Στην Επίδαυρο βρέθηκε η Κατερίνα Ευαγγελάτου, για να παρακολουθήσει την παράσταση «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία Cezaris Graužinis. Για την παρουσία της στο αρχαιο θέατρο η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, επέλεξε ένα αέρινο φόρεμα με άκρως καλοκαιρινό μοτίβο και χρώμα.

Σε απαλό ροζ με κόκκινα σχέδια, το φόρεμα έφτανε ως τους αστραγάλους της, ενώ το συνδύασε με κόκκινα σανδάλια απο σχοινί, διακριτικά κοσμήματα και ένα έντονο κραγιόν στα χείλη. Έπιασε τα μαλλιά της μισά μισά, ολοκληρώνοντας έτσι μια εμφάνιση, η οποία αποτελεί την τέλεια έμπνευση για τις απογευματινές μας βόλτες στην πόλη ή το νησί.

NDP

Η παράσταση

Tην επόμενη του Εμφυλίου στη Θήβα, οι μέχρι χθες προστάτες της πόλης γιορτάζουν τη νίκη τους, προσπαθώντας να σβήσουν από τη μνήμη τους τις μέρες της ανασφάλειας και της δυστυχίας. Ο νέος ηγεμόνας, ο Κρέοντας, συμμετέχει στη γιορτή με στόχο να εδραιώσει την εξουσία του, εκφοβίζοντας τους συμπολίτες του με απειλές. «Γιορτάζει» και η νεαρή Αντιγόνη· μια γιορτή ανυπακοής, που την φωτίζει ο ενθουσιασμός της αντίστασης στον πολιτικό πραγματισμό της τυραννίας.

Πρωταγωνιστούν: Έλλη Τρίγγου (Αντιγόνη), Βασίλης Μπισμπίκης (Κρέων), Ιεροκλής Μιχαηλίδης (Κορυφαίος του Χορού), Γιώργος Παπαγεωργίου (Άγγελος), Δανάη Μιχαλάκη (Ισμήνη), Χρήστος Σαπουντζής (Τειρεσίας), Κώστας Κορωναίος (Φύλακας), Στρατής Χατζησταματίου (Αίμων), Μαρίνα Αργυρίδου (Ευριδίκη).

Ο σκηνοθέτης σημείωσε για την παράσταση:

Κλαίγοντας ερχόμαστε στον κόσμο∙ στο τέλος μάς συνοδεύουνε δάκρυα και στεναγμοί.

Δεν ζει ο άνθρωπος όταν χάσει όσα του δίνουν χαρά.

Πεθαίνει κάθε μέρα την ζωή του.

απόκτησε όση εξουσία φιλοδοξείς…

Χαρά· έχεις χαρά;

(Μτφρ. Γιώργος Μπλάνας)

Αυτά τα λόγια ακούγονται υπερβολικά υγιή, ακόμα και προκλητικά, στο πλαίσιο της σύγχρονης κουλτούρας του φόβου που, αργά αλλά λυσσαλέα, μας μετατρέπει σε άθλια, αέναα πεινασμένα παράσιτα στο σώμα της όμορφης Γης μας.

Η τραγωδία της Αντιγόνης και του Κρέοντα μας έδωσε την ανεκτίμητη δυνατότητα να ξανασκεφτούμε και να αναζητήσουμε τα φαινόμενα της…χαράς. Ναι, προπάντων τη χαρά, ως βάση της ανθρώπινης ύπαρξης.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below