Στις 29 Ιανουαρίου ο οίκος Saint Laurent μέτρησε 60 ολόκληρα χρόνια από την παρουσίαση της πρώτης συλλογής του αξέχαστου σχεδιαστή, που πέθανε το 2008, εγκαινιάζοντας μία σειρά παράλληλων αναδρομικών εκθέσεων σε έξι μουσεία του Παρισιού με το όνομα “Yves Saint Laurent Aux Musées”. Η καινοτόμα προσέγγιση του Yves στο χώρο της μόδας του 60′ τον οδήγησε απευθείας στην κορυφή. Κάνοντας το σχεδιαστικό του ντεμπούτο στον Dior (1957), αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή έναν couturier με σπουδαίο όραμα και τεράστιο ταλέντο.

Getty Images

Η αγάπη του για την τέχνη και τη γυναικεία φύση υπήρξε πρόδηλη σε κάθε συλλογή του. Μαζί με την Gabrielle Chanel απελευθέρωσαν τη γυναίκα, εμφυσώντας μία νέα πνοή στους ενδυματολογικούς κώδικες της εποχής τους. Τα κοστούμια, οι καμπαρντίνες και οι ανάλαφρες σιλουέτες, που δεν περιορίζουν το σώμα, αποτέλεσαν από την αρχή το σήμα κατατεθέν του. «Πίστεψα πως θα ήταν αδύνατο να συμφωνήσουν τόσα μουσεία στην ιδέα μας, αλλά έδειξαν όλοι πραγματικό ενδιαφέρον κι ενθουσιασμό από την αρχή. Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζονται όλοι σε ένα κοινό project», δήλωσε η επιμελήτρια της έκθεσης Mouna Mekouar. Η λίστα περιλαμβάνει το Μουσείο του Λούβρου, το Μουσείο Ορσέ, το Κέντρο Ζορζ Πομπιντού, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Πικάσο και το Μουσείο Yves Saint Laurent.

Η τέχνη υπήρξε ανέκαθεν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του, όπως αποδεικνύει άλλωστε και η πλούσια συλλογή έργων τέχνης που διατηρούσε μαζί με τον σύντροφο και συνεργάτη του Pierre Bergé. Όπως επισημαίνει και η Mouna Mekouar, στόχος της έκθεσης είναι να αναδειχθεί η βαθιά αγάπη και το ουσιαστικό ενδιαφέρον που έκρυβε ο Yves στην καρδιά του για τις καλές τέχνες, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούσε αυτά τα ενθουσιώδη συναισθήματα στον κόσμο μέσα από τις δημιουργίες του. Το κάθε έκθεμα αποτελεί ένα όλον που εναρμονίζεται με τις σταθερές συλλογές του εκάστοτε μουσείου, δημιουργώντας ένα δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στα κομμάτια του σχεδιαστή και τα έργα σπουδαίων ζωγράφων και καλλιτεχνών του 20ου αιώνα.

«Ο Saint Laurent αντλούσε μεγάλη έμπνευση από τον κόσμο της τέχνης και αυτό υποδεικνύει η σύνδεση και ο διάλογος ανάμεσα στο έργο του και τις εκθέσεις των μουσείων. Δεν θέλαμε να τοποθετήσουμε απλά τα ρούχα σε ένα δωμάτιο, στόχος μας ήταν να τα ενώσουμε με τις μόνιμες συλλογές», σημείωσε η Mouna Mekouar.

Στο Κέντρο Ζορζ Πομπιντού μπορεί να δει κανείς τη χαρακτηριστική σιλουέτα του Mondrian φορέματος που εμπνέυστηκε ο σχεδιαστής το 1965, από τους πίνακες του Ολλανδού ζωγράφου Πιτ Μοντριάν, με τους αντιθετικούς χρωματικούς τόνους και τα γεωμετρικά σχέδια, παρατιθέμενη δίπλα στον αυθεντικό πίνακα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Centre Pompidou (@centrepompidou)

Το Λούβρο θα αναδείξει τη λατρεία του Yves για το χρυσό και το κόσμημα, ενώ το Μουσείο Ορσέ θα εστιάσει στις επιρροές που δέχτηκε από τον συγγραφέα Μαρσέλ Προυστ, οι οποίες πυροδότησαν μία σειρά από υβριδικές συλλογές που αμφισβήτησαν τα gender codes της εποχής.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Musée d’Orsay (@museeorsay)

Στο Μουσείο Πικάσο θα φαναρωθεί η επίδραση του σπουδαίου ζωγράφου στους σχεδιαστικούς κώδικες του Yves, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης οι δημιουργίες του σχεδιαστή θα αντηχήσουν το χρώμα που βρίσκεται στον πυρήνα των έργων των Pierre Bonnard και Raoul Dufy, και τέλος στο Μουσείο Yves Saint Laurent οι επισκέπτες και λάτρεις της μόδας θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι στη γνήσια δημιουργική διαδικασία που ακολουθούσε ο σχεδιαστής, από το σχέδιο στο χαρτί μέχρι το ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Paris Musées (@parismusees)

Η συγκεντρωτική έκθεση “Yves Saint Laurent Aux Musées” για τα εξηκοστά γενέθλια του γαλλικού οίκου θα είναι διαθέσιμη στο κοινό έως τις 15 Μαΐου.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below