“Ποιες είναι οι αδυναμίες σας;” είναι μια από τις πιο κλασικές ερωτήσεις που θα ακούσετε σε μια συνέντευξη για δουλειά. Μολονότι οι περισσότεροι άνθρωποι,  δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να μιλήσουν για τις αδυναμίες τους, ειδικά σε μια περίσταση στην οποία εύχεστε να εντυπωσιάσετε, αυτή η ερώτηση είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσετε.

Άλλωστε έχουμε όλοι πολλές αδυναμίες και αυτό δεν θα έπρεπε να σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας. Όμως ποιες από αυτές είναι σωστό να αναφέρετε σε μια συνέντευξη για δουλειά; Ίσως αισθανείτε άβολα να πρέπει να απαντήσετε σε μια ερώτηση στην οποία εν δυνάμει δίνετε λόγους στους υποψήφιους εργοδότες σας να μην σας προσλάβουν.

Η καλύτερη τακτική και για τον εργοδότη σας αλλά και για εσάς, είναι να έχετε μια ειλικρινή συζήτηση τόσο για τα προτερήματά σας όσο και για τις αδυναμίες σας, αφού μέσα από αυτό άλλωστε είναι καλύτερο να γνωρίζετε νωρίς αν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα στη νέα σας δουλειά, παρά να βρεθείτε απολυμένοι κατόπιν εορτής.

Αντιμετωπίστε τη συνέντευξη για δουλειά, όχι μόνο ως ένα “τεστ” των εργοδοτών προς εσάς για το αν είστε κατάλληλος για τη θέση αλλά ως το αντίστροφο, αν δηλαδή η συγκεκριμένη θέση είναι κατάλληλη για εσάς. Με αυτό τον τρόπο παρουσιάζετε τον εαυτό σας ως έναν ευσυνείδητο συνεργάτη όπου μέσω της ειλικρίνειας προσπαθείτε αμφίδρομα να καταλάβετε αν είστε κατάλληλοι ο ένας για τον άλλο και όχι ως ένας απελπισμένος άνεργος που ψάχνει εργασία. Άλλωστε οι στατιστικές δείχνουν υπέρ των υποψηφίων που διατήρησαν την ειλικρίνειά τους κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Έτσι, αν θέλετε να δώσετε μια πραγματικά ωφέλιμη απάντηση σε αυτή την ερώτηση, αφιερώστε λίγο χρόνο στο να προετοιμαστείτε σκεπτόμενοι τα αδύναμα σημεία σας. Τι είναι αυτό που δεν σας βγαίνει φυσικά στη δουλειά σας; Σε ποιες περιστάσεις μοχθείτε περισσότερο;  Εδώ κρύβεται ένα σημαντικό μέρος της απάντησής σας. Το δεύτερο σημαντικότερο κομμάτι της απάντησης αφορά στο τι κάνετε για αυτό και αν έχετε λάβει κάποια μέτρα για να βελτιωθείτε.

Αντίστοιχα, αν το να μιλάτε μπροστά σε κοινό δεν είναι το δυνατό σας σημείο, μπορείτε να πείτε ότι κάνετε σημαντικές προσπάθειες να το ξεπεράσετε αλλά ότι ωστόσο σε σύγκριση με άλλους ανθρώπους, προτιμάτε να μη μιλάτε μπροστά σε μεγάλο κοινό.

 

Αν υπάρχει κάτι που είναι κόκκινο πανί για να πείτε σε μια συνέντευξη για δουλειά, αυτό είναι το “είμαι τελειομανής” ή “δουλεύω πάρα πολύ σκληρά”. Εχουν ειπωθεί τόσες φορές από υποψηφίους που πλέον οι εργοδότες λαμβάνουν αυτές τις απαντήσεις ως εξαιρετικά αρνητική ένδειξη. Ακόμη, έχετε υπόψιν σας ότι η ερώτηση για τις αδυναμίες σας μπορεί να σας έρθει “καμουφλαρισμένη”. Είναι πολύ πιθανό οι υποψήφιοι εργοδότες σας να σας ρωτήσουν έμμεσα για τις αδυναμίες σας, για παράδειγμα “Σε ποιο τομέα μοχθήσατε περισσότερο στην προηγούμενη δουλειά σας”;

Με ειλικρίνεια και σωστή προετοιμασία, έχετε σίγουρα καλές πιθανότητες να τα καταφέρετε!

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below