Δεν είναι σπάνιο, δυστυχώς, σε ένα εργασιακό περιβάλλον να μην υπάρχουν ιδανικές συνθήκες συνεργασίας μεταξύ των συναδέλφων. Όταν αναφερόμαστε σε “επιθετικό” εργασιακό περιβάλλον εννοούμε περιβάλλον με συμπεριφορές πιστικές λαιο ανταγωνιστικές.  Αποτέλεσμα, να αισθανόμαστε έντονα αυτήν την τοξικότητα, πολλές φορές ακόμη και στο σώμα μας και τα συμπτώματα αυτά να κάνουν  αισθητή την παρουσία τους, ακόμα και στον οργανισμό μας.

Αυτή η τοξικότητα έχει πολλές μορφές: Η πιο συνηθισμένη,  είναι αυτή των συγκαλυμμένων προσβολών με τη μορφή σχολίων τα οποία έχουν στόχο να μας κάνουν να αισθανθούμε άβολα ή ακόμη και αυτή της επιτηδευμένης αδιαφορίας, ενώ πολλές φορές έχουν ως στόχο να μας αποξενώσουν από την ομάδα.

Σύμφωνα με τους συμπεριφοριστές, αυτά τα σχόλια δημιουργούν ασυνείδητα μια άτυπη ιεραρχία μεταξύ αυτών που τα κάνουν και των αποδεκτών οι οποίοι συνήθως έχουν την τάση να θυματοποιούνται.

Δυστυχώς, αυτοί οι σχολιασμοί έχουν αποδειχθεί να απευθύνονται περισσότερο σε γυναίκες και μάλιστα αρκετές φορές επηρεάζουν την απόδοσή τους στη δουλειά καθώς προέρχονται συνήθως από τους “παλαιότερους” προς τα πιο νέα μελη της ομάδας. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα άτομα τα οποία δέχονται το εργασιακό bullying δεν το αντιλαμβάνονται καθώς θίγονται διάφορα χαρακτηριστικά τους τα οποία αφορούν στο χαρακτήρα, την εμφάνιση ή το background τους με αποτέλεσμα τα ίδια τα άτομα να αισθάνονται ότι ίσως υπάρχει κάποια δόση αλήθειας.

Πως να το αντιμετωπίσετε

Ίσως η πρώτη σας σκέψη να είναι πως ίσως υπερβάλλετε, όμως από τη στιγμή που η σκέψη πως σας υποβιβάζει συνειδητά ένας συνάδελφος στην εργασία σας, μπήκε στο μυαλό σας, τότε αυτό όντως συμβαίνει. Σε διαφορετική περίσταση, αν το περιβάλλον ήταν φιλικό θα αισθανόσασταν “ασφαλής” και δεν θα σας δημιουργούνταν αυτή η εντύπωση.

Οι ειδικοί συμφωνούν στο ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να το καταπολεμήσετε δεν είναι να το αγνοήσετε αλλά να περασετε στην “επίθεση”. Καθώς κανείς δεν έχει δικαίωμα να σας υποτιμά ή να σας υποβιβάζει και το σημαντικότερο για την καλή σας απόδοσή να είναι η εσωτερική ισορροπία υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία την οποία μπορείτε να ακολουθήσετε ώστε να δώσετε ένα τέλος σε αυτό.

1.Παραδεχτείτε στον εαυτό σας, ότι σας πειράζει

Πολλοί ενήλικες έχουν τη τάση να υψώνουν αρκετά μεγάλους τοίχους ώστε να προστατεύονται από το κοινωνικό περιβάλλον πριν αυτό τους απορρίψει πρώτο. Έτσι, πολλές φορές προσπαθείτε ασυνείδητα να πείσετε τον εαυτό σας ότι δεν σας πειράζει και να αγνοήσετε το ζήτημα. Αυτό δυσκολεύει την κατάσταση καθώς έτσι δεν έρχεστε σε επαφή με τα συναισθήματά σας και έτσι δεν μπορείτε προχωρήσετε στη λύση του προβλήματος. Είναι απολύτως φυσιολογικό να σας πειράζει αν κάποιος συνάδελφος σας υποβιβάζει και το να το παραδεχτείτε στον εαυτό σας είναι αρκετά πιο ανώδυνο από αυτό που ήδη βιώνετε.

2.Σκεφτείτε αυτό που επιθυμείτε

Πριν κάνετε τη συζήτηση με το συνάδελφό σας έχει μεγάλη σημασία να έχετε ξεκαθαρίσει στον εαυτό σας τι ακριβώς θέλετε να κερδίσετε από αυτό. Θέλετε να φτιάξετε τις σχέσεις σας; Θέλετε να μην σας ξαναενοχλήσει; Έχοντας ξεκαθαρίσει μέσα σας αυτό που θέλετε, θα διαμορφώσετε αντίστοιχα και τα μηνύματα που θέλετε να περάσετε μέσω της συζήτητης.

3. Συζητήστε με το συνάδελφο

Όσο άβολο και αν είναι, αυτό το βήμα πρέπει να το κάνετε. Βρείτε χρόνο να συζητήσετε με το συνάδελφό σας και εξηγήστε του χωρίς περιστροφές ότι αυτή συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή και ότι δεν σκοπεύετε να το ανεχτείτε περαιτέρω. Χωρίς ένταση, φωνές ή εκνευρισμό, διατηρώντας την ψυχραιμία σας, ενημερώστε τον ότι αυτή η συμπεριφορά του λήγει με το τέλος της συζήτησής σας.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δικό σας σφάλμα αν κάποιος συνάδελφος σας συμπεριφέρεται τοξικά, για την ακρίβεια εκεί μέσα κρύβεται η δική του ανασφάλεια απάνεντί σας. Έχετε κάθε δικαίωμα να διεκδικήσετε την εργασιακή σας ηρεμία και αυτή η επιλογή είναι η πιο επαγγελματική απόφαση που μπορείτε να πάρετε απέναντι στον εαυτό σας αλλά και στο εργασιακό αντικείμενο που υπηρετείτε.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below