Η κοινωνία μέσα από τόσα στερεότυπα που περνάει, τείνει να μας ασκεί σχολαστική πίεση σε προσωπικά ζητήματα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις συναντήσει τις αδιάκριτες ερώτησεις «Πότε θα κάνεις παιδιά;» ή «Γιατί είσαι μόνη;». Εάν κρύβεις έναν κουλ τύπο που αδιαφορεί για τα λεγόμενα των άλλων τότε μπράβο σου, αλλά εάν αυτές οι ερωτήσεις μπόρεσαν να αγγίξουν ένα ψήγμα ευαισθησίας μέσα σου, την πάτησες. Ξαφνικά αρχίζεις να σκέφτεσαι μήπως είσαι άρρωστη που ορκίζεσαι στη single ζωή ή μήπως τελικά έχεις αποτύχει παταγωδώς, εάν το DNA σου δεν έχει βρει ακόμα ταίρι. Εύλογες σκέψεις χωρίς καμία όμως ουσία. 

 

Η Emma Watson ήρθε σήμερα να μάς υπενθυμίσει την πραγματική ουσία της ζωής αναφέροντας σε συνέντευξή της, ότι η επικράτηση του συγκεκριμένου μηνύματος την προβληματίσει και αγχώσει, επειδή φτάνει τα 30 και δεν έχει άντρα και μωρό στο ενεργητικό της. Αν αυτή η δήλωση σε άφησε ασυγκίνητη τότε σκέψου τα τραγούδια που σιγοτραγουδούσες και θα καταλάβεις ότι άθελα σου υμνείς κάποιο χολιγουντιανό χωρισμό. Το τρανό παράδειγμα της Selena Gomez με το «Lose You to Love Me» και «Look at Her Now» σε βάζει στα έγγατα του single κινήματος, αλλά και το « Truth hurts » της αμερικανής ράπερ Lizzo, που στήνει στον τοίχο τους πρώην της λέγοντάς τους: «I will never, ever, ever, ever, ever be your side chick … Ain’t worried ’bout a ring on my finger.» Σε ελληνική version και ελεύθερη μετάφραση: «Δεν θα είμαι ποτέ η γκομενά σου, δεν ανησυχώ για ένα δαχτυλίδι στο δάχτυλό μου».

Η 37χρονη Abi Jackson πάει ένα βήμα παραπέρα την ιδέα της απενοχοποίησης της εργένικης ζωής, θέτοντας το ερώτημα: «Μήπως ο χωρισμός είναι μια ευκαιρία να κάνεις update τις συνήθειές σου;». Συγκεκριμένα αναφέρει «εστίασε στα πράγματα που μπορείς να κερδίσεις από ένα χωρισμό και άσε αυτά που μπορεί να χάσεις», συνεχίζοντας « ξεκίνησα ποδηλασία σαν χόμπι και το ερωτεύτηκα αμέσως, μπορεί να μην την είχα ανακαλύψει εάν ήμουν ακόμα σε σχέση. » 

Αυτή η εμμονική ανάγκη να αποφύγουμε τον επιθετικό προσδιορισμό «γεροντοκόρη» εμφάνισε τα dating apps στη ζωή μας. Είναι πολύ εύκολη η ψηφιακή γνωριμία, αλλά ταυτόχρονα απελπιστικά δύσκολη η δημιουργία αληθινών συναισθημάτων σε εικονικές καταστάσεις. Γενικά το Internet αντί να ενώνει απομακρύνει τους χρήστες του με συνοπτικές διαδικασίες καταρρίπτοντας οποιαδήποτε ανάγκη για dating. «Είναι εύκολο να ακολουθήσεις το συγκεκριμένο παραμύθι, ειδικά για τις γυναίκες, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό πρέπει να περικλείεται στην έννοια αγάπη» λέει η Abi Jackson.

Αυτό που πρέπει να μείνει στο μυαλό του κάθε εργένη είναι τα λόγια της 35χρονης δημοσιογράφου Nicola Slawson. «Είναι όλα σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε με τον σύντροφό σας ή πώς να βρείτε έναν σύντροφο αν δεν έχετε κάποιον. Η υπόθεση ότι η ύπαρξη μιας σχέσης είναι ο κανόνας είναι πραγματικά εξοργιστική. Σκοπεύω λοιπόν να γράψω για όλα αυτά που πραγματικά έχουν σημασία για τις ανύπαντρες γυναίκες – από την αποδοχή σε πρακτικά ζητήματα όπως η διαχείριση χρημάτων με ένα ενιαίο εισόδημα».