Ως «αντιγυναικεία» χαρακτηρίζουν πολλοί τη νέα ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί η Cate Blanchett. Η ταινία “Tar” ακολουθεί μία μαέστρο που διψά για εξουσία, της οποίας το σκοτεινό παρελθόν έρχεται στο φως όταν κατηγορείται για τη συμπεριφορά της.

Η συγκεκριμένη ερμηνεία χάρισε στην Cate Blanchett μία Χρυσή Σφαίρα, το βραβείο καλύτερης ερμηνείας το Φεστιβάλ Βενετίας και την κατατάσσει στα φαβορί για ένα Όσκαρ.

Ωστόσο, μία πραγματική πρωτοπόρος στο επάγγελμα υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη ταινία «δεν υπηρετεί τις γυναίκες». Η 66χρονη Marin Alsop, 66, είναι επικεφαλής μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ραδιοφώνου της Βιέννης ORF και συχνά ήταν αυτή που άνοιξε νέους δρόμους για τις γυναίκες του χώρου.

Η ίδια σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων είπε πως η ερμηνεία της Blanchett ήταν σίγουρα θαυμάσια, η ανησυχία της ήταν ότι «αυτή ήταν ακόμη μία μισογυνική απεικόνιση μιας γυναίκας σε ηγετικό ρόλο». αναφέρει ότι το “Tar” επαναλαμβάνει τα στερεότυπα για τις ισχυρές γυναίκες που είναι καταχρηστικές, υστερικές και ανισόρροπες. «Ενισχύει τα ίδια στερεότυπα, χωρίς να δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να εξελιχθούν σ’ αυτούς τους ρόλους. Φυσικά είναι μυθοπλασία, αλλά είναι μυθοπλασία που προσπαθεί πολύ σκληρά να είναι παρόμοια, αν όχι πανομοιότυπη, με την πραγματικότητα».

Σε συνέντευξη της στο BBC η Cate Blanchett είπε: «Έχω τον απόλυτο σεβασμό για την Marin Aslop. Είναι πρωτοπόρος μουσικός και μαέστρος. Και είναι μια πολύ προκλητική ταινία και θα προκαλέσει πολλές έντονες αντιδράσεις στον κόσμο.

«Αυτό που θέλαμε να κάνουμε ο σκηνοθέτης Todd Field και εγώ ήταν να δημιουργήσουμε μια πραγματικά ζωντανή συζήτηση. Επομένως, δεν υπάρχουν σωστές ή λάθος απαντήσεις στα έργα τέχνης. Δεν είναι μια ταινία για διεύθυνση ορχήστρας και νομίζω ότι οι καταστάσεις γύρω από τον χαρακτήρα είναι εντελώς πλασματικές. Είδα τόσους πολλούς διαφορετικούς μαέστρους, αλλά κοίταξα επίσης μυθιστοριογράφους και εικαστικούς καλλιτέχνες και μουσικούς όλων των στρωμάτων. Είναι μια πολύ μη κυριολεκτική ταινία».

Η Cate Blanchett συνέχισε λέγοντας ότι η Marin Aslop έχει το «δικαίωμα γνώμης», αλλά υπερασπίστηκε την ταινία από τους ισχυρισμούς ότι είναι προσβλητική για τις γυναίκες.

«Είναι ένας στοχασμός για την εξουσία και τη διαφθορά της εξουσίας και νομίζω ότι αυτό δεν συμβαίνει απαραίτητα μόνο στους πολιτιστικούς κύκλους. Εννοώ, θα μπορούσε εξίσου να ήταν αρχιτέκτονας ή επικεφαλής μιας μεγάλης τραπεζικής εταιρείας».

Λίγα λόγια για την ταινία “Tar”

Η Cate Blanchett υποδύεται μια ταλαντούχα καλλιτέχνιδα, το επινοημένο πρόσωπο Lydia Tár, συνθέτρια, μουσικό, φιλάνθρωπο και μαέστρο, την πρώτη που αναλαμβάνει τη διεύθυνση μιας σπουδαίας γερμανικής ορχήστρας, η οποία όμως, σύμφωνα με τα λεγόμενα της ηθοποιού, «στοιχειώνεται από κάτι, από το παρελθόν της, από τον εαυτό της, από παλαιότερες πράξεις της. Γνωρίζεις κάποια που έχει κρύψει το παρελθόν της μέσα σε ένα κουτί και που μέσα από το τεράστιο ταλέντο του έχει προσπαθήσει να επανεφεύρει τον εαυτό του, να σωθεί και να μεταμορφωθεί διά της μουσικής».

Από τον σεναριογράφο, παραγωγό και σκηνοθέτη Todd Field έρχεται το TAR, με την βραβευμένη με Όσκαρ, Cate Blanchett στον ρόλο της Λύδια Ταρ, μιας πρωτοποριακής μαέστρου που διευθύνει μια μεγάλη γερμανική ορχήστρα. Η Ταρ βρίσκεται στο απόγειο της καριέρας της, καθώς προετοιμάζει τόσο την παρουσίαση ενός βιβλίου όσο και την πολυαναμενόμενη ζωντανή εκτέλεση της Πέμπτης Συμφωνίας του Μάλερ. Η ζωή της θα αρχίσει να παίρνει μια απρόσμενα δραματική τροπή. Πρόκειται για μια σπουδή πάνω στη μεταβαλλόμενη φύση της εξουσίας, στον αντίκτυπό της στην κοινωνία και στην ανθεκτικότητα της απέναντι στον σύγχρονο κόσμο.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below