Ένα άρωμα μπορεί να συνδεθεί με τις πιο δυνατές αναμνήσεις μας, να μας προκαλέσει ευχάριστα ή δυσάρεστα συναισθήματα, μπορεί ακόμη να είναι χαρακτηριστικό της ταυτότητάς μας και της παρουσίας μας σε ένα χώρο. Η μυρωδιά ενός αρώματος μπορεί να μας απωθήσει ή αντίστοιχα να μας σαγηνεύσει.

Καθώς η εποχή αλλάζει και περνάμε σταδιακά στο φθινόπωρο, μαζί με τις συνήθειες ομορφιάς μας, αλλάζει συνήθως και το άρωμά μας. Ακόμη και αν ανήκετε στην κατηγορία ανθρώπων που έχουν ένα signature άρωμα να τους συνοδεύει όλο το χρόνο, αξίζει της προσοχής σας η ανάλυση της σύνθεσης των αρωμάτων καθώς μέσα σε αυτή θα ανακαλύψετε την πραγματική φιλοσοφία του “χαρακτήρα” τους (ίσως και λίγο από το δικό σας).

Η αρωματική πυραμίδα

Αρωματική πυραμίδα ονομάζεται η σύνθεση ενός αρώματος η οποία περιλαμβάνει τρία διαφορετικά επίπεδα, δηλαδή τις επoνομαζόμενες “νότες”. To κάθε επίπεδο διαφοροποιείται από τα άλλα δύο με βάση την ένταση των αρωμάτων του. Οι νότες είναι τρεις και ονομάζονται “νότες κορυφής”, “νότες καρδιάς” και “νότες βάσης”.

Στις νότες κορυφής βρίσκεται ο επιφανειακός χαρακτήρας του αρώματος, είναι οι νότες που μας συστήνουν πρώτα το άρωμα. Η διάρκειά τους κυμαίνεται από 15 εως 30 λεπτά. Στις νότες κορυφής κρίνεται η πρώτη προσωπική μας επαφή με το άρωμα (και όχι των άλλων όταν το μυρίζουν πάνω πάνω μας). Στις νότες κορυφής βρίσκονται και οι πιο ελαφριές νότες του αρώματος οι οποίες είναι συνήθως τα εσπεριδοειδή.

Έπειτα, η εμπειρία μας με ένα άρωμα, περνά στις νότες “καρδιάς”. Εκεί βρίσκεται το μεσαίο επίπεδο της πυραμίδας, δηλαδή η καρδιά του αρώματος η οποία είναι πλούσια σε αρωματικά συστατικά. Αυτός ο κύκλος του αρώματος διαρκεί περίπου 30 λεπτά και είναι αυτός που δείχνει το “χαρακτήρα” του. Εδώ, στις νότες καρδιάς, κάνουν την εμφάνισή τους οι πολλαπλοί συνδυασμοί συστατικών. Εδώ, θα συναντήσουμε νότες λουλουδιών, μπαχαρικών, βοτάνων ή φρούτων.

Το άρωμά μας ολοκληρώνεται με τις νότες βάσης. Οι νότες βάσης μας αποκαλύπτουν ξεκάθαρα το χαρακτήρα τους έπειτα από 1 ώρα περίπου και διαρκούν συνήθως από 2 εως 10 ώρες. Εδώ, θα συναντήσουμε νότες ξύλων οι οποίες αναδίδονται στην επιδερμίδα μας μετά από αρκετή ώρα και είναι οι νότες που σκιαγραφούν τον χαρακτήρα του αρώματος που έχουμε επιλέξει.

Έτσι λοιπόν, την επόμενη φορά που θα βγείτε προς αναζήτηση του νέου αρώματός σας, θα γνωρίζετε ακριβώς ποιες είναι οι νότες που θα αναδιδετε στο πέρασμά σας, κάθε στιγμή της ημέρας, αφότου φορέσετε το άρωμά σας αλλά και μετά από πόση ώρα θα πρέπει να το ανανεώσετε για να αλλάξει η εσάνς σας.