Σε μια σκηνή της αγαπημένης των fashionistas ταινίας «Το κορίτσι του Μπέβερλι Χιλς» (1995) η πρωταγωνίστρια Σερ (Αλίσια Σίλβερστοουν) εμπιστεύεται τον υπολογιστή της για να επιλέξει το σύνολο που θα φορέσει. Στην περίπτωση που τα ρούχα δεν ταιριάζουν ξεπροβάλλει ένα παράθυρο με τη λέξη «MIS-MATCH!» (λάθος συνδυασμός), ενώ όταν το σύνολο είναι ταιριαστό ο υπολογιστής «ντύνει» την ψηφιακή σιλουέτα της Σερ με τα επιλεγμένα κομμάτια. Την εποχή που κυκλοφόρησε η ταινία, αυτό ήταν ένα ακόμα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, μη εφαρμόσιμο στην πραγματική ζωή. Ομως, με τη γέννηση του chatbot ChatGPT της εταιρείας έρευνας τεχνητής νοημοσύνης Open AI πριν από μερικούς μήνες, είναι πλέον πιο κοντά στην πραγματικότητα. Συναρπαστικό όσο και αμφιλεγόμενο τεχνολογικό εργαλείο, το ChatGPT ξεπέρασε, μόλις δύο μήνες μετά την κυκλοφορία του, τα 100 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Το εντυπωσιακό με τα συστήματα GPT είναι ότι είναι εκπαιδευμένα να αναλύουν μεγάλο όγκο δεδομένων, γεγονός που τους επιτρέπει να δημιουργούν σε πραγματικό χρόνο κείμενα και εικόνες που μοιάζουν σαν να έχουν δημιουργηθεί από ανθρώπινο χέρι. Ως γνωστόν, γράφει ήδη σχολικές εργασίες, ποίηση και σενάρια σύμφωνα με το breifing που του δίνεται, αν και υστερεί -τουλάχιστον προς το παρόν- στην ευρηματικότητα και τη φαντασία, ενώ είναι και επιρρεπές στην παραγωγή ψευδών δεδομένων.

Μπορεί όμως το ChatGPT να προσφέρει και στυλιστικές συμβουλές; Θέλοντας να το διαπιστώσω «συνομίλησα» μαζί του ρωτώντας «Τι να φορέσω σήμερα;». Σε χρόνο dt μου απάντησε: «Ως μοντέλο γλώσσας τεχνητής νοημοσύνης, δεν έχω πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία σας ή τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή σας. Ωστόσο, μπορώ να σας προτείνω να λάβετε υπόψη τον καιρό και τις όποιες δραστηριότητες έχετε προγραμματίσει… Τελικά, η επιλογή τού τι να φορέσετε εξαρτάται από το προσωπικό σας στυλ και τις προτιμήσεις σας». Η διπλωματική και «ξύλινη» απάντησή του δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μου.


Στη δεύτερη ερώτηση για το πώς να αναβαθμίσω το προσωπικό μου στυλ, μου έδωσε μερικές γενικές συμβουλές, όπως να προσδιορίσω αρχικά το στυλ μου, να επενδύσω σε ποιοτικά βασικά κομμάτια και να πειραματιστώ με τα αξεσουάρ, ενώ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η αναβάθμιση του προσωπικού στυλ είναι ένα ταξίδι, όχι ένας προορισμός. Εχετε υπομονή και διασκεδάστε κάνοντας πειραματισμούς με διαφορετικά look μέχρι να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα». Ενώ ακόμα περιμένουμε καρτερικά μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που θα είναι σε θέση να γνωρίζει ακριβώς τι υπάρχει στην ντουλάπα μας αλλά και τις καιρικές συνθήκες προκειμένου να κάνει όσο το δυνατόν πιο ακριβείς στυλιστικές συστάσεις, πρωτοποριακές πλατφόρμες μόδας όπως η YesPlz εμπιστεύονται το ChatGPT για τη δημιουργία ενδυματολογικών προτάσεων, οι οποίες στη συνέχεια συνδέονται με τα κατάλληλα προϊόντα από τον κατάλογο επώνυμων διαδικτυακών καταστημάτων.


Στο κομμάτι της δημιουργικότητας ο AI στυλίστας φαίνεται να δυσκολεύεται και χρειάζεται βοήθεια από τους επαγγελματίες στυλίστες, οι οποίοι πέρα από το να προσφέρουν στους πελάτες συνεχώς νέες ιδέες, έχουν δεξιότητες όπως το να αναγνωρίζουν ποια ρούχα ταιριάζουν στο σωματότυπο αλλά και στην ιδιοσυγκρασία διαφορετικών πελατών. Βέβαια μπορεί το ChatGPT να μη φαίνεται ακόμη έτοιμο να τους αντικαταστήσει, όμως γίνεται ολοένα και πιο ισχυρό και μια μέρα θα είναι σε θέση να προτείνει σύνολα με βάση μια φωτογραφία των ρούχων και αξεσουάρ που υπάρχουν μέσα στην ντουλάπα.  Ετοιμαστείτε λοιπόν για ένα μέλλον όπου οι αγαπημένοι σας προορισμοί μόδας θα έχουν ένα chatbot που γνωρίζει το στυλ σας καλύτερα από εσάς!

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below