Fashion Editor: Elina Sygareos. Photographer: Nikos Papadopoulos, Συνέντευξη: Μελίνα Σιδηροπούλου

Μόλις 21 ετών η Εύα Άπιο έχει συνεργαστεί με οίκους μόδας όπως οι Louis Vuitton, Fendi, Burberry και Off-White, ενώ έγραψε ιστορία όταν έγινε το πρώτο μαύρο μοντέλο που πρωταγωνίστησε σε καμπάνια της Links of London, έχοντας πλέον υπογράψει συμβόλαιο με το εμβληματικό πρακτορείο Premier. Αφήστε που το όνομά της έχει αναφερθεί ακόμα και σε τραγούδια ραπ! Εκτός από μοντέλο, η νεαρή Εύα είναι επίσης ακτιβίστρια αφυπνίζοντας το κοινό που την ακολουθεί σε πλατφόρμες όπως το Instagram (804k followers) και το TikTok (165.5k followers) για τα στερεότυπα περί ύψους και εμφάνισης των μοντέλων και των γυναικών.

Η Εύα μεγάλωσε στην Ουγκάντα. Η μητέρα της, Εύα Μπαμπάτζι, είχε στεφθεί Miss Uganda και έπειτα διένυσε μια σημαντική πορεία στο χώρο του μόντελινγκ στη Γερμανία. Αρχικά, η Εύα δεν ήθελε να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, όπως είθισται με τα παιδιά, όμως τελικά o κόσμος της μόδας την κέρδισε. Στην εφηβεία της μετακόμισε με τη μητέρα της στο Λονδίνο, όπου ζουν μόνιμα έκτοτε.

Ξεκινώντας από την ακτιβιστική σας δράση στα social media στα οποία προκαλείτε τα στερεότυπα, αναρωτιόμουν, υπάρχει περίπτωση να αισθάνεστε ακόμα και εσείς ανασφάλεια;

«Ναι, βέβαια! Και εγώ έχω πιάσει τον εαυτό μου να κοιτάω επίμονα την εικόνα μου και να με συγκρίνω με άλλα κορίτσια, κάτι που ευτυχώς τώρα τελευταία έχω σταματήσει. Νιώθω πλέον πολύ ευχαριστημένη με τον εαυτό μου και ευχαριστώ τον Θεό γι’ αυτό – πιστεύω πως η πίστη έχει πληρώσει πολλά από τα κενά που ένιωθα. Ξέρετε, τα social media και τα ΜΜΕ ευθύνονται για όλα τα στερεότυπα που μας βασανίζουν όλες. Για παράδειγμα, κι εγώ όταν σκρολάρω στο Instagram μου μπορεί να δω κοπέλες με καμπύλες και αυτόματα να νιώσω πως δεν αξίζω ή αντιστρόφως αν κοπέλες με καμπύλες δουν ένα κορίτσι που φοράει XS θα νιώσουν επίσης ότι δεν αξίζουν, ενώ δεν είναι έτσι! Πιστεύω πως δεν μπορούμε να πούμε στις γυναίκες τι να ποστάρουν και τι όχι. Μπορούμε όμως να ασκήσουμε πίεση στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, που έχουν την εξουσία, να ενδυναμώνουν και να ανεβάζουν τη διάθεση των γυναικών από το να βάζουν σε κουτάκια τι σημαίνει όμορφο και τι όχι».

Μετακομίσατε από την Ουγκάντα στο Λονδίνο. Πώς βιώσατε αυτή τη μετάβαση;

«Η προσαρμογή μου στην Αγγλία ήταν και εύκολη και δύσκολη. Εύκολη θα έλεγα γιατί είναι άρτιο το εκπαιδευτικό σύστημα κι εύκολο να το ακολουθήσεις, δύσκολο όμως όταν έπρεπε να κάνω νέους φίλους και ήμουν το παιδί με την περίεργη προφορά».

Η μητέρα σας έκανε κι εκείνη καριέρα στην Ευρώπη ως μοντέλο. Τι έχει αλλάξει στο χώρο της μόδας από τη δική της εποχή;

«Κάποιες φορές η μητέρα μου μού δίνει συμβουλές και της απαντώ πως δεν ισχύουν πια αυτά τα πράγματα, άλλες φορές όμως γυρνάω πίσω στο σπίτι κλαίγοντας για τις ίδιες ακριβώς καταστάσεις που στενοχωρούσαν και την ίδια. Ωστόσο πρέπει να πούμε πως τα μοντέλα δεν επιλέγονται με μόνο κριτήριο την ομορφιά και τις αναλογίες τους, αλλά και με κριτήριο την προσωπικότητά τους. Δεν αρκεί πια η εμφάνιση, θα πρέπει να έχεις περισσότερα να προσφέρεις!».

«Στις δομές του Eva Apio Foundation εκπαιδευτικοί, ειδικοί, γιατροί, θεραπευτές, ακόμη και γυμναστές βοηθούν τα παιδιά να διαμορφώσουν μια νέα πραγματικότητα. Οπως ένα παιδί που ο πατέρας του το κρατούσε νηστικό επί πέντε μήνες, το φαντάζεστε; Ευτυχώς, τώρα είναι καλά στην υγεία του!»

Μιλώντας για προσφορά, ιδρύσατε το Eva Apio Foundation στην Ουγκάντα. Πώς ξεκίνησε αυτό το όραμα και τι προσφέρει το ίδρυμα στα παιδιά και τους νέους;

«Το όνειρό μου είναι να δημιουργήσουμε έναν ασφαλή παράδεισο για τα παιδιά και τους νέους που δεν έχουν επιλογή και εναλλακτικές. Μεγαλώνοντας στην Αγγλία παρατήρησα πως υπάρχουν δομές προστασίας. Ετσι, σκέφτηκα να κάνουμε κάτι αντίστοιχο και στην Ουγκάντα. Στις δομές, λοιπόν, του Eva Apio Foundation εκπαιδευτικοί, ειδικοί, γιατροί, θεραπευτές, ακόμη και γυμναστές βοηθούν τα παιδιά να διαμορφώσουν μια νέα πραγματικότητα. Οπως ένα παιδί που ο πατέρας του το κρατούσε νηστικό επί πέντε μήνες, το φαντάζεστε; Ευτυχώς, τώρα είναι καλά στην υγεία του!».

Η μητέρα σας βρίσκεται πάντα δίπλα σας και σε αυτό το εγχείρημα. Σας μεγάλωσε μόνη της. Τι θα λέγατε ότι μάθατε από εκείνη;

«Μεγαλώνοντας με μια τόσο δυνατή γυναίκα με έμαθε πολλά για το πώς να συμπεριφέρομαι και πώς να φροντίζω πραγματικά τον εαυτό μου και να μου προσφέρω ό,τι χρειάζομαι χωρίς τη βοήθεια κάποιου άνδρα».

Ποια είναι αλήθεια η καλύτερη συμβουλή που σας έχει δώσει μια γυναίκα και ποια ένας άνδρας;

«Η καλύτερη συμβουλή από γυναίκα ήταν να μη σπαταλώ το χρόνο μου σε ανθρώπους που δεν με εκτιμούν. Να μάθω να αγαπώ τον εαυτό μου, γιατί “τα λουλούδια μαραίνονται, ενώ η αγάπη για τον εαυτό μας ποτέ”». Και από έναν άνδρα, τον πατέρα μου: “Δούλεψε τόσο σκληρά ώστε ένας άνδρας να μην μπορεί να σου προσφέρει μόνο χρήματα”».

Τέλος, ποιες συνεργασίες ή στιγμές θεωρείτε σταθμούς στη μέχρι τώρα πορεία σας;

«Δεν έχω κάτσει να το σκεφτώ έτσι, αλλά σίγουρα η συμμετοχή μου στο Συνέδριο του Marie Claire ήταν μία από αυτές τις στιγμές που λες “ας με τσιμπήσει κάποιος”».

Δείτε ένα βίντεο από τη φωτογράφιση:

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below