Στην επική περιπέτεια «Σκιά» ο σκηνοθέτης Ζανγκ Γιμού δημιουργεί ένα εικαστικό αριστούργημα επανερμηνεύοντας την ιστορία των Τριών Βασιλείων της Κίνας. Στο κινεζικό κινηματογραφικό παραμύθι παρακολουθούμε την ιστορία ενός Βασιλιά και του λαού του, οι οποίοι μάχονται να πάρουν πίσω το βασίλειό τους από το οποίο εκδιώχτηκαν. Πλάι στον άγριο Βασιλιά υπάρχει ένα οραματιστής στρατηγός και γύρω τους, εκτός από τους πολεμιστές, οι γυναίκες της αυλής που προσπαθούν να ισσοροπήσουν σε έναν ανδρικό κόσμο. Κλειδί της ιστορίας ένας κοινός θνητός γύρω από τον οποίο στροβιλίζονται οι αδυσώπητες δυνάμεις του πεπρωμένου.

Βρισκόμαστε στο Βασίλειο του Πέι όπου βασιλεύει ένας μάλλον μαλθακός ηγέτης και κουμάντο κάνει ένας ικανότατος διοικητής. Οταν χρειαστεί να υπερασπιστούν το βασίλειο ενάντια σε εισβολείς, ο βασιλιάς θα υποχωρήσει, δίνοντας μάλιστα την αδερφή του ως νύφη στον αντίπαλό του. Ο διοικητής του όμως κανονίζει μία μονομαχία που θα κρίνει ποιο βασίλειο θα υποταχτεί και ποιο θα κυριαρχήσει.

Οι ήρωες της ιστορίας δεν είναι αυτοί που φαίνονται και οι αναμενόμενες σε ένα παλάτι ίντριγκες φέρουν ανατροπές στην ιστορία. Αλλά ίσως όλα αυτά να μην έχουν και τόση σημασία. Θα κυλιστώ στη λάσπη των κλισέ και θα γράψω ότι η ταινία αποτελείται από “εικόνες απίστευτης ομορφιάς που κόβουν την ανάσα” γιατί ακριβώς αυτό συμβαίνει. Η δε χρωματική παλέτα προδίδει το ασπρόμαυρο μόνο για ελάχιστους γκρι και μπλε τόνους, ενώ το χρώμα του αίματος είναι εκεί στις σκηνές που χρειάζεται.

Βουτηγμένη στους θρύλους και τις ονειρικές εικόνες, ακόμη κι όταν πρόκειται για σκηνές μάχης, η ταινία του Γιμού είναι μία φοβερή στιγμή του κινέζικου κινηματογράφου και χρωστάει πολλά στη φωτογραφία του Xiaoding Zhao.

Μην τη χάσετε!