Ένα ποτήρι Pinot noir και μια φέτα Gruyere είναι ένα αντικειμενικά νόστιμο σνακ, που συμβάλλει στη διατήρηση της γνωστικής υγείας μέχρι τη μέση και τη μεγάλη ηλικία, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ερευνητές στο Iowa State University πραγματοποίησαν την πρώτη έκθεση μεγάλης κλίμακας που προσδιορίζει ορισμένα τρόφιμα ως επιτυχημένα στην καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ. Επικαλούμενη ένα ερευνητικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Alzheimer Disease, το Research Finds αναφέρει ότι 1.787 ενήλικες ηλικίας, μεταξύ 46 και 77 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ολοκλήρωσαν τις βασικές δοκιμές Fluid Intelligence Tests μεταξύ 2006-2010, 2012-2013 και 2015-2016 . Αυτές οι εξετάσεις βοήθησαν τους ερευνητές να εκτιμήσουν και να παρακολουθήσουν τη γνωστική τους λειτουργία.

Και στις τρεις αξιολογήσεις, οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν σχετικά με την κατανάλωση τροφής και ποτού, όπως: φρέσκα και  αποξηραμένα φρούτα, ωμά λαχανικά, σαλάτα, μαγειρεμένα λαχανικά, λιπαρό και άπαχο ψάρι, μεταποιημένο κρέας, πουλερικά, βόειο κρέας, αρνί, χοιρινό, τυρί, ψωμί, δημητριακά, τσάι, καφές, μπύρα, μηλίτης, κόκκινο κρασί, λευκό κρασί, σαμπάνια και λικέρ.

Το τυρί θεωρήθηκε ως το μοναδικό φαγητό που προστατεύει τον ανθρώπινο εγκέφαλό από οποιαδήποτε ασθένεια και άλλα γνωστικά προβλήματα που σχετίζονται με την ηλικία. Η καθημερινή καταλάνωση ενός ποτηριού κρασιού και ενός γεύματος με βάση το αρνί για τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα θεωρήθηκαν, επίσης, ευεργετικά για τις ψυχικές ασθένειες. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού αυξάνει τον κίνδυνο σε άτομα που είναι επιρρεπή στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

“Έμεινα έκπληκτος από τα αποτελέσματά που δείχνουν ότι η υπεύθυνη κατανάλωση τυριού και η κατανάλωση κόκκινου κρασιού καθημερινά δεν μας κάνει μόνο ωραία παρέα κατά τη διάρκεια της καραντίνας αλλά αντιμετωπίζει έναν ολοένα και πιο περίπλοκο κόσμο που δεν φαίνεται να ηρεμεί ποτέ”,  λέει ο ερευνητής Auriel Willette σε μια ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

“Χρειάζονται ακόμη πολλές κλινικές δοκιμές για να προσδιοριστεί αν μια τέτοια αλλαγή στη διατροφή μας θα μπορούσε να βοηθήσει την υγεία του εγκέφαλου μας”, δήλωσε ο Νευροεπιστήμονας Ph.D. υποψήφιος Μπράντον Κλίνιντς.

“Ανάλογα με τους γενετικούς παράγοντες, ορισμένα άτομα φαίνεται να είναι πιο προστατευμένα από τις επιπτώσεις του Alzheimer, ενώ άλλα φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Τούτου λεχθέντος, πιστεύω ότι οι σωστές επιλογές φαγητού μπορούν να αποτρέψουν την ασθένεια και τη γνωστική εξασθένιση εντελώς”, προσθέτει.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below