Έχω την τύχη να κατάγομαι από έναν τόπο, που όσο μεγαλώνω αντιλαμβάνομαι όλο και περισσότερο, πόσο ευλογημένος είναι. Ο Βόλος είναι ο ιδανικός προορισμός, τόσο για τους λάτρεις της θάλασσας, όσο και του βουνού. Με το Πήλιο να απλώνεται επιβλητικά πάνω από την πόλη, με εναλασσόμενες εικόνες από χιονισμένες βουνοκορφές, δάση με πανύψηλες οξειές, ελιές κι οπωροφόρα από τη μία και από την άλλη με αμμουδερές παραλίες και βραχώδη ακρογιάλια, θα σε αποζημιώσει και με το παραπάνω, όποια εποχή κι αν τον επιλέξεις για τις διακοπές σου.

Σε μια από τις επισκέψεις μου δύο χρόνια πριν, ανακάλυψα έναν επίγειο παράδεισο, σε ένα από τα πιο κοντινά χωριά του Πηλίου στο Βόλο και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή της Πορταριάς, τη Φάρμα Καραΐσκου. Δύο αδέρφια, ο Στέφανος και ο Φίλιππος, που είναι πραγματικοί γνώστες του βουνού, καθότι είναι και πρωταθλητές του σκι, έχουν καταφέρει μαζί με την οικογένειά τους να κάνουν επάγγελμα αυτό που πολλοί ονειρεύομαστε ως τρόπο ζωής. Έχοντας πάρει τη σκυτάλη από τη μητέρα τους, συνεχίζουν μια επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού. Τα βότανα και τα αρωματικά που βρίσκει κανείς στη φάρμα άλλωστε και που αγαπά πολύ ο κόσμος του εξωτερικού στα μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται μέσα στο αγρόκτημα, είναι βασικό συστατικό για τις υπέροχες γαστρονομικές δημιουργίες και του εστιατορίου τους, «Κρίτσα».

Για το αγρόκτημα αυτό, έκτασης 20 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 17 περίπου έχουν αξιοποιηθεί για την καλλιέργεια βοτάνων και εποχιακών λαχανικών, μιλά στο marieclaire.gr o Φίλιππος Καραΐσκος και σου δίνει να καταλάβεις γιατί το Πήλιο αλλά και η φάρμα είναι ο απόλυτος προορισμός για τις φθινοπωρινές -και όχι μόνο – σου εξορμήσεις.

Μια φάρμα στο Πήλιο: τη φανταζόσασταν καιρό τώρα; Πώς προέκυψε η ιδέα; 

Ήταν ένα όνειρο ζωής για το Στέφανο (τον αδερφό μου) να έχει ένα αγρόκτημα με διάφορα οικόσιτα ζώα και λαχανόκηπο. Η ιδέα χτίστηκε πάνω σε αυτό το όνειρο, όπου εδώ και 10 χρόνια όλη η οικογένεια μαζί και ο καθένας με την δική του συμβολή συνετέλεσαν ώστε σήμερα να έχει δημιουργηθεί ένας μοναδικός επισκέψιμος χώρος για μικρούς και μεγάλους.

Υπήρξαν δυσκολίες στη δημιουργία της;

Σίγουρα υπήρξαν δυσκολίες όλα αυτά τα χρόνια. Αρχικά η οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών αποτέλεσε μια από τις κυριότερες δυσκολίες που συναντήσαμε. Η γραφειοκρατία, οι τροποποιήσεις που χρειάστηκε να πραγματοποιήσουμε στο business plan ώστε να καταλήξουμε στην δημιουργία μιας μοναδικής ταυτότητας για το αγρόκτημα, ήταν επιπλέον παράγοντες που μας δυσκόλεψαν.

View this post on Instagram

Φροντίδα, αγάπη και μεράκι… Τα φυτά μας αναπτύσσονται και η συγκομιδή απο το λαχανόκηπο έχει ήδη ξεκινήσει με πιπεριές, αγγούρια, κολοκυθάκια, μαϊντανό, άνιθο, φρέσκα κρεμμυδάκια…🌶️🥒🧄🍆 Σε λίγες μέρες και οι πρώτες μας ντομάτες θα κάνουν την εμφάνισή τους!🍅🍅🍅 Έτσι λοιπόν θα έχουμε φρέσκα και αγνά λαχανικά για γευστικές σαλάτες και πιάτα κατευθείαν από το μποστάνι μας όλο το καλοκαίρι ❤️ nature in action #kitchengarden #freshvegetables #farmtotable #tomatoes #parsley #freshonions #cucumber #dill #freshsalads #inspireddishes #farmfood #farmlife #healthyfood #karaiskosfarm

A post shared by Karaiskosfarm (@karaiskos_farm) on

Γιατί πρέπει κανείς να κάνει πέρασμα από τη φάρμα αν βρίσκεται στην περιοχή;

Το αγρόκτημα Καραΐσκου απευθύνεται και σε παιδιά και σε ενήλικες. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να το επισκεφτεί κάποιος, είτε είναι μόνιμος κάτοικος, είτε επισκέπτης της περιοχής. Η επαφή με την φύση είναι ο σημαντικότερος. Ο επισκέπτης θα πάρει μια γεύση από Πήλιο, το αγρόκτημα είναι γεμάτο λουλούδια, αρωματικά φυτά, οπωροφόρα δένδρα και βότανα και πολλά από αυτά μπορεί να τα δοκιμάσει στα πιάτα που σερβίρονται στο εστιατόριο μας, το «Kitchen Garden Μίνθη».

Τον παλμό στην κουζίνα δίνει ο Τιμολέων Διαμαντής που γνωρίσαμε από το MasterChef. Τι γεύσεις συναντάμε και τι νέο να περιμένουμε;  

Ακολουθώντας το κίνημα «farm to table» ή αλλιώς «farm to fork», μια φιλοσοφία βιωσιμότητας και απλότητας στην κουζίνα, χρησιμοποιούνται πρώτες ύλες που έρχονται από το λαχανόκηπό μας στο τραπέζι καθημερινά, με το chef Τιμολέοντα Διαμαντή να αναδεικνύει την γεύση τους. Ο λαχανόκηπος αποτελεί την έμπνευση του, τα φρέσκα μυρωδικά και η εποχικότητα των λαχανικών που παράγονται στο μποστάνι υπόσχονται ένα μοναδικό γευστικό ταξίδι σε ένα επίγειο παράδεισο.

View this post on Instagram

Όλα ξεκινούν από το λαχανοκηπό μας. Εμπνεόμαστε από τα φρέσκα μυρωδικά και την εποχικότητα των λαχανικών. Η έμφαση ξεφεύγει από τις περίπλοκες συνταγες, σημασία για εμάς έχει η αληθινή γεύση. Τομάτες, πιπεριές, κολοκυθάκια 🍅🍆🌶️ από το μποστάνι μας είναι οι πρωταγωνιστές της κουζίνας με το chef μας να αναδεικνύει τη γεύση τους. Την επιμέλεια του menu αναλαμβάνει ο @timoleon_diamantis Το Kitchen Garden "Μίνθη" είναι η δική μας farm to table πρόταση για μια μοναδική γευστική εμπειρία σε ένα επίγειο παράδεισο. 🥕🧄🥔 #kitchengarden #μινθη #farmtotable #farmkitchen #freshvegetables #organicfoods #healthyfood #greektable #greekgastronomy #peliongastronomy #greeksummer #foodparadise #karaiskosfarm

A post shared by Karaiskosfarm (@karaiskos_farm) on

Ποιο είναι το πιο ιδιαίτερο πιάτο;

Όλα τα πιάτα που σερβίρουμε βασίζονται στην εποχικότητα των λαχανικών. Από το menu του φετινού καλοκαιριού ξεχώρισε από τις προτιμήσεις των επισκεπτών η σαλάτα με φρέσκο κολοκύθι, λαδολέμονο, δυόσμο, γαλοτύρι, παξιμάδι χαρουπιού και χαβιάρι μαύρου σκόρδου, η ψητή λευκή μελιτζάνα με μέλι, κρέμα λευκού ταραμά, φουντούκια, άνηθο, κατιφέ και σάλτσα μαϊντανού. Κλασσική επιλογή για όλους είναι και η χορτόπιτα στο ξυλόφουρνο με χειροποίητο φύλλο, φρέσκα χόρτα και μυρωδικά.

Γίνονται όλα με προϊόντα μέσα από τη φάρμα;

 Στα πιάτα που σερβίρουμε, χρησιμοποιούμε ως το δυνατόν υλικά που παράγονται μέσα στο αγρόκτημα. Υπάρχουν και συνεργασίες με τοπικούς παραγωγούς και συνεταιρισμούς. Χρησιμοποιούμε εξαιρετικά προϊόντα από τοπικά οινοποιεία, τυροκομία, αλλαντοποιεία και μελισσοκόμους.

 

Ποιες δραστηριότητες συναντά κανείς εκεί;

Οι επισκέπτες μπορούν να συμμετάσχουν σε διάφορες δραστηριότητες. Στο αγρόκτημα διοργανώνονται μαθήματα μαγειρικής ελληνικής κουζίνας, βόλτες με πόνυ, περιηγήσεις στο λαχανόκηπο, γνωριμία με τα ζωάκια που ζουν μαζί μας. Επίσης στο αγρόκτημα διοργανώνονται και κοινωνικές εκδηλώσεις. Τέλος, κάθε Σεπτέμβρη πραγματοποιείται το Peliongastronomy Festival, μια γιορτή της Πηλιορείτικης γαστρονομίας.

Ποια είναι η δική σου αγαπημένη στιγμή  της ημέρας μέσα στο αγρόκτημα; 

Η κάθε στιγμή έχει την δική της ιδιαιτερότητα. Το πρωινό στο αγρόκτημα με το δροσερό αεράκι του βουνού, το θρόισμα των φύλλων και το κελάηδισμα των πουλιών που συντροφεύει τον καφέ, είναι μοναδικές στιγμές. Η δική μου όμως αγαπημένη μου στιγμή, είναι όταν δύει ο ήλιος με τα χρώματα του δειλινού, να δίνουν μια άλλη ομορφιά στο τοπίο.

Με τον αδερφό σου έχετε υπάρξει κορυφαίοι αθλητές στο σκι. Πώς καταφέρνετε όλα αυτά τα χρόνια να συνδυάζετε τις επιχειρήσεις (στο βουνό πάντα) με τον αθλητισμό;

Μέσα από τον αθλητισμό και την καθημερινή επαφή με το βουνό μάθαμε να αγαπάμε την φύση και όλες τις εποχές του χρόνου. Η επαγγελματική μας δραστηριοποίηση στο βουνό ήρθε εκ φυσικού σε έναν τόπο που αγαπάμε.

Πώς ήταν η φετινή σεζόν για τον οδικό τουρισμό;

Το Πήλιο είναι ένας χερσαίος τουριστικός προορισμός, που ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας προσελκύει επισκέπτες όλο το χρόνο. Η φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερη για τους λόγους που όλοι γνωρίζουμε. Εκ του αποτελέσματος του καλοκαιριού, φαίνεται πως ο κόσμος προτίμησε προορισμούς όπως το Πήλιο που είναι προσβάσιμοι οδικά ώστε να αποφύγει να ταξιδέψει με πλοία και αεροπλάνα.

Γιατί να επιλέξει κάνεις το Πήλιο και για τις διακοπές του;

Το Πήλιο είναι ένας φιλόξενος τόπος.  Αποτελεί τον ιδανικό προορισμό με το συνδυασμό βουνού και θάλασσας που προσφέρει. Είναι ένα προορισμός εύκολα προοσβάσιμος στο κέντρο της Ελλάδας. Έχει όμορφες παραλίες, ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, πολλά μικρά γραφικά χωριουδάκια, πολύ καλό φαγητό κι εξαιρετικές ξενοδοχειακές μονάδες. Οι επισκέπτες μπορούν να συμμετάσχουν και σε πολλές δραστηριότητες στην φύση. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

 

*H συνέντευξη δόθηκε τον Σεπτέμβρη του 2020

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below