Ωραίο πράγμα οι συναυλίες, ειδικά οι μεγάλες διοργανώσεις, στις οποίες συμμετέχουν διάσημοι τραγουδιστές, ωστόσο φέτος το καλοκαίρι έχουν σημειωθεί ανά τον κόσμο πάρα πολλά περιστατικά ρίψης – ή για την ακρίβεια, εκτόξευσης – αντικειμένων από τους φανς στη σκηνή, με αποτέλεσμα οι αποδέκτες τους να έχουν γίνει έξαλλοι. Τέτοια φαινόμενα έχουν σημειωθεί και σε συναυλίες με υψηλό επίπεδο ασφάλειας, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι τραγουδιστές τραυματίστηκαν ή ήρθαν σε πάρα πολύ δύσκολη θέση εξαιτίας της φύσης των αντικειμένων.

Η ρίψη αντικειμένων στις συναυλίες δεν είναι κάτι καινούργιο. Από τα πρώτα χρόνια της φρενίτιδας του ροκενρόλ, το 1950, μέχρι σήμερα, έχουν σημειωθεί χιλιάδες τέτοια περιστατικά ανά τον κόσμο, ωστόσο φέτος η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφύγει. Στις αρχές Ιουλίου ο πρώην τραγουδιστής των One Direction, Harry Styles, χτύπησε στο μάτι του από αντικείμενο που έπεσε πάνω του και αποχώρησε από τη σκηνή. Το αντικείμενο δε διακρίνεται καλά στα βίντεο που έχουν καταγράψει το περιστατικό, ωστόσο σύμφωνα με μία γυναίκα που βρισκόταν κοντά στη σκηνή στη συγκεκριμένη συναυλία, επρόκειτο για ένα τριαντάφυλλο.

Λίγες μέρες πριν τον τραυματισμό του Styles, ένας «φαν» του Drake στο Σικάγο πέταξε στη σκηνή ένα κινητό τηλέφωνο, το οποίο ο ράπερ παρολίγο να πιάσει στον αέρα. Τελικά το τηλέφωνο χτύπησε πάνω στο χέρι του και άλλαξε τροχιά, καταλήγοντας κάπου έξω από τη σκηνή. Θα μπορούσε κάλλιστα, βέβαια, να έχει χτυπήσει τον τραγουδιστή ή οποιονδήποτε άλλο βρισκόταν πάνω στη σκηνή ή γύρω από αυτήν και η γνήσια απορία μας είναι ποιος σκέφτεται να πετάξει κινητά τηλέφωνα πάνω σε μία σκηνή και, κυρίως, για ποιο λόγο.

@beberexha

Im okay you guys 💖

♬ original sound – BebeRexha

Η ποπ τραγουδίστρια Bebe Rexha, για παράδειγμα, δεν ήταν τόσο τυχερή, όσο ο Drake. Πριν από λίγο καιρό ένας 27χρονος «φαν» τής πέταξε στο κεφάλι το δικό του κινητό τηλέφωνο, κατά τη διάρκεια συναυλίας στη Νέα Υόρκη και η Rexha κατέληξε στα επείγοντα με ράμματα. Ο δράστης υποστήριξε ότι δεν το έκανε για να την τραυματίσει (δε μας είπε όμως αν τη ζητούσε η μάνα της στο τηλέφωνο και είχε τέτοιο καημό να της το πετάξει) και η δίκη του για σωματική βλάβη αναμένεται να γίνει σήμερα, 31 Ιουλίου.

Τον προηγούμενο μήνα η τραγουδίστρια Pink βρέθηκε σε εξόχως δύσκολη θέση, καθώς ένας θεατής πέταξε πάνω στη σκηνή μία σακούλα με τις στάχτες της μητέρας του. Η Pink δε μπορούσε να κάνει κάτι άλλο εκτός από το να ρωτήσει τον θεατή αν όντως η σακούλα είχε αυτό που φανταζόταν και στη συνέχεια να την παρατήσει μπροστά στη σκηνή, συνεχίζοντας το τραγούδι της.

Διάφοροι τραγουδιστές έχουν τοποθετηθεί σχετικά για το φαινόμενο, όπως η Adele, η οποία κρατούσε σε μία εμφάνισή της στο Las Vegas το ειδικό μηχάνημα που εκτοξεύει T-shirts για τους τυχερούς παρευρισκόμενους στο χώρο και, ούτε λίγο, ούτε πολύ τους, προειδοποίησε να μην κάνουν κανένα αστείο να της πετάξουν το οτιδήποτε. Η Billie Eilish, μιλώντας στο The Hollywood Reporter, δήλωσε ότι εδώ και χρόνια «τρώει» αντικείμενα πάνω στη σκηνή, επισημαίνοντας πως όταν οι άνθρωποι ενθουσιάζονται μπορούν να γίνουν επικίνδυνοι.

To πιο πρόσφατο παράδειγμα εκτόξευσης αντικειμένου σε συναυλία ήταν αυτό στην Cardi B, η οποία δέχτηκε στο πρόσωπο παγάκια και νερό. Η ίδια δε συγκρατήθηκε και πέταξε στη φαν το μικρόφωνό της.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Spiritual Word (@spiritualword)

Τι συμβαίνει όμως στην ψυχολογία του φαν ο οποίος αποφασίζει να ρίξει ένα αντικείμενο στη σκηνή όπου βρίσκεται ο καλλιτέχνης, τον οποίο αποφάσισε να δει να τραγουδάει – και όχι να τραυματίζεται μπροστά του;

Η ψυχολόγος Carla Penna, που έχει γράψει ένα βιβλίο σχετικά με την ψυχολογία του πλήθους, μίλησε στους Los Angeles Times τονίζοντας ότι η ρίψη αντικειμένων συνδέεται με τον ψυχισμό του εκάστοτε ανθρώπου.

«Με την βοήθεια των social media που δεν έχουν όρια, η αληθινή η ή φανταστική απόσταση ανάμεσα στον φαν και τον καλλιτέχνη έχει μικρύνει. Έτσι, σε ένα show το κοινό ίσως νιώσει πως έχει το δικαίωμα να έρθει σε πιο στενή επαφή με τον άνθρωπο που είναι στη σκηνή, ρίχνοντας πάνω του προσωπικά αντικείμενα ή πράγματα που συμβολίζουν κάτι από τους ίδιους», δήλωσε η Penna.

«Ο μισογυνισμός είναι πάντα μία πιθανότητα. Οι γυναίκες καλλιτέχνιδες πάντοτε ήταν στόχοι κριτικής ή βίας», συμπλήρωσε η ψυχολόγος, αναδεικνύοντας και την αλλαγή της μαζικής ψυχολογίας μετά από 2,5 εγκλεισμού λόγω πανδημίας: «Μετά από 2,5 χρόνια lockdown και κοινωνικής απομόνωσης, η συμπεριφορά των ανθρώπων άλλαξε και πολλοί αισθάνονται ακόμα άβολα σε κλειστούς χώρους ή χώρους με πολύ κόσμο. Η ενδοοικογενειακή βία, η τάση για αυτοτραυματισμό, η έλλειψη ανοχής απέναντι στη φασαρία, τα συναισθήματα ασέβειας και η επιθετική συμπεριφορά έχουν οξυνθεί. Επίσης, το κοινό είναι πιο απαιτητικό ως καταναλωτής».

Ας ελπίσουμε πως αυτό το trend θα τελειώσει σύντομα και ότι δε θα τραυματιστεί ούτε θα έρθει σε δύσκολη θέση κανένας άλλος performer, εξαιτίας της στρεβλής εντύπωσης κάποιων θεατών πως, επειδή είναι φανς, μπορούν να συμπεριφέρονται επικίνδυνα την ώρα που ο τραγουδιστής εργάζεται για τη δική τους ψυχαγωγία.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below