Από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη σκηνή του Παρισιού τη δεκαετία του 1920, η Josephine Baker έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς σημαντικούς καλλιτέχνες. Έτσι, το μόνο πράγμα που προκαλεί έκπληξη για σε σχέση με το ότι η Maria Grazia Chiuri της αφιέρωσε τη συλλογή υψηλής ραπτικής του Christian Dior για την άνοιξη του 2023, είναι ότι της πήρε τόσο καιρό να το κάνει. Σε τελική ανάλυση, ακόμη πιο σημαντική από την εκπληκτική σκηνική παρουσία της Baker, ήταν η δράση της στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ, ακόμα και πολύ καιρό αφότου είχε γίνει Γαλλίδα υπήκοος, καθώς και η βοήθεια που παρείχε στη Γαλλική Αντίσταση κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Προσθέτοντας καλλιτεχνικό βάρος στα μηνύματα πίσω από την επίδειξη υψηλής ραπτικής πασαρέλας της Chiuri την σκηνοθεσία ανέλαβε η Αφροαμερικανή καλλιτέχνης Mickalene Thomas. Η σχεδιάστρια, η οποία είναι γνωστή για τις συνεργασίες με καλλιτέχνες στο όραμά της για τον Dior, έχει εργαστεί με την Thomas και στο παρελθόν—είτε δίνοντας τη δική της σφραγίδα στο εμβληματικό “Bar jacket” τoυ οίκου για τη συλλογή cruise 2020, ή σε μια τσάντα Lady Dior. Αυτή η φορά ωστόσο σηματοδότησε τη μεγαλύτερη συνεργασία της Thomas με την Chiuri μέχρι σήμερα: με γιγαντιαία πορτρέτα από την Thomas που απεικόνιζαν την Baker και τις μαύρες γυναίκες που ακολούθησαν τα βήματά της, να πλαισιώνουν τα look στην πασαρέλα.

 

Φυσικά, η Baker ντυνόταν και εκπληκτικά, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε look που εμπνέεται από αυτήν θα πρέπει να είναι εξίσου εκπληκτικό – και σε αυτό το κομμάτι, η Chiuri σίγουρα τα κατάφερε. Ήταν μια πλούσια, αισθησιακή συλλογή γεμάτη με πολύτιμες υφές, είτε πλούσιου βελούδου είτε  λεπτού μεταξιού. Αν και αυτή ήταν τεχνικά μια ανοιξιάτικη συλλογή, η χρωματική παλέτα παρέμεινε σιωπηλή, με τις  αποχρώσεις του μαύρου, του λευκού και του γκρι να κυριαρχούν. Ωστόσο, το συνολικό αποτέλεσμα ήταν απίστευτα πολυτελές και ρομαντικό.

 

Και παρόλο που η υψηλή ραπτική μπορεί να μην απευθύνεται σε όλους, κάθε εμφάνιση ολοκληρώθηκε με ένα ζευγάρι πλατφόρμες, συχνά με εντυπωσιακά διακοσμητικά στοιχεία – μια ιδανική στιλιστική κίνηση που μπορούμε εύκολα να αναπαράγουμε για τη σεζόν. .

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below