής μας.

Τι νέο να περιμένουμε από εσάς;

Νέες συλλογές και συνεχόμενη εξέλιξη σε σχεδιαστικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο αρωμάτων και νέων υλικών. Το να μην μένουμε στάσιμοι σε σχέση με αυτό που κάνουμε είναι για εμάς πολύ σημαντικό. Επίσης, συνεργασίες. Οι συνεργασίες βέβαια είναι κάτι που ούτε κι εμείς μπορούμε να γνωρίζουμε, μέχρι να προκύψουν. Την συνεργασία μας για παράδειγμα με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, δεν την περιμέναμε ενώ στάθηκε για εμάς ιδιαίτερα κομβική, μας έδωσε απίστευτη χαρά αλλά και εμπειρία. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά άλλωστε, αφού το ίδιο το ΕΜΣΤ ενσαρκώνει μια ιδιαίτερη εμπειρία. Επίσης σημαντική υπήρξε η συνεργασία μας με την Αncient Greek Sandals, με την οποία σχεδιάσαμε μία δερμάτινη συσκευασία που αποτέλεσε την βάση για κεριά με μοναδικά, ελληνικά αρώματα. Όπως καταλάβατε, είμαστε συνεχώς ανοιχτοί σε συνεργασίες και νέα project.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below