Συνήθως, όταν ακούμε για βιώσιμη μόδα στο μυαλό μας έρχονται μεγάλες εταιρείες ρούχων και αξεσουάρ που αλλάζουν την πολιτική κατασκευής ρούχων, διαλογής υφασμάτων και επεξεργασίας τους. Kι όμως η βιώσιμη μόδα περιλαμβάνει πολλά περισσότερα. Είναι τέχνη, είναι δημιουργία, είναι έκφραση και αποδοχή. Είναι καθημερινές πράξεις από όλους μας, με θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και κατ’ επέκταση στη ζωή μας. Από τη χρήση μεταλλικών ή γυάλινων μπουκαλιών για το νερό μέχρι την ανακύκλωση, όλοι μας μπορούμε να γίνουμε sustainable.

Αν θέλεις κι εσύ να γίνεις μέρος αυτής της νέας «τάσης», μπορείς εύκολα να τα καταφέρεις. Διάβασε παρακάτω τρεις τρόπους που θα βάλουν στη ζωή σου τη βιωσιμότητα, θα βοηθήσουν το περιβάλλον και θα στηρίξουν κοινωνικά ευάλωτους ανθρώπους.

Ενημερώσου

Όταν αποφασίζεις να ακολουθήσεις τη βιώσιμη μόδα, το πιο δύσκολο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να δεις από πού θα ξεκινήσεις. Ευτυχώς, πλέον, υπάρχουν και στην χώρα μας πολλά brands που παρέχουν sustainable προϊόντα και υπηρεσίες. Μια καλή ευκαιρία είναι η νέα συλλογή “Support Art &more” που δημιουργήθηκε στο πλαίσιo της καμπάνιας «Create New & Re-use Old & Support Art &more» powered by glo! Μία καμπάνια η οποία στηρίζει Έλληνες καλλιτέχνες, κοινωνικά ευάλωτες ομάδες και το περιβάλλον.

Η σχεδιάστρια upcycle ρούχων Βασιλική Ρούσσου, ο street artist Σωτήρης Φωκέας, που χρησιμοποιεί φιλικά προς το περιβάλλον χρώματα και πρώτες ύλες και ο Νίκος Ζήκος, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες φωτογράφους, ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν μία νέα, βιώσιμη συλλογή που περιλαμβάνει T-shirts, καπέλα, πετσέτες θαλάσσης και άλλα προϊόντα (μπορείς να τα βρεις όλα εδώ).

Όλα τα έσοδα που προκύπτουν από τις πωλήσεις της συλλογής διπλασιάζονται και διατίθενται στο πρόγραμμα του οργανισμού Fabric Republic, ο οποίος συλλέγει πλεονάζοντα ρουχισμό και τον ανακυκλώνει ή τον διανέμει για επαναχρησιμοποίηση σε άτομα που το έχουν ανάγκη.

Ξεκαθάρισε την ντουλάπα σου

Ιδανική εποχή και μήνας. Σεπτέμβριος και φθινόπωρο, νέα σεζόν, νέα σχέδια και στόχοι. Οι περισσότεροι αυτές τις ημέρες ξεκαθαρίζουμε τα σπίτια, τα γραφεία, το μυαλό και τις επιθυμίες μας. Κάνε το ίδιο με την ντουλάπα σου. Συνήθως, η ακαταστασία που επικρατεί στα συρτάρια και τις ντουλάπες μας δεν μας επιτρέπει να θυμόμαστε όλες τις επιλογές που έχουμε για τις καθημερινές μας εμφανίσεις, με αποτέλεσμα πολλά ρούχα να μένουν αφόρετα για καιρό και απλώς να πιάνουν χώρο στο δωμάτιό μας.

Ο καλύτερος τρόπος να «ξεφορτωθείς» ό,τι δεν φοράς ή δεν χρειάζεσαι (και βρίσκεται, φυσικά, σε καλή κατάσταση) είναι να το χαρίσεις σε κάποιον που το έχει περισσότερη ανάγκη. Συγκέντρωσε τα ρούχα, τα αξεσουάρ, τα παπούτσια που δεν χρησιμοποιείς καιρό και ίσως, πλέον, δεν ταιριάζουν στο στυλ σου και δώρισέ τα σε συλλόγους, ιδρύματα ή άτομα που εσύ η ίδια γνωρίζεις ότι βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Βέβαια, πρέπει να θυμάσαι πως δεν αδειάζεις τις ντουλάπες σου από τα παλιά, για να τις ξαναγεμίσεις με καινούρια. Προσπάθησε να περιορίσεις τις αγορές σου σε όσα πραγματικά χρειάζεσαι και να επιλέγεις brands και εταιρείες που στηρίζουν τη βιώσιμη μόδα.

Άλλαξε τον τρόπο σκέψης σου

Αν όταν ακούς τη λέξη «οικολογικός» και τα παράγωγά της σου έρχονται στο μυαλό μόνο εικόνες με κάδους ανακύκλωσης, πλαστικά μπουκάλια και χάρτινες συσκευασίες ή ρούχα και αξεσουάρ που έπειτα από λίγες χρήσεις καταστρέφονται, τότε μάλλον χρειάζεσαι μια μικρή αλλαγή στο perspective σου. Με όλο και περισσότερες εταιρείες και brands να ανακαλύπτουν τη σημασία της βιωσιμότητας, η επένδυση σε προϊόντα που ανακυκλώνονται ή είναι φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, δεν είναι συμβιβασμός ούτε «υποχώρηση» στο στυλ σου. Είναι κίνηση για ένα καλύτερο μέλλον, ένα καθαρότερο περιβάλλον και μια πιο ανθρώπινη κοινωνία.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below