Τη διαφορά σε αυτή τη συνταγή κάνουν οι λιαστές ντομάτες, οι πιπεριές τουρσί και το κοκκινοπίπερο, που δίνουν γλυκιά, ξινή και πικάντικη γεύση. Την εντοπίσαμε στο olivemagazine.gr και είναι από την σεφ Αντωνία Παπακωνσταντίνου. Η πιο νόστιμη συνταγή  παέγια που θα δοκιμάσεις ενώ μπορείς να προσθέσεις ότι τραβάει η όρεξή σου και υπάρχει στο ψυγείο σου. .

Υλικά

12 γαρίδες μέτριες, 500γρ. περίπου
½ κιλό μύδια, με το κέλυφος
300γρ. λουκάνικα χωριάτικα
300γρ. καλαμαράκια καθαρισμένα, σε ροδέλες
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
200γρ. ρύζι καρολίνα
1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα (400γρ.)
1 κοφτή κουτ. σούπας ζάχαρη
1 πρέζα κρόκο Κοζάνης
½ κουτ. γλυκού κοκκινοπίπερο
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
6 λιαστές ντομάτες σε λάδι, ψιλοκομμένες
2 κόκκινες ψητές πιπεριές από βαζάκι
½ φλιτζάνι μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζεις τις γαρίδες και τα μύδια σε ενάμισι λίτρο αλατισμένο νερό για 4-5 λεπτά. Με τρυπητή κουτάλα τα βγάζεις, τα αφήνεις στην άκρη και σουρώνεις τον ζωμό. Καθαρίζεις τις γαρίδες και τα μύδια από τα κελύφη, αφήνεις 10 ολόκληρα μύδια και 6 γαρίδες.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζεις το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρεις τα λουκάνικα για 1-2 λεπτά. Τα βγάζεις και τα αφήνεις στην άκρη. Στο ίδιο τηγάνι σοτάρεις και τα καλαμαράκια. Προσθέτεις το κρεμμύδι και το σκόρδο ανακατεύοντας. Ρίχνεις το ρύζι και σοτάρεις μέχρι να γυαλίσει. Αλατοπιπερώνεις, ρίχνεις τον κρόκο, το κοκκινοπίπερο, την ντομάτα και τη ζάχαρη ανακατεύοντας.

Σβήνεις με το κρασί και αφήνεις να εξατμιστεί. Προσθέτεις λίγο λίγο ζωμό, χαμηλώνεις τη φωτιά και σιγοβράζεις μέχρι να μαλακώσει το ρύζι για 15 λεπτά περίπου.

Προσθέτεις τις καθαρισμένες γαρίδες, την ψίχα από τα μύδια, το λουκάνικο, τις λιαστές ντομάτες, τις πιπεριές και τον μαϊντανό, λίγο ζωμό επιπλέον, αν χρειαστεί, και αφήνεις να ομογενοποιηθούν οι γεύσεις για 5 λεπτά.

Τέλος, τοποθετείς κυκλικά στο τηγάνι τις ολόκληρες γαρίδες, τα μύδια και το τραβάς από τη φωτιά. Σερβίρεις αμέσως.