Τα πολυτελή κοσμήματα θεωρούνται κειμήλια που περνούν από γενιά σε γενιά. Είναι κατασκευασμένα από ανθεκτικά υλικά ώστε να αντέχουν στο πέρασμα του χρόνου. Άλλωστε τα μέταλλα και οι ημιπολύτιμοι λίθοι είναι ορυκτά που έχουν επιβιώσει δισεκατομμύρια χρόνια στο έδαφος και έχουν ταξιδέψει εκατοντάδες χιλιόμετρα μέχρι την επιφάνεια της γης. Κουβαλούν ολόκληρες ιστορίες, όμως η καθημερινή χρήση, οι ακατάλληλες τεχνικές καθαρισμού και τα λάθη στην αποθήκευσή τους μπορούν να τα φθείρουν. Αν θέλετε να διασφαλίσετε ότι τα πολύτιμα κομμάτια σας θα παραμείνουν σε άριστη κατάσταση, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε 4 απλές συμβουλές:

Πώς να καθαρίσετε τα διαμάντια

Τα διαμάντια είναι οι πιο ανθεκτικοί από όλους τους ημιπολύτιμους λίθους και, ως εκ τούτου, οι πιο εύκολοι στον καθαρισμό. Η αντοχή τους σημαίνει ότι είναι οριακά απίθανο να γρατζουνιστούν με αποτέλεσμα να αντέχουν στον τακτικό καθαρισμό, συμπεριλαμβανομένου του επαγγελματικού καθαρισμού με υπερήχους. Ο καλύτερος τρόπος για να τα καθαρίσετε στο σπίτι είναι φτιάχνοντας σαπουνάδα με ζεστό νερό και στη συνέχεια μουλιάζοντας το κόσμημά σας για μικρό χρονικό διάστημα και βουρτσίζοντας απαλά την πέτρα με μια πολύ μαλακή οδοντόβουρτσα. Μόλις στεγνώσει, γυαλίστε τα απαλά με χαρτί – για να αφαιρέσετε τυχόν σημάδια από το νερό.

Oι χρωματιστοί ημιπολύτιμοι λίθοι θέλουν προσοχή

H ανθεκτικότητα των ημιπολύτιμων λίθων βαθμολογείται σε μία κλίμακα από το 1 έως το 10. Ενώ τα διαμάντια βρίσκονται στη θέση δέκα, με τα ζαφείρια και τα ρουμπίνια στην εννέα, οι μαλακότεροι λίθοι, όπως τα σμαράγδια και οι τανζανίτες, που βαθμολογούνται μεταξύ έξι και οκτώ, απαιτούν πιο εξειδικευμένη φροντίδα και δεν αντέχουν τα λειαντικά απορρυπαντικά καθαρισμού. Ορισμένοι πιο ασυνήθιστοι ημιπολύτιμοι λίθοι, όπως ο χαλκηδόνιος και ο χρυσοπράσινος, απαιτούν επίσης ιδιαίτερη φροντίδα. Οι ειδικοί συνιστούν να αποφύγετε όλες τις ισχυρές χημικές ουσίες, καθώς και την έκθεση σε υπερβολικές πηγές θερμότητας ή απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία – το τελευταίο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο μια πέτρα, οδηγώντας στο σταδιακό της ράγισμα.

Πώς να φροντίσετε τον χρυσό, το ασήμι και τον λευκόχρυσο

Τα περισσότερα πολυτελή κοσμήματα είναι κατασκευασμένα από χρυσό ή λευκόχρυσο, οπότε δεν θα χρειαστεί να ασχοληθείτε με την οξείδωση του ασημιού, η οποία οφείλεται στην έκθεσή τους στον ατμοσφαιρικό αέρα. Οι ειδικοί προτείνουν στεγνό καθάρισμα με ένα πανί γυαλίσματος κοσμημάτων. Για τις αλυσίδες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ήπιο σαπούνι και να τρίψετε πολύ απαλά και με μεγάλη προσοχή, καθώς ο χρυσός και ο λευκόχρυσος  μπορούν να γρατζουνιστούν, με μια μαλακή οδοντόβουρτσα. Προτείνουμε να αποθηκεύσετε τα κοσμήματά σας σε κλασικές θήκες από αντιοξειδωτικά υλικά, ώστε να τα προστατεύσετε από τη σκόνη, τη βρομιά και τον αέρα. Σε κάθε περίπτωση, κρατήστε τα μακριά από τη υγρασία και τη θερμότητα.

Μαργαριτάρια, σμάλτο, οπάλιο

Είναι πολύ σημαντικό οι εύθραυστες, πορώδεις πέτρες, όπως τα μαργαριτάρια, να αντιμετωπίζονται με προσοχή. Τα πιο πολύτιμα μαργαριτάρια σχηματίζονται αυθόρμητα στη φύση, γι’ αυτό είναι πολύ σπάνια. Είναι πολύ ευαίσθητα και δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με χημικές ουσίες. Αν δε τα φοράτε τακτικά, είναι πολύ πιθανό να ξεθωριάσουν. Όταν τα φυλάσσεται, σιγουρευτείτε ότι είναι προστατευμένα από τον ήλιο και την υγρασία. Ενώ το οπάλιο χρειάζεται ένα υγρό κλίμα για να διατηρηθεί.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below