Τις προάλλες, εδώ στη Σουηδία απ’ όπου σας γράφω, έγινε χαμός. (Όσο χαμός δηλαδή μπορεί να γίνει στη Σουηδία, μην τρελαθούμε κιόλας.) Ο βασιλιάς Carl XVI Gustaf αποφάσισε να αφαιρέσει τους τίτλους πέντε μελών του Βασιλικού Οίκου, ουσιαστικά μετατρέποντας τους σε κοινούς θνητούς. Τα 5 μέλη που δεν ανήκουν πια στο Βασιλικό Οίκο είναι όλα τους μικρά παιδιά: τα (τέως πλέον) πριγκιπόπουλα Alexander και Gabriel, γιοι του Πρίγκιπα Carl Philip, και τα (επίσης τέως) πριγκιπόπουλα Leonore, Nicholas και Adrienne, παιδιά της Πριγκίπισσας Madeleine η οποία ζει ούτως ή άλλως στην Αμερική. Εν ολίγοις, τα μόνα βασιλικά εγγόνια που κρατάνε πλέον τον τίτλο τους είναι τα παιδιά της Crown Princess Victoria, Estelle και Oscar. Όχι, δεν πρόκειται για επεισόδιο Game of Thrones, αν και τα σουηδικά media έχουν στήσει πανηγύρι και τα memes με τη Σέρσει και το Τζόφρυ δίνουν και παίρνουν. Αν δεν είναι σαφές από το βλέμμα της στη φωτό, η Estelle είναι ο Τζόφρυ.

View this post on Instagram

Tidigare i dag fattade H.M. Konungen beslut om att begränsa den krets av personer som ska ingå i Det Kungl. Huset. Syftet med Kungens beslut är att tydliggöra vilka personer som kan förväntas ha offentliga åtaganden på Kungens uppdrag. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Dagens beslut innebär i korthet att Prins Alexander, Prins Gabriel, Prinsessan Leonore, Prins Nicolas och Prinsessan Adrienne inte längre ska tillhöra Det Kungl. Huset och inte längre ha ställning som Kungliga Högheter. De tillhör dock fortsatt Den Kungl. Familjen och behåller sina titlar som prins/prinsessa respektive hertig/hertiginna. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Besök kungahuset.se för ytterligare information. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 📷: Sandra Birgersdotter Ek/Kungl. Hovstaterna (bild 1)

A post shared by Kungahuset (@kungahuset) on

Από το επίσημο ίνσταγκραμ του Βασιλικού Οίκου της Σουηδίας: ο βασιλιάς Carl XVI Gustaf, η κόρη του Sweden’s Crown Princess Victoria και η κόρη της Princess Estelle που θα κρατήσει τον τίτλο της

Αυτό έγινε κυρίως για δύο λόγους: ο πρώτος είναι ότι οι κοινοί Σουηδοί θνητοί πληρώνουν φόρους για τη βασιλική οικογένεια. Με τόσα παιδιά και εγγόνια στο Βασιλικό Οίκο, μιλάμε για πολλά εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από την τσέπη του κόσμου (που παρεμπιπτόντως, 28% των Σουηδών πιστεύει πως καλό θα ήταν να καταργηθεί η βασιλεία τελείως). Ο δεύτερος και κυριότερος, είναι πως το να είσαι μέλος μιας βασιλικής οικογένειας χωρίς να έχεις καμία ελπίδα να διεκδικήσεις ποτέ το θρόνο, μάλλον προβλήματα δημιουργεί. Η κάθε τους κίνηση απαθανατίζεται από παπαράτσι, τα ρούχα τους και η στάση του σώματος τους σχολιάζονται στις τηλεοπτικές εκπομπές και πρέπει κάθε τρεις και λίγο να συμμετέχουν στις επίσημες εκδηλώσεις του κράτους… Δύσκολοι καιροί για πριγκιπόπουλα (και δεν το λέω εντελώς ειρωνικά). Γι’ αυτό άλλωστε και η πριγκίπισσα Madeleine έγραψε στο ίνσταγκραμ της πως πιστεύει οτι αυτή η αλλαγή θα δώσει την ευκαιρία στα παιδιά της να έχουν μια κανονική ζωή στο μέλλον, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Από το ίνσταγκραμ της Princess Madeleine, η οποία ζει στην Αμερική και της οποίας τα παιδιά δε θα έχουν πλέον βασιλικούς τίτλους.

Φυσικά δεν είναι μόνο η Σουηδία. Ήδη απ’ όταν γεννήθηκε ο γιος του Πρίγκιπα Χάρυ και της Μέγκαν Μαρκλ, οι γονείς του αποφάσισαν να τον μεγαλώσουν χωρίς βασιλικό τίτλο, με την ελπίδα πως ο δύσμοιρος Άρτσι δε θα νιώθει την καυτή ανάσα των παπαράτσι στο σβέρκο του σε κάθε του βήμα όπως τη νιώθουν εκείνοι.

Θα μου πεις: γιατί μας νοιάζουν εμάς όλα αυτά στην Ελλάδα που η βασιλεία έχει καταργηθεί από το 1974; Κοίτα, εδώ που τα λέμε και οι βασιλείς που έχουν απομείνει στην Ευρώπη είναι περισσότερο σελέμπριτιζ παρά πολιτικά πρόσωπα. Που σημαίνει πως τα παιδιά και τα εγγόνια τους “κληρονομούν” ένα στάτους διασημότητας που δεν έχουν διαλέξει. Οι δικοί μας σελέμπριτιζ στην Ελλάδα πάλι συνήθως τηλεφωνούν οι ίδιοι στους παπαράτσι για να τους απαθανατίσουν στην τυχαία βόλτα/στο σούπερ μάρκετ/στο μαιευτήριο, αλλά το point μου είναι πως τα μικρά παιδιά δε θα έπρεπε να συμμετέχουν σε όλο αυτό. Κανένα πιτσιρίκι δε θα έπρεπε να σκέφτεται την ώρα που παίζει ή περπατάει, αν το παρακολουθεί κάποια κάμερα κι αν θα ήταν καλύτερα να στέκεται κάπως πιο ευθυτενές. Ούτε στη Σουηδία, ούτε στην Ελλάδα, ούτε πουθενά. Ακόμα κι αν οι γονείς του είναι εξοργιστικά πλούσιοι και άρα δε θα έχουν πρόβλημα να τους σπονσοράρουν το μετέπειτα λογαριασμό του ψυχοθεραπευτή εφ όρου ζωής (γιατί θα χρειαστεί). Ακόμα κι αν οι γονείς του, συγνώμη Blue Ivy, είναι η Μπιγιονσέ.