Ο οραματιστής και ραγδαία ανερχόμενος σκηνοθέτης Robert Eggers επιστρέφει -τέσσερα χρόνια μετά το ατμοσφαιρικό θρίλερ Η Μάγισσα- με μία ακόμη πιο αινιγματική ταινία υπαρξιακού τρόμου, με τίτλο Ο Φάρος (The Lighthouse). Η υπόθεση διαδραματίζεται στη Νέα Αγγλία των Ηνωμένων Πολιτειών γύρω στο 1890, σε ένα μυστηριώδες νησί με ήρωες δύο φαροφύλακες ενός απομονωμένου φάρου, που συνεργάζονται, συγκρούονται και τελικά βυθίζονται στα ανείπωτα μυστήρια αυτού του παράξενου μέρους. Το πέρασμα του χρόνου θα φέρει στην επιφάνεια το πνιγηρό αίσθημα απομόνωσης, θα ανασύρει σκοτεινές φαντασιώσεις και θα οδηγήσει τους δυο άνδρες στην παράνοια.

Τους δύο φαροφύλακες υποδύονται οι εξαιρετικοί Robert Pattinson και Willem Dafoe. Ο καπετάνιος/μέντορας και ο πρώην ξυλοκόπος/μαθητής δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικοί μεταξύ τους. Ο δύο ηθοποιοί ήταν οι πρώτες επιλογές του σκηνοθέτη και οι τρεις τους δούλεψαν εντατικά για να δώσουν ζωή στους δύο απαιτητικούς και δύσκολους ερμηνευτικά χαρακτήρες.

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στις αρχές Απριλίου του 2018 και διήρκεσαν 32 μέρες. Η επιλογή αληθινών τοποθεσιών και όχι στούντιο έδωσε ξεχωριστό ρεαλισμό στην ταινία. To συνεργείο έπρεπε να πραγματοποιήσει τις δύσκολες λήψεις μέσα στο στενό εσωτερικό του φάρου, ενώ τα απαιτητικά εξωτερικά γυρίσματα γίνονταν με τους ανέμους να φτάνουν τα 120 χιλιόμετρα την ώρα και καταιγίδες να δυσχεραίνουν συχνά το σκηνικό.

“Έχω δεθεί με αυτό το φως. Η επιλογή του άσπρου και του μαύρου και οι αναλογίες δικαιολογούσαν όσα κάναμε” περιγράφει ο Willem Dafoe. “Η οπτική επικοινωνία ήταν ακριβής. Όλα είναι ενοποιημένα. Δε γίνεται να απομονώσεις τα πρόσωπα από το χώρο” προσθέτει.

“Κάναμε τα γυρίσματα σε μία πολύ ωραία περιοχή στη Νέα Σκωτία. Όταν δεν έβρεχε, μια μηχανή έριχνε βροχή για τρεις μήνες” συμπληρώνει ο Robert Pattinson. “Το σετ ήταν τόσο ιδιαίτερο που, όντως μέσα του, ήξερες ότι βρίσκεσαι σε εκείνη την εποχή .”

“Ό, τι βλέπετε έγινε για την ταινία. Χτίσαμε ένα φάρο είκοσι ενός μέτρων και την κατοικία του φαροφύλακα” εξηγεί ο σκηνοθέτης.

Ο Φάρος κυκλοφορεί στις ελληνικές αίθουσες στις 30 Ιανουαρίου, από την Tulip.