Η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται να εξελίσσεται με τρομακτικούς ρυθμούς. Ενώ το ChatGPT γράφει άρθρα για το Marie Claire διεκδικώντας τις δικές μας θέσεις εργασίας, στην ΕΡΤ κάνει το ντεμπούτο του ο πρώτος εικονικός παρουσιαστής ενώ διεθνώς κυκλοφορούν φωτογραφίες που θολώνουν για τα καλά τα όρια μεταξύ πραγματικού κόσμου και φαντασίας, όπως εκείνη που έντυσε τον Πάπα με puffer jacket μεταμορφώνοντάς τον σε fashion influencer.

Σε αυτό το πνεύμα κινείται και η νέα ανάρτηση του National Geographic, που μας προκαλεί με ένα κουίζ το οποίο μπορεί εκ πρώτης όψης να δείχνει αθώο, αλλά σε μια δεύτερη ανάγνωση γεννά σημαντικούς προβληματισμούς. Τοποθέτησε δύο αληθινές φωτογραφίες από τιγράκια μαζί με μια ψεύτικη και μας αφήνει να ανακαλύψουμε ποια είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης.

Στην πραγματικότητα οι ψευδείς εικόνες δεν είναι καινούριο φαινόμενο, καθώς ανάγονται ήδη από τις απαρχές της εφεύρεσης της φωτογραφίας όταν, το 1860, κάποιος κόλλησε το πρόσωπο του Abraham Lincoln στο σώμα ενός άλλου άντρα. Η διαφορά όμως σήμερα είναι ότι το μοντάζ γίνεται πολύ πιο εύκολα και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ασύγκριτα πιο ρεαλιστικό.

Πώς θα αναγνωρίσουμε όμως μια ψεύτικη εικόνα;

Το National Geographic δίνει μερικές γενικές συμβουλές:

Κατεβάζουμε ταχύτητα: Χρειαζόμαστε μόλις 13 χιλιοστά του δευτερολέπτου να επεξεργαστούμε μια εικόνα, χρόνος που δεν επαρκεί για να καταλάβουμε αν είναι αληθινή. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα δούμε μια ενδιαφέρουσα φωτογραφία, ας σταθούμε λίγο περισσότερο κι ας την παρατηρήσουμε πιο προσεκτικά – ειδικά αν σκεφτόμαστε να την κοινοποιήσουμε σαν πραγματική. Οι αλγόριθμοι ακόμα δεν έχουν εξελιχθεί σε βαθμό τελειότητας, οπότε στις λεπτομέρειες, στις ραφές, θα εντοπίσουμε πειστήρια της αυθεντικότητας ή μη μιας εικόνας.

Εστιάζουμε στα χέρια και τα μάτια, αν είναι φωτογραφίες ανθρώπων: Τα χέρια είναι η αχίλλειος πτέρνα της τεχνητής νοημοσύνης, που μπορεί, για παράδειγμα, να τα απεικονίσει με έξι δάχτυλα ή σε παράξενη στάση – παρατηρήστε, π.χ., με πόσο αφύσικο τρόπο κρατάει τον καφέ του ο fashionista Πάπας της Ρώμης. Στα μάτια, από την άλλη, είμαστε ιδιαίτερα εξελιγμένοι στο να παρατηρούμε τυχόν ασυνήθιστες λεπτομέρειες που ξεχωρίζει ένα αληθινό βλέμμα από το τεχνητό.

Τριπλοτσεκάρουμε μια φωτογραφία για την αυθεντικότητά της: Την αναζητάμε, για παράδειγμα, στην αρχική πηγή της, αν κάποιος την έχει κοινοποιήσει, ή σε διαφορετικά ειδησεογραφικά και φωτογραφικά πρακτορεία. Δεν την κοινοποιούμε αν δεν έχουμε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βεβαιωθούμε ότι είναι αληθινή, γιατί με αυτό τον τρόπο συμμετέχουμε άθελά μας στη διάδοση ψευδών εικόνων – και ειδήσεων.

Αναζητούμε ενδείξεις ότι μια εικόνα είναι αποτέλεσμα τεχνητής νοημοσύνης: Οι δημιουργοί τους είναι υποχρεωμένοι να προσθέτουν σχετικά υδατογραφήματα, αν και στην πράξη αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Σε έναν περίπου μήνα, ξεχνάμε ό,τι μάθαμε: Η τεχνητή νοημοσύνη, όπως είπαμε, εξελίσσεται με τόσο ραγδαίους ρυθμούς, που ίσως σύντομα μόνο ένα ειδικό πρόγραμμα ανίχνευσης αυθεντικότητας να είναι σε θέση να ξεχωρίσει μια αληθινή εικόνα από την ψεύτικη.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση του National Geographic:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by National Geographic (@natgeo)

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below