Ανέκαθεν οι συνθήκες ήταν κάθε άλλο παρά ευνοϊκές για τις εργαζόμενες μητέρες. Κάποιες από αυτές, μάλιστα, στη διάρκεια του lockdown συνειδητοποίησαν πόσο σημαντικό ήταν να αναζητήσουν ένα πιο ευέλικτο μοντέλο εργασίας, ενώ υπήρξαν και εκείνες που είδαν την -προσωρινή έστω- έξοδο από την αγορά εργασίας ως μονόδρομο, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις νέες, οικογενειακές υποχρεώσεις τους.

Μια νέα μαμά, ωστόσο, δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τα απαιτητικά ωράρια εργασίας, την εξάντληση και, ενίοτε, την υποτιμητική αντιμετώπιση από συναδέλφους, αλλά και την ανισότητα στις αμοιβές. Γιατί όπως επιβεβαιώνει δανέζικη έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2018 από τον φορέα National Bureau of Economic Research, από τη στιγμή που μια γυναίκα γίνεται μητέρα το εισόδημά της μειώνεται κατά 30% (ενώ εκείνο ενός άντρα που γίνεται πατέρας αυξάνεται κατά 20%!).

«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Οι μαμάδες πλήρους απασχόλησης εισπράττουν, κατά μέσο όρο, 75 σεντς ανά δολάριο που βγάζει ένας πατέρας» όπως επισημαίνει στο marieclaire.com η Elizabeth Barajas-Román, πρόεδρος και CEO του Women’s Funding Network, «του μεγαλύτερου φιλανθρωπικού δικτύου στον κόσμο που είναι αφιερωμένο στην ισότητα και τη δικαιοσύνη μεταξύ των φύλων» σύμφωνα με την περιγραφή του.

Όπως συνεχίζει η ίδια: «Η παλιά λογική ότι οι γυναίκες δεν χρειάζεται να πληρώνονται τόσο καλά γιατί οι άντρες μπορούν να είναι οι “κουβαλητές” του σπιτιού προφανώς δεν ευσταθεί, δεδομένου μάλιστα ότι υπάρχουν τετραπλάσιες πιθανότητες μια γυναίκα να είναι μονογονέας».

«Η παλιά λογική ότι οι γυναίκες δεν χρειάζεται να πληρώνονται τόσο καλά γιατί οι άντρες μπορούν να είναι οι “κουβαλητές” του σπιτιού προφανώς δεν ευσταθεί, δεδομένου μάλιστα του γεγονότος ότι υπάρχουν τετραπλάσιες πιθανότητες μια γυναίκα να είναι μονογονέας»

Με αφορμή τη φετινή Γιορτή της Μητέρας, λοιπόν, στις 08/05 η Barajas-Román πρότεινε αντί να χαρίσουμε λουλούδια, να διεκδικήσουμε μεγαλύτερη ισοτιμία στις αμοιβές μεταξύ των φύλων, αλλά και μεγαλύτερη ευελιξία για τις γυναίκες με μικρά παιδιά (μειώνοντας έτσι, σύμφωνα με μελέτες, κατά 32% την πιθανότητα να αποφασίσουν να κάνουν τη μεγάλη έξοδο από την αγορά εργασίας).

«Τα πιο ευέλικτα μοντέλα εργασίας ευνοούν την παραγωγικότητα και την καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής κατά τουλάχιστον 50%» όπως διευκρίνισε η ίδια, προσθέτοντας: «Το συμπέρασμα: Αν λέμε ότι υποστηρίζουμε πραγματικά τις μητέρες στην αγορά εργασίας, πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να σκεφτούμε έξω από το απαρχαιωμένο πλαίσιο του ωραρίου 9-5, που δεν ταιριάζει στις περισσότερες μαμάδες. Αν είστε διευθυντής λοιπόν, εξασφαλίστε ευέλικτα ωράρια για την ομάδα σας, ή ζητήστε τα από το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού, δείχνοντας στην εταιρεία σας ότι αυξάνεται διαρκώς η ζήτηση για τέτοιες πολιτικές».

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below