Τα περισσότερα πράγματα που ξέρουμε για την προσωπική ζωή της Πριγκίπισσας Diana προέρχονται από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Martin Bashir το 1995. Μίλησε ανοιχτά για τα θέματα ψυχικής υγείας, για τις διατροφικές της διαταραχές («ανεξέλεγκτη βουλιμία», όπως είχε πει), ενώ εξέφρασε παράλληλα και τις αμφιβολίες της κατά πόσο ο σύζυγός της, Πρίγκιπας Κάρολος θα μπορούσε να διαχειριστεί το αξίωμα του βασιλιά όταν πια θα ερχόταν η ώρα να πάρει τη θέση της Ελισάβετ στο βρετανικό θρόνο. Αυτό βέβαια στο οποίο εστίασε η κοινή γνώμη, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν οι απιστίες τους, με τη φράση «υπήρχαν τρεις σε αυτό το γάμο», να έχιε μείνει πια στην ιστορία, καθώς επιβεβαίωσε ότι γνώριζε για το ειδύλλιο του Καρόλου με την Camilla Parker Bowles. Μετά από αυτά τα λόγια, το γυαλί ράγισε και δημόσια πια, με τη βασίλισσα Ελισάβετ να τους ενθαρρύνει να προχωρήσουν σε κανονικό διαζύγιο, δεδομένου του ότι έτσι κι αλλιώς ζούσαν ως χωρισμένοι.

Εικοσιπέντε χρόνια μετά ωστόσο, τίθεται το ερώτημα πώς ακριβώς ο Bashir έπεισε τη Diana για την περιβόητη συνέντευξη. Κατά τα λεγόμενα του αδερφού της, Earl Spencer, ο δημοσιογράφος εξασφάλισε την εμπιστοσύνη της παραποιώντας τραπεζικές καταθέσεις και χρησιμοποιώντας τις ως αποδεικτικά στοιχεία ότι κάποιοι από τους εργαζόμενους στο παλάτι που βρίσκοντας στον περίγυρό της πληρώνονταν για να την κατασκοπεύουν. Το BBC ερεύνησε πρώτο τους εν λόγω ισχυρισμούς το 1996 και αποφάνθηκε ότι ο Bashir ήταν καθαρός, ωστόσο μετά από πιέσεις του Spencer διεξάγει εκ νέου ενδελεχή έρευνα. «Το BBC έχει πάρει πολύ σοβαρά το ζήτημα», δήλωσε τη Δευτέρα ο γενικός διευθυντής του δικτύου, Tim Davie. «Θέλουμε να φτάσουμε στην αλήθεια», συμπλήρωσε. Μέχρι στιγμής το BBC έχει ήδη απολογηθεί για τα πλαστά έγγραφα, όμως εμμένει στο ότι δεν έπαιξαν ρόλο στην απόφαση της Diana να κάνει τη συνέντευξη. Εξάλλου, αναμένονται περαιτέρω στοιχεία από χειρόγραφο γράμμα το οποίο εξετάζεται εξονυχιστικά και στο οποίο η εκλιπούσα φαίνεται να κάνει πολλές σχετικές αποκαλύψεις.

Σύμφωνα με το BBC, ο Bashir αυτήν τη στιγμή δε μπορεί να αποτελέσει μέρος της έρευνας, καθώς αναρρώνει από εγχείρηση τετραπλού bypass και κορωνοϊό. Στο ενδιάμεσο όμως, ο γραφίστας που προσέλαβε προχώρησε σε δημόσιες δηλώσεις στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ που πρόβαλε το αντίπαλο δέος του BBC, ITV και κατά το οποίο ο Matt Weissler παραδέχτηκε πως όντως δημιούργησε τα επίμαχα έγγραφα διευκρινίζοντας ότι ο Bashir δεν τον είχε ενημερώσει για τη χρήση τους. Επιπρόσθετα, ανέφερε πως το συγκεκριμένο περισταστικό του στοίχισε την επαγγελματική του καριέρα.


Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της νέας έρευνας, η συνέντευξη αυτή από ό,τι φαίνεται θα παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς ο δημιουργός της σειράς The Crown, Peter Morgan έχει ήδη εγγυηθεί ότι η πλοκή της θα φτάσει ως τις αρχές του 2000. Συνεπώς, θα παρακολουθήσουμε την τηλεοπτική της «διασκευή» λογικά κάπου προς την 5η ή 6η σεζόν.

Ως τότε, δες όλα όσα μας έχουν απασχολήσει αναφορικά με την 4η που θα κάνει πρεμιέρα στις 15 Νοεμβρίου.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below