“Αν μαγείρευα για τη γυναίκα με την οποία βγαίνω, σίγουρα θα της ετοίμαζα το μεθυσμένο μου κοτόπουλο. Το λατρεύω, είναι μακράν το πιο αγαπημένο μου πιάτο”, μάς είπε τον Σεπτέμβριο που πέρασε ο Φραντζέσκο Μακαπάνι Μισσόνι σε μία μαγική βραδιά στο ξενοδοχείο Dome Miramare στην Κέρκυρα.
Μαζί με τη μητέρα του, τη σχεδιάστρια Άντζελα Μισσόνι, ήταν οι οικοδεσπότες ενός δείπνου με συνταγές από το βιβλίο που υπογράφει ο Φραντζέσκο με τα μυστικά της κουζίνας της συναρπαστικής οικογένειας της μόδας και του design: The Missoni Family Cookbook.

«Μεθυσμένο Κοτόπουλο»
Υλικά για 5 μερίδες
1 ολόκληρο κοτόπουλο (2-3 κιλά)
χοντρό θαλασσινό αλάτι για να καθαρίσετε το κοτόπουλο
10 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια
56,7 γρ ανάλατο βούτυρο
6 φέτες πανσέτας κομμένης σε κυβάκια
2 φλιτζάνια γκράπα
4 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. μείγμα από πιπέρια
3 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο
1 κλωναράκι μαντζουράνας
1 κλωναράκι θυμάρι
4 φλιτζάνια κόκκινο κρασί
4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
284 γρ (10 οζ) αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
Πουρέ πατάτας ως συνοδευτικό
Λεπτό θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι


Εκτέλεση
1. Τοποθετήστε το κοτόπουλο στο νεροχύτη και καθαρίστε το τρίβοντάς το παντού με το χοντρό θαλασσινό αλάτι. Ξεπλύνετε το κοτόπουλο με άφθονο
τρεχούμενο νερό και στεγνώστε το πολύ καλά. Χωρίστε το κοτόπουλο σε στήθος, μπούτι, φιλέτο μπούτι και φτερούγα.
2. Κόψτε τα πράσινα κρεμμυδάκια και πετάξτε την άκρη της λευκής ρίζας, αλλά και τη μύτη της πράσινης κορυφής τους.
3. Λιώστε το βούτυρο σε μεγάλη κατσαρόλα πάνω από χαμηλή φωτιά. Προσθέστε την πανσέτα. Οταν το βούτυρο αρχίσει να τσιτσιρίζει, δυναμώστε τη
φωτιά σε μέτρια. Προσθέστε τα κομμάτια του κοτόπουλου και ψήστε τα από όλες τις πλευρές μέχρι να αποκτήσουν χρυσή όψη ή για περίπου 10 λεπτά.
Προσθέστε την γκράπα και κάντε το κοτόπουλο φλαμπέ βάζοντάς της φωτιά με ένα σπίρτο. Μαγειρέψτε για περίπου 6 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το
αλκοόλ, να πέσουν οι φλόγες και να ελατωθούν και να πήξουν οι χυμοί.
4. Τυλίξτε το σκόρδο, το μείγμα από πιπέρια, τα φύλλα φασκόμηλου, τα κλωνάρια μαντζουράνας και θυμαριού σε ειδική γάζα (τουλπάνι), δέστε την με σπάγκο σαν να δημιουργείτε ένα μπουκέτο και βάλτε το στο τηγάνι. Προσθέστε το κρασί και το ζωμό στην κατσαρόλα ώσπου να καλύψουν τα κομμάτια του κοτόπουλου. Ελαττώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε για 45 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Βγάλτε το πουγκί με τα μυρωδικά και πετάξτε το. Βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και  κρατήστε το ζωμό. Βγάλτε τα κομμάτια του κοτόπουλου από την κατσαρόλα, μαδήστε το ψαχνό και πετάξτε τα κόκαλα.
5. Μουλιάστε τα αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι σε ένα μεγάλο μπολ με ζεστό νερό για 10-15 λεπτά ή μέχρι να τραβήξουν υγρασία και να μαλακώσουν. Στη συνέχεια στραγγίξτε τα και ρίξτε τα στην κατσαρόλα που περιείχε το κοτόπουλο.
6. Προσθέστε το κρέας από το κοτόπουλο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια στην κατσαρόλα, δυναμώστε ξανά την ένταση της φωτιάς σε μέτρια και μαγειρέψτε τα υλικά για 10-15 λεπτά, φροντίζοντας ώστε το κοτόπουλο να ανακατευτεί όσο καλύτερα γίνεται με τη σάλτσα. Ελαττώστε τη φωτιά σε χαμηλή και σιγοψήστε για ακόμη 10-15 λεπτά, ή μέχρι τα υγρά στην κατσαρόλα να απορροφηθούν και να δημιουργήσουν μία πλούσια και παχιά σάλτσα.
7. Ολοκληρώστε τη γεύση προσθέτοντας θαλασσινό αλάτι και μαύρο πιπέρι. Βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Σερβίρετε το «Μεθυσμένο κοτόπουλο» ζεστό με συνοδευτικό πιάτο πουρέ πατάτας ή ριζότο.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Assouline.