Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν μετράει μόνο το τι κέρδισε ή το το τι φόρεσε κάποιος σε μια απονομή βραβείων, αλλά και το τι είπε. Κι αν υπήρχε βραβείο για την πιο εμπνευσμένη ομιλία στις Χρυσές Σφαίρες, αυτό θα πήγαινε στα χέρια της Michelle Williams. Tο βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου που κέρδισε για την ερμηνεία της στη μίνι σειρά «Fosse/Verdon», υποδυόμενη την χορεύτρια και χορογράφο Gwen Verdon, το άξιζε δίχως δεύτερη σκέψη, όμως και όσα είπε την στιγμή που το παρέλαβε ήταν πολύ σημαντικά αλλά και παρακινητικά.

Η όμορφη ηθοποιός που διανύει τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης της, χρησιμοποίησε την ομιλία αποδοχής της για έναν διαφορετικό σκοπό, καλώντας τις γυναίκες να είναι ενεργές ως πολίτες πηγαίνοντας να ψηφίσουν και να κάνουν τις δικές τους επιλογές ιδιαίτερα σε ότι αφορά το δικαίωμα της αναπαραγωγής.

Η Αμερικανίδα ηθοποιός δήλωσε ότι προσπάθησε να ζήσει μια ζωή την οποία «η ίδια επέλεξε». Συγκεκριμένα είπε στο ακροατήριο: «Έχω κάνει το καλύτερο δυνατό για να ζήσω την δική μου ζωή και όχι μια απλή σειρά από γεγονότα που μου συνέβησαν, αλλά μια ζωή για την οποία να μπορώ να σταματήσω, να κοιτάξω και να αναγνωρίσω τον εαυτό μου παντού. Μερικές φορές, μπορεί να είναι μπερδεμένη και ακατάστατη, άλλες φορές πιο ακριβής και προσεκτική. Αλλά είναι μια ζωή την οποία εγώ σχεδίασα κι επέλεξα να κάνω και δεν θα ήμουν σε θέση να το κάνω αυτό εάν δεν χρησιμοποιούσα το δικαίωμα της γυναίκας στην επιλογή».

Και συνέχισε: « Είμαι ευγνώμων για τις επιλογές που έκανα και είμαι επίσης ευγνώμων που ζω σε μια εποχή όπου στην κοινωνία μας υπάρχει το δικαίωμα της επιλογής, διότι ως γυναίκες και ως κορίτσια, μπορούν να συμβούν διάφορα στο σώμα μας που δεν είναι επιλογή μας. Είχα το δικαίωμα να επιλέξω πότε θα κάνω τα παιδιά μου και με ποιον. Τώρα γνωρίζω ότι οι επιλογές μου μπορεί να φαίνονται διαφορετικές από τις δικές σας, αλλά ευχαριστώ τον Θεό, ή σε όποιον προσεύχεστε, που ζούμε σε μία χώρα που βασίζεται στην αρχή ότι είμαι ελεύθερη να ζήσω με την πίστη μου και εσείς είστε ελεύθεροι να ζείτε με την δική σας». Στην συνέχεια, αναφερόμενη στις εκλογές, είπε: «Οπότε, γυναίκες από 18 έως 118 ετών, όταν είναι ώρα να ψηφήσετε, παρακαλώ κάντε το από δικό σας ενδιαφέρον. Είναι αυτό που οι άντρες κάνουν εδώ και χρόνια, και αυτός είναι και ο λόγος που ο κόσμος μοιάζει τόσο πολύ σε αυτούς, αλλά μην ξεχνάτε ότι αποτελούμε το μεγαλύτερο εκλογικό σώμα σε αυτήν τη χώρα. Ας την κάνουμε να μοιάζει πιο πολύ με μας.»

Kαι μπορεί μετά την απονομή, στη συνέντευξη τύπου να ρωτήθηκε από έναν άντρα δημοσιογράφο για το κομμάτι της άμβλωσης, λέγοντάς της πως ήταν κάπως μπερδεμένα όσα είπε, που ίσως άφησαν και κάποια ερωτηματικά για την ίδια, όμως εκείνη του απάντησε πως τα είπε όλα όπως ακριβώς ήθελε, με λίγα λόγια σα να του είπε: “Καλή η προσπάθειά σου, ανόητε”.

Ότι η Michelle είναι μια καλλιτέχνης ασυνήθιστης νοημοσύνης κι εφευρετικότητας, δεν είναι κάτι που σκεφτόμαστε για πρώτη φορά. Η επιλογή των διαφορετικών ρόλων της και η μελέτη της γι’ αυτούς, την κατατάσσουν σε μία από τις καλές ηθοποιούς της γεννιάς της. Τώρα μάλλον θα την σκεφτόμαστε και ως εκπρόσωπο της αλλαγής και αυτός ο ρόλος μόλις ξεκίνησε.