Το βελούδο είναι αποδεδειγμένα ένα από τα ωραιότερα, καταλληλότερα και σίγουρα κυρίαρχα υφάσματα του χειμώνα αλλά και των γιορτών, ειδικότερα. Το σημερινό μάθημα μόδας αποτίει φόρο τιμής σε μία από τις κομψότερες γυναίκες του Hollywood και αποτελεί την μεγαλύτερη έμπνευση της εβδομάδας για γιορτινές, λαμπερές εμφανίσεις.

Και λαμβάνοντας ως δεδομένα τα παραπάνω, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως η Cate Blanchett συν ένα υπέρκομψο βελούδινο φόρεμα δεν μπορεί παρά να ισοδυναμεί έναν από τους πιο ισχυρούς και δυναμικούς συνδυασμούς που έχουμε δει ποτέ στο χώρο της μόδας.

Το σύνολο της λαμπερής ηθοποιού, αποτελείτο από ένα φόρεμα μεικτής τεχνοτροπίας, με βελούδινο τοπ στο πάνω μέρος και μαύρη μεταξωτή φούστα στο κάτω μέρος. Ολοκλήρωσε το λουκ με μαύρα σατέν τακούνια και λαμπερά αλλά διακριτικά κοσμήματα.

Getty Images

Ποια είναι όμως η ιστορία αυτού του πλέον ευρέως διαδεδομένου υφάσματος;

Το βελούδο ως ύφασμα πιστεύεται ότι προέρχεται από τον ανατολή σε υφάσματα με πέλος, υφασμένα με μετάξι και λινό τα οποία φαίνεται να πρωτοεμφανίζονται το 2000 π.Χ. στον αιγυπτιακό, κυρίως, πολιτισμό και να επιλέγονται φυσικά λόγω της πολύπλοκης τεχνοτροπίας τους, αποκλειστικά από βασιλικές ή πολύ πλούσιες οικογένειες. Δεν ήταν πριν την περίοδο της Αναγέννησης (14ος – 16ος αιώνας) που η παραγωγή του πλούσιου αυτού υφάσματος, έφτασε στο απόγειο της. Αργότερα, κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης, η παραγωγή βελούδου βελτιώθηκε και το ύφασμα έγινε ευρύτερα διαθέσιμο, προκαλώντας την έξαρση της διάδοσης του στον χώρο της μόδας.

Από το 1900 και μετά, το βελούδο αποτελεί βασικό στοιχείο τόσο στον κόσμο της μόδας, όσο και στον κόσμο της διακόσμησης και του interior design. Από τη δεκαετία του 1970 και μετά, το βελούδο επιλέγεται όλο και συχνότερα από διασημότητες, καθιστώντας το περιζήτητο αλλά ταυτόχρονα προσβάσιμο από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Οι glamazons της δεκαετίας του ‘70 το ενσωμάτωσαν στα κιμονό, τα αιωρούμενα φορέματα και τα παντελόνια καμπάνα όσον αφορά τη μόδα και μέσω των μουστάρδο-κίτρινων και καφέ επίπλων όσον αφορά το interior design. Πλέον, υιοθετείται και επιλέγεται συχνά σε πασαρέλες μέσα από γοτθικά φορέματα και περίτεχνα κεντημένα σακάκια, αλλά και στην καθημερινότητα των fashion it-girls με εξίσου μεγάλη άνεση, ευκολία και καλόγουστη αισθητική.

Μερικές όμορφες και προσιτές επιλογές για βελούδινα σύνολα αυτές τις γιορτές

hm.com
bsbfashion.com
mango.com
zara.com
hm.com
bsbfashion.com

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below