Η ζέστη του Ιουνίου είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της, με τις θερμοκρασίες στο Παρίσι να αγγίζουν τους 38 °-μια τρανταχτή υπενθύμιση της κλιματικής αλλαγής του πλανήτη- όταν το Μarie Claire και ο όμιλος Kering ξεκίνησαν το συνέδριο “Fashion Our Future”. Στις 16 Ιουνίου, μια σειρά ειδικών, ακτιβιστών και διασημοτήτων από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκε στο La Caserne (το μεγαλύτερο hub της Ευρώπης για την ανάπτυξη της βιώσιμης μόδας) για να συζητήσει τον σχεδιασμό ενός καλύτερου μέλλοντος στη βιομηχανία της μόδας.

La Caserne

Στην έναρξη του συνεδρίου, παρακολουθήσαμε μια συζήτηση μεταξύ της Marie-Claire Daveu, υπεύθυνη του τμήματος βιωσιμότητας και θεσμικών ζητημάτων στον όμιλο Kering, και της Katell Pouliquen, διευθύντρια σύνταξης του γαλλικού Marie Claire, η οποία επικεντρώθηκε στην ανάλυση της θλιβερής πραγματικότητας της κλιματικής αλλαγής: «Ήδη βιώνουμε τις συνέπειές της και είναι αναγκαίο για όλους μας να προσαρμοστούμε», επεσήμανε η Daveu στο κοινό. Ας μην ξεχνάμε, πως οι γυναίκες είναι εκείνες που βρίσκονται συνήθως στην πρώτη γραμμή.

Katell Pouliquen (Marie Claire) and Marie Claire Daveu (Kering)

«Οτιδήποτε κάνουμε στο Δυτικό Κόσμο έχει συνέπειες για τις γυναίκες και τα κορίτσια που βρίσκονται στην Αφρική: η έλλειψη νερού, ο επακόλουθος αποδεκατισμός των οικογενειών τους και ο αποκλεισμός από την εκπαίδευση», εξήγησε η Aïssa Manga, ηθοποιός, ακτιβίστρια και σκηνοθέτιδα του ντοκιμαντέρ Marcher sur l’eau (Περπατώντας στο νερό). Στην Ασία επίσης, οι εργαζόμενες γυναίκες, οι οποίες αποτελούν το 85% του ανθρώπινου δυναμικού στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας, υποφέρουν εξαιτίας των καταναλωτικών μας συνηθειών, ειδικά σε ό,τι αφορά τον τομέα της γρήγορης μόδας. Αν και οι γυναίκες ανήκουν στην πρώτη γραμμή των πληγέντων, είναι παράλληλα εκείνες που προτείνουν πρώτες τις πιο αποτελεσματικές λύσεις. «Γίνονται επικεφαλείς στα εργοστάσια κατασκευής ενδυμάτων και βοηθούν στην αλλαγή των νόμων», επεσήμανε η Nayla Ajaltouni, γενική αντιπρόσωπος του συνεταιρισμού Ethique sur l’Etiquette.

Aïssa Maïga (ηθοποιός, σκηνοθέτιδα και ακτιβίστρια)

Έχοντας κάνει απολογισμό της κατάστασης, έφτασε η ώρα για την εύρεση λύσεων. Όπως ανέφερε και η Pouliquen στον εναρκτήριο λόγο της: «Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο ντυνόμαστε»Πώς; Μέρος της λύσης μπορεί να είναι η επιλογή βιώσιμιων εταιριών. Ανάμεσα σε εκείνες που μάχονται για αλλαγές, ξεχωρίζει η γαλλική μάρκα αθλητικών Veja, που εκπροσωπήθηκε στο συνέδριο από τον συνιδρυτή και CEO της, Sébastien Kopp. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα προϊόν που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον πλανήτη. Για να το κάνουμε αυτό, πήγαμε στη Βραζιλία όπου συναντήσαμε από κοντά τους παραγωγούς βαμβακιού και καουτσούκ», εξήγησε, τονίζοντας την ανάγκη για διαφάνεια και ιχνιλασιμότητα -οι δύο προϋποθέσεις που χρειάζεται να τηρούνται αν θέλουμε να μιλάμε για πραγματικά βιώσιμη μόδα. Αργότερα, η Bénédicte Laloux, καλλιτεχνική διευθύντρια της κινεζικής οικολογικής μάρκας ICICLE, και o Amah Ayivi, ιδρυτής του Marché Noir, ενός brand που δίνει νέα πνοή στην αφρικανική μόδα, αντάλλαξαν ιδέες και αναζήτησαν λύσεις στα προβλήματα που δημιουργεί η βιομηχανία της μόδας στο περιβάλλον. Μεταξύ αυτών: φυσικές βαφές, καινοτόμα υλικά και ανακύκλωση.

Sébastien Kopp (VEJA)

Το συνέδριο φιλοξένησε κι ένα βιωματικό εργαστήριο από το Sed Nove στούντιο, το οποίο οι παρευρισκόμενοι μπορούσαν να επισκεφτούν στα διαλείμματα και να μιλήσουν για την κυκλική οικονομία. Ενώ η αντιπρόεδρος του τμήματος μάρκετινγκ και διαφήμισης της εταιρίας Vestiaire Collective, Vanessa Masliah, εμφύσησε την ιδέα πως: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα της μόδας είναι η υπερπαραγωγή, οπότε χρειάζεται να παρατείνουμε τη ζωή των ρούχων, αξιοποιώντας ό,τι έχουμε ήδη στα χέρια μας δίχως να παράγουμε νέα». Για τη δημιουργία πιο βιώσιμων και ανθεκτικών κομματιών, η βιομηχανία οφείλει να βασιστεί σε καινοτόμα έργα. Ο όμιλος Kering έχει πολλά, ένα εκ των οποίων παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου από τον εκπρόσωπο της εταιρίας, Yoann Régent, επικεφαλή του Sustainable Sourcing & Nature Initiative για το South Gobi Cashmere Project, ένα πρόγραμμα για τη βιώσιμη παραγωγή κασμίρ που εφαρμόζεται στη Μογγολία. Το πρόγραμμα εστιάζει στη χρήση αγροτικών τεχνικών που διασφαλίζουν την ασφάλεια των ζώων, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας των βοσκών.

Βιωματικό εργαστήριο από το Sed Nove Studio

Κομμάτια της συλλογής Gucci Off The Grid, που προωθεί την αναγέννηση των υλικών και των υφασμάτων, περιορίζοντας την σπατάλη και μειώνοντας την χρήση νέων πηγών ενέργειας, εκτέθηκαν επίσης στο συνέδριο. «Οι δράσεις μας αρθρώνονται γύρω από την κυκλικότητα, την αναγεννητική γεωργία και τη βιοποικιλότητα», μοιράστηκε η Antonella Centra, γενική σύμβουλος EVP των εταιρικών υποθέσεων & βιωσιμότητας του οίκου Gucci, με την αρχισυντάκτρια του αμερικανικού Marie Claire, Danielle McNally, ενώ ένας εκθεσιακός χώρος φιλουξενούσε βαλίτσες φτιαγμένες από βιώσιμο νάιλον ύφασμα, Econyl.

Antonella Centra (Gucci)

Οι πολίτες έχουν επίσης το δικό τους ρόλο να παίξουν και οι «πράσινοι» influencers ήταν εκεί για να βοηθήσουν. Η Fanny Enjolras-Galitzine, η δημιουργός πίσω από τον λογαριασμό @the_greenimalist στο Instagram, και η Lisa Gachet, ιδρύτρια της μάρκας ρούχων Make My Lemonade, παρείχαν εύχρηστες και εύκολες συμβουλές που μπορεί να ακολουθήσει ο καθένας: «Όταν είναι εφικτό προτιμήστε μεταχειρισμένα κομμάτια, δοκιμάστε να ράψετε τα δικά σας ρούχα ή διασφαλίστε πως θα φορέσετε τουλάχιστον 30 φορές κάτι προτού το αγοράσετε», είπε η Enjolras-Galitzine. «Το ταξίδι προς τη βιωσιμότητα είναι μεγάλο», πρόσθεσε ο Simone Cipriani, ιδρυτής του Ethical Fashion Initiative, μιας πρωτοβουλίας που συνεργάζεται με σχεδιαστές από την Αφρική και την Κεντρική Ασία.

Suzi de Givenchy (μοντέλο)

Οι προσπάθειες του σήμερα θα αποφέρουν καρπούς σε λίγα χρόνια, γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να αρχίσουμε να δρούμε τώρα. Με το #BeTheChange, μία ινσταγκραμική καμπάνια του Marie Claire και του ομίλου Kering, που στοχεύει στην κινητοποίηση και την έμπνευση των πολιτών να ενσωματώσουν αυτές τις ζωτικής σημασίας αλλαγές στην καθημερινότητά τους, η ηθοποιός Zosia Mamet, το μοντέλο Erin Wasson, η κινεζικής καταγωγής τραγουδίστρια Chris Lee, η μούσα του οίκου Balenciaga Suzi de Givenchy, το μοντέλο Doina Ciobanu και πολλοί ακόμη, μοιράστηκαν τις δράσεις μέσω των οποίων παλεύουν να κάνουν την αλλαγή. «Ο καθένας από εμάς έχει ένα ρόλο να παίξει», κατέληξε η Daveu στο τέλος του συνεδρίου.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below