Το δικαίωμα στην άμβλωση για τα θύματα βιασμού στην Αργεντινή διασφαλίστηκε μέσω σχετικού πρωτοκόλλου που ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη.

Η εξέλιξη αυτή έχει ως στόχο να περιορίσει την όποια δικαιοδοσία έχουν τα νοσοκομεία να αποφασίζουν αν πρέπει να προχωρήσουν ή όχι στις εν λόγω επεμβάσεις.

Παρότι η Αργεντινή επιτρέπει τις αμβλώσεις σε περίπτωση βιασμού ή κινδύνου για τη ζωή της μητέρας, οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων των γυναικών καταγγέλλουν ότι γίνεται επιλεκτική εφαρμογή της νομοθεσίας στην κατά βάση καθολική χώρα της Λατινικής Αμερικής. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τώρα τα νοσοκομεία έκριναν ποιες περιπτώσεις πληρούσαν τα νόμιμα κριτήρια.

«Το πρωτόκολλο θα χρησιμοποιείται ως οδηγός, κυρίως στις περιπτώσεις που ο νόμος ξεκάθαρα επιτρέπει τη διακοπή της κύησης», επεσήμανε σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Υγείας της Αργεντινής Τζίνες Γκονσάλες Γκαρσία, για να συνεχίσει: «Σεβόμαστε τις διαφωνίες για λόγους συνείδησης, όμως αυτές δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως θεσμικό άλλοθι για τη μη συμμόρφωση με τον νόμο». Οι δηλώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν την ίδια μέρα, αμέσως μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες.

Από την πλευρά της η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε ανακοίνωση για να «γιορτάσει» το νέο πρωτόκολλο, το οποίο τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή.  Μέχρι σήμερα και σύμφωνα με το Κέντρο Αναπαραγωγικών Δικαιωμάτων, από τη Λατινική Αμερική μόνο η Ουρουγουάη, η Κούβα και η Γουιάνα είχαν νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις.

Μάλιστα, η εν λόγω περιοχή διαθέτει την πιο περιοριστική νομοθεσία αναφορικά με τις αμβλώσεις, τη στιγμή που αρκετές χώρες κυρίως στην Κεντρική Αμερική τις απαγορεύουν εντελώς.

Ο πρώην υπουργός Υγείας της Αργεντινής παραιτήθηκε τον Νοέμβριο όταν με πρωτοβουλία του τότε συντηρητικού προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι ανακλήθηκε το πρωτόκολλο που είχε υπογράψει με σκοπό να καταστούν πιο εύκολες οι αμβλώσεις.

Οι εκλογές του Οκτωβρίου ωστόσο, ανέδειξαν νικητή τον κεντρώο Φερνάντες, ο οποίος εξαρχής τάχθηκε υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Υγείας της Αργεντινής εκτιμά πως κάθε χρόνο πραγματοποιούνται τουλάχιστον 350.000 παράνομες αμβλώσεις με τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να θεωρούν ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος.

 

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below