Είναι πολλά τα εστιατόρια, ειδικά σε ευρωπαϊκές πόλεις, που επιδεικνύουν μακραίωνη ιστορία. Όμως αυτό είναι πλέον επίσημα το παλαιότερο στον κόσμο σύμφωνα με το βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες. Ο λόγος για το Sobrino de Botín στη Μαδρίτη, που η φωτιά στην κουζίνα του δεν έχει σβήσει εδώ και 300 χρόνια, μαγειρεύοντας μέχρι σήμερα παραδοσιακές νοστιμιές.

Δεν σταμάτησε να λειτουργεί από το 18ο αιώνα μέχρι σήμερα, ούτε σε ιστορικές περιόδους κρίσης όπως στη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου και της πανδημίας του COVID. Μάλιστα το κτίριο όπου στεγάζεται είναι ακόμα παλαιότερο, αφού χρονολογείται από το 1590. Το εστιατόριο πλέον καταλαμβάνει τέσσερα επίπεδά του, απασχολεί 70 άτομα και διαθέτει πάνω από 200 θέσεις.

Restaurante Botin / Facebook

Ιδρύθηκε το 1725, με το όνομα Casa Botín (Οικία Botin), από έναν Γάλλο σεφ ονόματι Jean Botin. Δεν απέκτησε παιδιά, οπότε μετά το θάνατό του το εστιατόριο κληροδοτήθηκε, το 1725, σε έναν από τους ανιψιούς του και μετονομάστηκε σε Sobrino de Botín (Ο Ανιψιός του Botin), όνομα που διατηρεί ώς τις μέρες μας. Άλλαξε ωστόσο διεύθυνση, στη διάρκεια του 20ου αιώνα, όταν πέρασε στα χέρια της οικογένειας González, στην οποία ανήκει μέχρι σήμερα.

Από τα τραπέζια του πέρασαν σπουδαίες προσωπικότητες όπως ο Ernest Hemingway, ο οποίος το αναφέρει και στο μυθιστόρημά του «Ο ήλιος ανατέλλει ξανά», ενώ ο Francisco de Goya εργάστηκε στην κουζίνα του προτού γίνει ο ζωγράφος που όλοι ξέρουμε. Δεν φημίζεται όμως μόνο για την ιστορία αλλά και για τις καστιλιάνικες σπεσιαλιτέ του, όπως το ψητό χοιρινό με πατάτες στο φούρνο.

Restaurante Botin / Facebook

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below