Το 3ο Marie Claire Power Trip, το συνέδριο που έγινε θεσμός, διεξάχθηκε για τρίτη χρονιά την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, στο Cape Sounio, Grecotel Exclusive Resort. Συγκέντρωσε σε ένα ολοήμερο event μερικές από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες του φεμινισμού, των γραμμάτων, των επιστημών, των τεχνών, της πολιτικής, των επιχειρήσεων και των νέων τεχνολογιών. Ομιλήτριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με βαθιά γνώση στον τομέα τους, συζήτησαν για τις καινοτομίες, τα επιτεύγματα των γυναικών, τις νέες ευκαιρίες και τις διεκδικήσεις των γυναικείων κινημάτων στον 21ο αιώνα.

Στη φετινή διοργάνωση έλαβαν μέρος πολιτικοί όπως η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η υφυπουργός Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα, η ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής για το Μέλλον της Επιστήμης και Τεχνολογίας Εύα Καϊλή, αλλά και η συγγραφέας Λένα Διβάνη, η ιστορικός και ακαδημαϊκός Κάθριν Φλέμινγκ, η CEO της ΑIA Relate Αλεξία Μπακογιάννη, το σούπερ μόντελ Ελίζα Σεντνάουι, η παρουσιάστρια και διεθνές μοντέλο Βίκυ Καγιά, η Ολυμπιονίκης Αλεξάνδρα Σταματοπούλου και η πρωταθλήτρια του τένις Μαρία Σάκκαρη.

Στόχος του 3ου Marie Claire Power Trip, να αφήσει το αποτύπωμά του σε θέματα γυναικείας ενδυνάμωσης και να επισημάνει την ανάγκη για τη συμπερίληψη περισσότερων γυναικών σε θέσεις εξουσίας.

Δείτε παρακάτω όλα όσα συνέβησαν στο συνέδριο λεπτό προς λεπτό:

11.15 ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕ. Η Γαλάτεια Λασκαράκη, Editor In Chief του Marie Claire Greece, καλωσόρισε τις συνέδρους και τις ακροάτριες στο 3ο Power Trip στην Ελλάδα.

Η Γαλάτεια Λασκαράκη, Editor In Chief του Marie Claire Greece, στο άνοιγμα του συνεδρίου. @William Faithful

11:25 Η Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, μίλησε σε ζωντανή σύνδεση για το γυναικείο ζήτημα στον 21ο αιώνα. «Η συμμετοχή των γυναικών στα νέα επαγγέλματα που αφορούν τις τεχνολογίες είναι πολύ μικρή», επισήμανε, προσθέτοντας ότι ξεκινάμε στην ψηφιακή εποχή με πολύ μικρό ποσοστό γυναικείας εκπροσώπησης. «Συμμετοχή των γυναικών στην τεχνολογία, στην επικοινωνία, παντού, αυτό πρέπει να είναι το σύνθημα στον 21ο αιώνα», κατέληξε.

Η Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, μιλάει σε ζωντανή σύνδεση για το γυναικείο ζήτημα στον 21ο αιώνα. @William Faithful

11:35 Η Λένα Διβάνη, Ιστορικός-Συγγραφέας, η Κatherine Fleming, Ιστορικός και Ακαδημαϊκός, η Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια Κοινωφελούς Ιδρύματος Λασκαρίδη και η Mαρίλη Μέξη, Σύμβουλος στον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας και τον ΟΗΕ Γενεύης, συζήτησαν το θέμα «Εξασφαλίζοντας την ισότητα στον 21ο αιώνα: Εκπαιδεύοντας τις ηγέτιδες του αύριο». Συντόνισε η Νίκη Αλεξάνδρου, Lean-in Network Greece (Athens), Co-leader, Counsel Norton Base, Fullbright Greece, Leadership Coach.

H Λένα Διβάνη αφηγήθηκε καθημερινές ιστορίες προκαταλήψεων και διακρίσεων κατά των γυναικών. Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Κatherine Fleming. «Δεν θέλω ισότητα, θέλω να χτίσουμε έναν κόσμο όπου θα μπορούμε να κάνουμε όλα αυτά που κάνουν οι άντρες, αλλά με διαφορετικό τρόπο» σχολίασε. «Πρόβλημα κουλτούρας είναι το γυναικείο πρόβλημα στην Ελλάδα», τόνισε η κ. Fleming. Η Αγγελική Κοσμοπούλου επισήμανε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τρία βήματα για να ενισχύσουμε τη θέση της γυναίκας: Να μοιραζόμαστε προσωπικές ιστορίες, να τοποθετούμε γυναίκες σε καίριες θέσεις και να τις υποστηρίζουμε. «Ηγεσία δεν σημαίνει μόνο συγκέντρωση εξουσίας, σημαίνει καινοτομία, όραμα, πρωτοπορία. Η καινοτομία ήταν ανέκαθεν γένους θηλυκού», συμπλήρωσε η Μαρίλη Μέξη.
Η Λένα Διβάνη, Ιστορικός-Συγγραφέας, η Κatherine Fleming, Ιστορικός και Ακαδημαϊκός, η Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια Κοινωφελούς Ιδρύματος Λασκαρίδη και η Mαρίλη Μέξη, Σύμβουλος στον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας και τον ΟΗΕ Γενεύης, συζητούν το θέμα «Εξασφαλίζοντας την ισότητα στον 21ο αιώνα: Εκπαιδεύοντας τις ηγέτιδες του αύριο». Συντονίζει η Νίκη Αλεξάνδρου. @William Faithful

12:13 Η Πέγκυ Αντωνάκου, Γενική Διευθύντρια της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μας σύστησε το καινοτόμο workshop της Google #IamRemarkable και μάς παρακίνησε: «Πίστεψέ το, Επιδίωξέ το, Γιόρτασέ το».

«Τα περισσότερα πράγματα με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά, από το σύστημα θέρμανσης ενός χώρου μέχρι το κινητό μας, είναι σχεδιασμένα για άντρες. Ακόμα και τα crash tests αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα μια γυναίκα να κινδυνεύει περισσότερο να τραυματιστεί ή να πεθάνει σε ένα ατύχημα» είπε χαρακτηριστικά η κ. Αντωνάκου. «Δεν συνειδητοποιούμε πάντα τις δικές μας προκαταλήψεις, αλλά όταν γινόμαστε μάρτυρες κάποιας διάκρισης, έχουμε την επιλογή να είμαστε σύμμαχοι ή θεατές», πρόσθεσε. «Την επόμενη εβδομάδα έρχεται το workshop, είναι δωρεάν, σας απευθύνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση» κατέληξε η ίδια.

H Η Πέγκυ Αντωνάκου, Γενική Διευθύντρια της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης. @William Faithful

12:25 Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, Πρωταθλήτρια κολύμβησης ΑΜΕΑ, Χάλκινη Ολυμπιονίκης με την Εθνική Ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2021, συζήτησε με τη Βικτωρία Λουπάκου, Marketing Manager Levono σε Ελλάδα και Κύπρο, για τον θρίαμβο της θέλησης μιας πρωταθλήτριας ζωής. Συντόνισε η Μαρίλη Ευφραιμίδη, Δημοσιογράφος στο Marie Claire Greece.

«Τα άτομα με αναπηρία δεν έχουν τρόπο να ακουστούν. Ή ακούγονται για τους λανθασμένους λόγους, από λύπηση, συμπόνοια. Θέλω να κάνω τη διαφορά» δήλωσε η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου και πρόσθεσε: «Οι περισσότεροι είμαστε με επίκτητη αναπηρία, δεν γεννηθήκαμε με αυτήν. Αλλά συνεχίζουμε να θέλουμε να είμαστε ενεργά μέλη της κοινωνίας. Δεν ανήκουμε στο σπίτι, ανήκουμε στον κόσμο, όπως και πριν», συμπλήρωσε. «Όραμα της Lenovo είναι να συμβάλουμε σε μια κοινωνία που δίνει ίσες ευκαιρίες», τόνισε η Βικτωρία Λουπάκου. «Να εστιάζουν τα media στα “μπορώ” των ατόμων με αναπηρίες», παρακίνησε η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου.

«Να εστιάζουν τα media στα “μπορώ” των ατόμων με αναπηρίες», παρακινεί η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου. @William Faithful.

12.45 Η Γαλάτεια Λασκαράκη προλόγισε το βίντεο της Μαρίας Σάκκαρη. Η Μαρία Σάκκαρη, η τενίστρια που ανήλθε στο Top-10 της παγκόσμιας κατάταξης, Βrand Ambassador της Porsche Hellas, μας μίλησε μέσα από ένα βίντεο για τα προσωπικά της «όπλα» και τη γυναικεία δύναμη στους πιο απαιτητικούς αγώνες του κόσμου.

«Δεν θα άλλαζα για τίποτα στον κόσμο το συναίσθημα της νίκης, ειδικά μέσα σε ένα γεμάτο στάδιο. Η φετινή χρονιά είχε δύσκολες ήττες, αλλά αυτές είναι που με έκαναν δυνατή» δήλωσε η Μαρία Σάκκαρη και πρόσθεσε: «Σε ένα νεαρό κορίτσι, το τένις μπορεί να δώσει πάρα πολλά, σε ωριμάζει, σε κάνει να καταλαβαίνεις ότι κάποια πράγματα δεν είναι δεδομένα στη ζωή». Τέλος, εξέφρασε την αγάπη της για τα σπορ αυτοκίνητα, τονίζοντας ότι «το στερεότυπο ότι ένα σπορ αυτοκίνητο είναι αντρικό σύμβολο στάτους είναι ξεπερασμένο».

Η Μαρία Σάκκαρη δίνει συνέντευξη μέσα από βίντεο. @William Faithful

13:00 Η Porsche αποκάλυψε το νέο μοντέλο Macan. ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ μετά από ένα μικρό διάλειμμα.

13:30 Η Elisa Sednaoui, μοντέλο και ακτιβίστρια, η Eva Apio, μοντέλο με φιλανθρωπική δράση, και η Sophia Hadjipanteli, μοντέλο και ακτιβίστρια, συζήτησαν για τις δυνάμεις αλλαγής και τις πολιτικές συμπερίληψης στη βιομηχανία της μόδας και της ομορφιάς. Συντόνισε η Βίκυ Καγιά, μοντέλο και παρουσιάστρια.

Η Βίκυ Καγιά προλόγισε και σύστησε τις Eva Apio και Sophia Hadjipanteli. «Όλοι είμαστε διαφορετικοί, φαινόμαστε διαφορετικοί, μιλάμε διαφορετικά, εργαζόμαστε διαφορετικά» επισήμανε η Sophia Hadjipanteli. Η Eva Apio μίλησε για τη συνειδητοποίηση, όταν έφυγε από την Ουγκάντα και πήγε να ζήσει στο Λονδίνο, ότι τα δικαιώματα των παιδιών και των νέων απολαμβάνουν μεγαλύτερη προστασία στη Βρετανία από ό,τι στην Αφρική. Αποφάσισε λοιπόν να χρησιμοποιήσει την ομορφιά της σαν όπλο για να τα υπερασπιστεί. «Η μόδα λέει την ιστορία της εκάστοτε κοινωνίας. Σε περιόδους αλλαγών, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για να αφηγηθεί αυτή την ιστορία» τόνισε η κ. Καγιά.

«Δεν μιλάμε πλέον για ανοχή στο διαφορετικό, αλλά για αγκάλιασμά του» τόνισε η Sophia Hadjipanteli. @William Faithful

13:55 Η Δήμητρα Κολοτούρα, Συνιδρύτρια Zeus+Dione, οι Ελένη Κωνσταντινίδου και Σίλια Σιγαλού, Συνιδρύτριες Callista Crafts, και η Βιργινία Ματσέλη, Εθνολόγος και Υπεύθυνη Νηματουργίας ΝΗ.Μ.Α. Μουσείου Μπενάκη, συζήτησαν για το μέλλον της ελληνικής μόδας, για τη χειροτεχνία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανώτατη εκπαίδευση. Συντόνισε η Χριστίνα-Μαρία Κράββαρη, Δημοσιογράφος Μόδας στο Marie Claire Greece.

«Η ελληνική μόδα έχει με έναν τρόπο αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια» επισήμανε η Δήμητρα Κολοτούρα. «Αυτή η χώρα έχει μεγάλη δεξαμενή ανθρώπων, τεχνιτών και δημιουργών. Εμείς είπαμε ότι θέλουμε να κάνουμε ένα fashion brand για το οποίο θα ήμασταν περήφανοι στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια έρχονται και άνθρωποι από το εξωτερικό για να δημιουργήσουν». Στη συνέχεια, μοιράστηκε μαζί μας μια σημαντική είδηση: ότι ο Marios Schwab, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της Zeus+Dione, γοητεύτηκε τόσο από την Ελλάδα στα ταξίδια του, που αποφάσισε να μετακομίσει μόνιμα εδώ.

«Αν πιστεύεις στην εξέλιξη μέσα από την ομαδικότητα και αγαπάς αυτό που κάνεις, αυτό σε προχωρά και αποκτάς μια ταυτότητα. Πρέπει να πιστέψεις το προϊόν», τόνισε η Ελένη Κωνσταντινίδου. Μιλώντας για τη βιωσιμότητα στη μόδα, η Σίλια Σιγαλού επισήμανε ότι οι πρώτες ύλες, και το αποτύπωμά τους στο περιβάλλον, με τις οποίες επιλέγουμε να δουλέψουμε είναι πολύ σημαντικές. Η βιωσιμότητα αφορά όμως και τις ευκαιρίες που δίνουμε στους ανθρώπους, «να εξελιχθούν και να προχωρήσουν». Η μόδα αποτυπώνει τον πολιτισμό μας, πρόσθεσε, συμπληρώνοντας: «Οι τσάντες μας στο εξωτερικό ταξιδεύουν την τέχνη, τη δεξιοτεχνία, την τεχνογνωσία μας».

«Το Μουσείο Μπενάκη είναι κιβωτός του ελληνικού πολιτισμού» είπε η Βιργινία Ματσέλη και πρόσθεσε: «Το 2011 βάλαμε στοίχημα να διασώσουμε δύο παλιές μεταξουργίες. Σχεδόν δέκα χρόνια μετά, αυτό το στοίχημα έχει πετύχει. Όχι μόνο διασώθηκαν, αλλά και αξιοποιήθηκαν και προβλήθηκαν, διεθνώς θα λέγαμε». Όπως πιστεύει η κ. Ματσέλη, «κάποια στιγμή πρέπει να δημιουργηθεί ένας εθνικός φορέας για την ελληνική χειροτεχνία».

Η Δήμητρα Κολοτούρα, Συνιδρύτρια Zeus+Dione, οι Ελένη Κωνσταντινίδη και Σίλια Σιγαλού, Συνιδρύτριες Callista Crafts, και η Βιργινία Ματσέλη, Εθνολόγος και Υπεύθυνη Νηματουργίας ΝΗ.Μ.Α. Μουσείου Μπενάκη, συζητούν για το μέλλον της ελληνικής μόδας, για τη χειροτεχνία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανώτατη εκπαίδευση. @William Faithful

14:25 Η Μαριάννα Σκυλακάκη, Οικονομολόγος και Εκδότρια της ΑΘΗΝΕΑΣ, και η Μαρία Δημοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Βιωσιμότητας στην Παπαστράτος, παρουσίασαν την έρευνα «Χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός των γυναικών στην Ελλάδα». Συντόνισε η Στέλλα Κάσδαγλη, Δημοσιογράφος και Συνιδρύτρια του Women On Top.

H Μαριάννα Σκυλακάκη μάς σύστησε τον όρο του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού, τον συνδυασμό της αντίληψης, των γνώσεων, των δεξιοτήτων, των στάσεων και των συμπεριφορών που είναι απαραίτητα για να παίρνει κανείς σωστές οικονομικές αποφάσεις. «Στην Παπαστράτος πέρα από το οικονομικό πλεόνασμα μάς ενδιαφέρει και το κοινωνικό πλεόνασμα. Ήδη από το 1950, όπως επέτασσε η εποχή, κάναμε προικοδοτήσεις των εργατριών», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μαρία Δημοπούλου και εξομολογήθηκε: «Προσωπικά, η έρευνα μου φάνηκε ασύνδετη με εμένα όταν άρχισαμε να τη συζητούμε, αλλά στην πορεία ταυτίστηκα με πολλά σημεία της».

«Οι γνώσεις των γυναικών στη χρηματοοικονομική διαχείριση είναι σε υψηλότερο επίπεδο από εκείνο των αντρών» συμπλήρωσε η κ. Κάσδαγλη και πρόσθεσε: «Το κακό νέο είναι ότι αυτό το επίπεδο είναι γενικά πολύ χαμηλό. Επίσης, από άποψη αυτοπεποίθησης οι γυναίκες είμαστε πολύ πίσω [σε σχέση με τους άντρες]». «Ενώ είμαι οικονομολόγος, αφήνω στον σύζυγό μου αυτά τα θέματα», εξομολογήθηκε η κ. Σκυλακάκη, «μου προκαλούν δυσφορία. Η ενασχόληση με τα χρήματα έχει αρνητικό συναισθηματικό πρόσημο. Μαθαίνουμε ότι δεν είναι καλό, δεν είναι “κομψό” να μιλάμε για χρήματα. Αυτή η πεποίθηση είναι πιο έντονη στις γυναίκες». Ο χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός έχει μια σοβαρή συνέπεια, την οποία επισήμανε η κ. Δημοπούλου: συμβάλλει στο μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στις γυναίκες και τους άντρες. «Η χρηματοοικονομική εκπαίδευση πρέπει να αρχίζει από πολύ νωρίς. Στις χώρες που είναι “μπροστά” σε αυτά τα ζητήματα, αρχίζει από το νηπιαγωγείο» πρότεινε η κ. Σκυλακάκη.

15:00 ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ μετά το διάλειμμα για γεύμα.

Η Μαριάννα Σκυλακάκη, Οικονομολόγος και Εκδότρια της ΑΘΗΝΕΑΣ, και η Μαρία Δημοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Βιωσιμότητας στην Παπαστράτος, παρουσιάζουν την έρευνα «Χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός των γυναικών στην Ελλάδα». Συντονίζει η Στέλλα Κάσδαγλη, Δημοσιογράφος και Συνιδρύτρια του Women On Top. @William Faithful

15:45 Η Galia Loupan, Acting Chief Content Officer στο Marie Claire International, μίλησε για τον ρόλο των γυναικείων media στον 21ο αιώνα. Αναφέρθηκε επίσης στην ενδοοικογενειακή βία στη Γαλλία, όπου δεν καταγγέλλονται όλες οι υποθέσεις. Αλλά ακόμα και όταν καταγγέλλονται, λίγοι άντρες-δράστες φτάνουν στα δικαστήρια και ακόμα λιγότεροι καταδικάζονται, τελικά.

Η Galia Loupan, Acting Chief Content Officer στο Marie Claire International. @William Faithful

15:55 Η Αρετή Ντάρμα, CEO AD Communications, Luxury PR Agency, συζήτησε με την Aντωνία Λαζαράκη, μαιευτήρα-χειρουργό γυναικολόγο και κατέρριψαν το τελευταίο στερεότυπο: «Η σιωπηλή αγωνία για τη μητρότητα στην αρένα της καριέρας». Συντόνισε η Μία Κόλλια, Δημοσιογράφος και Συνιδρύτρια We R Press.

«Όταν έγραψα ένα κείμενο στο Marie Claire πέρυσι, για την εγκυμοσύνη μου στα 50, εξεπλάγην από τα μηνύματα που έλαβα, από γυναίκες που φοβούνταν να το τολμήσουν» είπε ξεκινώντας η Μία Κόλλα και πρόσθεσε: «Ακόμα κι εμένα ένας νέος άνθρωπος με ρώτησε αν είμαι η γιαγιά του παιδιού μου». «Ο σύντροφος δεν έρχεται όποτε θέλεις, ούτε τα παιδιά. Η ζωή δεν είναι διαφήμιση» τόνισε η Αρετή Ντάρμα και συμπλήρωσε: «Ιδιαίτερα αν έχεις να συντηρήσεις μια καριέρα σε πολυεθνική. Πλέον αργούμε να τα κάνουμε όλα: να κάνουμε καριέρα, να βρούμε τον άντρα των ονείρων μας, και η φύση είναι λίγο σκληρή με εμάς. Δεν είναι κακό να έχεις μια άτυχη εγκυμοσύνη ή να πεις, δεν μπορώ να τα καταφέρω».

«Τα τελευταία χρόνια πέφτει συνεχώς ο δείκτης γεννήσεων, είμαστε μια χώρα που γερνάει», προειδοποίησε η Aντωνία Λαζαράκη. «Χρειαζόμαστε υποστήριξη. Υπάρχουν μόνο πέντε νοσοκομεία που κάνουν εξωσωματικές, τις οποίες μάλιστα πρέπει να πληρώσουμε. Η εξωσωματική στην Ελλάδα δεν θα έπρεπε να πληρώνεται».

Η Αρετή Ντάρμα, CEO AD Communications, Luxury PR Agency, συζητά με την Aντωνία Λαζαράκη, μαιευτήρα-χειρουργό γυναικολόγο και καταρρίπτουν το τελευταίο στερεότυπο: «Η σιωπηλή αγωνία για τη μητρότητα στην αρένα της καριέρας». Συντονίζει η Μία Κόλλια, Δημοσιογράφος και Συνιδρύτρια We R Press. @William Faithful

16:15 Η Ελπίδα Κόκοτα, Ιδρύτρια της διεθνούς Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης για την ενδυνάμωση γυναικών Μexoxo.com, η Έλενα Κουφάκη, #ΜexoxoWoman μέσα από το Πρόγραμμα «Break Your Ceiling» και Επιχειρηματίας, η Ανδρονίκη Λουλούδη, #ΜexoxoWoman μέσα από το Πρόγραμμα «Κick-Off Business» και Πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ. «Ηλιοδώρα», και η Ιωάννα Φατούρου, Marketing Manager της Lancôme Greece, συζήτησαν για την υποστήριξη της γυναικείας κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, σε συντονισμό της Ανδρονίκης Κολοβού, Διευθύντριας του travel.gr.

Η Ανδρονίκη Κολοβού μάς παρουσίασε τη Μexoxo.com, λέγοντας ότι έχει βοηθήσει μέχρι τώρα 6.500 γυναίκες και συνεχίζει. Η Ελπίδα Κόκοτα εξήγσε το όνομα της οργάνωσης, λέγοντας ότι αποτελείται από τις λέξεις «Me» (εγώ) και «xoxo» (που σημαίνει, στην ιντερνετική αργκό, αγκαλιές και φιλιά). Η οργάνωση προσφέρει ενδυνάμωση, εκπαίδευση και διασύνδεση στις γυναίκες που ασχολούνται ή επιθυμούν να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα.

«Μετά από 21 χρόνια στον τραπεζικό χώρο, είπα, τώρα είναι η ευκαιρία να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα. Ήρθε και η κόρη μου τότε. Πέρυσι το καλοκαίρι απευθύνθηκα στη Μexoxo.com» είπε η Έλενα Κουφάκη, που παρακολουθεί σήμερα το πρόγραμμα ενδυνάμωσης «Break your ceiling». Η Ανδρονίκη Λουλούδη, δημιουργός ενός συνεταιρισμού στη Δράμα, του οποίου το κουσκούς έφτασε μέχρι τις Βρυξέλλες, μίλησε ζωντανά διαδικτυακά και ανέφερε ότι όταν ένιωσε τα ψυχικά της αποθέματα να εξαντλούνται, η Μexoxo.com της έδωσε την ώθηση να συνεχίσει.

«Οι γυναίκες στην Ελλάδα χρειάζονται ένα άγγιγμα ενδυνάμωσης, που θα ανάψει τη φλόγα μέσα τους» είπε η Ελπίδα Κόκοτα. Η Ιωάννα Φατούρου επισήμανε: «Στη Lancôme πιστεύουμε ότι οι δυνατές γυναίκες δίνουν δύναμη και σε άλλες γυναίκες. Όταν είμαστε όλες μαζί, δεν μας σταματάει τίποτα. Σε συνεργασία με τη Mexoxo τρέχουμε το πρόγραμμα Write Her Future, που προσφέρει πρόσβαση σε εκπαίδευση, καθοδήγηση, ενδυνάμωση. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη έκφραση ευτυχίας από μια γυναίκα που παίρνει τη μοίρα της στα χέρια της και κυνηγάει τα όνειρά της».

Η Ελπίδα Κόκοτα, η Έλενα Κουφάκη, η Ανδρονίκη Λουλούδη και η Ιωάννα Φατούρου συζητούν για την υποστήριξη της γυναικείας κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, σε συντονισμό της Ανδρονίκης Κολοβού. @William Faithful

16:40 Η Helena Dali, Επίτροπος Ε.Ε. για θέματα Ισότητας, μίλησε μέσα από βίντεο. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την πρώτη γυναίκα πρόεδρο στην ιστορία της. Θέλουμε να δούμε αυτή την αλλαγή σε ολόκληρη την κοινωνία» τόνισε.

Η Helena Dali, Επίτροπος Ε.Ε. για θέματα Ισότητας, μιλάει μέσα από βίντεο. @William Faithful

16:43 ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ μετά από σύντομο διάλειμμα.

17:10 Η Μίνα Γκάγκα, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Βουλευτής Σύριζα και Τομεάρχης Εργασίας, η Εύα Καϊλή, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής για το Μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας (STOA), και η Mαίη Ζαννή, Πρόεδρος και Συνιδρύτρια Women Act, μίλησαν για την ορατότητα και την επιρροή των γυναικών στην πολιτική, από την υποψηφιότητα ώς την εκλογή και τις θέσεις εξουσίας. Συντόνισε η Γαλάτεια Λασκαράκη, Editor-in-Chief του Marie Claire Greece.

«Είμαστε μακριά από την ισότιμη αντιμετώπιση της γυναίκας στην ιατρική. Παρόλο που ξεκινάμε 50-50, όσο προχωράμε προς τα πάνω βλέπουμε λιγότερες γυναίκες» επισήμανε η Μίνα Γκάγκα. Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας πιστεύει ότι δεν είναι τόσο οι οικογενειακές ευθύνες που κρατούν πίσω τις γυναίκες, άλλωστε το 80% από όσες αποκτούν παιδιά επιστρέφει στην εργασία, οι περισσότερες γυναίκες με πλήρη απασχόληση. Θεωρεί ότι το πρόβλημα είναι κυρίως θέμα γυναικείας αυτοπεποίθησης: «Οι γυναίκες το σκεφτόμαστε περισσότερο προτού αναλάβουμε μια θέση ευθύνης». Επίσης, οι άντρες υπερέχουν από άποψη lobbying και mentorship, όπως πρόσθεσε.

«Έχουν γίνει βήματα προς τη γυναικεία ισότητα σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η επιχειρηματικότητα» είπε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, συμπληρώνοντας: «Υπάρχει όμως μεγάλη καθυστέρηση στην εκπροσώπηση των γυναικών στα λεγόμενα κέντρα λήψης αποφάσεων. Οι πολλαπλοί ρόλοι που έχει μια γυναίκα σίγουρα δεν βοηθούν. Το κλειδί είναι η παιδεία και η συνολική κουλτούρα, αλλά σίγουρα είναι και η οικονομική και κοινωνική κατοχύρωση της γυναίκας».

«Όταν ξεκίνησα στην Ελλάδα ως βουλευτής έβλεπες τις προκαταλήψεις στα πρόσωπα των ανθρώπων», θυμήθηκε η Εύα Καϊλή και συνέχισε ως εξής: «Στην Ευρώπη των 27 είναι τέτοιο το περιβάλλον, ως διεθνές ίσως, που σπάνε οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα. Παρ’ όλα αυτά, είμαι η πρώτη γυναίκα που έγινα Πρόεδρος της Επιτροπής για το Μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας».

Η Μαίη Ζαννή μάς σύστησε την οργάνωση Women Act και την πλατφόρμα Candidate, βασισμένη σε αμερικανική ιδέα: μια καινοτομία που βοηθάει τις γυναίκες στην εκστρατεία τους, ουσιαστικά να εκλεγούν. «Υπάρχουν κάποιες πεποιθήσεις που κρατούν τις γυναίκες πίσω, αλλά δίνοντας ευκαιρίες, τελικά το 50-50 θα γίνει πραγματικότητα» είπε η κ. Ζαννή.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ό,τι έχει κατακτηθεί δεν είναι δεδομένο. Βλέπουμε, χαρακτηριστικά, πισωγυρίσματα σε Ευρώπη και Αμερική, π.χ., στο θέμα των αμβλώσεων» τόνισε η κ. Ξενογιαννακοπούλου. Η κ. Καϊλή, μιλώντας για το κίνημα του #metoo, σχολίασε ότι τα social media «δημιουργούν ένα κίνημα συμπαράστασης σε όσους κάνουν καταγγελίες».

Η Μίνα Γκάγκα, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Βουλευτής Σύριζα και Τομεάρχης Εργασίας, η Εύα Καϊλή, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής για το Μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας (STOA), και η Mαίη Ζαννή, Πρόεδρος και Συνιδρύτρια Women Act. Συντονίζει η Γαλάτεια Λασκαράκη. @William Faithful

17:55 Η Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Ελένη Παναγιωταρέα, Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα, και η Λάρα Γερουλάνου, πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας, συζήτησαν το ερώτημα: «Για μια θέση στο τραπέζι του διοικητικού συμβουλίου: Γιατί οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε θέσεις ευθύνης;». Συντόνισε η Φώφη Γιωτάκη, Δημοσιογράφος στο Πρώτο Θέμα.

Η Βασιλική Λαζαράκου είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά, σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, στο θέμα της ποσόστωσης. «Σίγουρα υπάρχουν ικανές γυναίκες στελέχη, στις οποίες πρέπει να δώσουμε ευκαιρίες». «Αυτό που δεν έκανα ποτέ ήταν να τα παρατήσω» επισήμανε η Ελένη Παναγιωταρέα και πρόσθεσε: «Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, ακόμα και με τους πιο δύσκολους συνεργάτες, αναζητώ πάντα ένα δικό μου πρότζεκτ, έναν δικό μου χώρο». Η κ. Παναγιωταρέα παρακίνησε να «διορθώσουμε το “σπασμένο σκαλοπάτι” του management» και κατέληξε: «Στο τέλος της ημέρας, όλοι, άντρες και γυναίκες, κρινόμαστε από το επίπεδο παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας».

«Οι γυναίκες σε θέσεις ευθύνης δουλεύουν δύο φορές όσο οι άντρες γιατί συνήθως έχουμε μια επιπλέον ευθύνη απέναντι στην οικογένειά μας, είτε στους γονείς είτε στα παιδιά μας», υποστήριξε με τη σειρά της η Λάρα Γερουλάνου, συμπληρώνοντας τα εξής: «Υπάρχει επίσης μικρότερη ανοχή απέναντι στα λάθη μας».

Η Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Ελένη Παναγιωταρέα, Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα, και η Λάρα Γερουλάνου, πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας, συζητούν. Συντονίζει η Φώφη Γιωτάκη, Δημοσιογράφος στο Πρώτο Θέμα.@William Faithful

18:18 Η Mαρία Συρεγγέλα, Υφυπουργός Εργασίας, η Aλεξία Μπακογιάννη, CEO ΑIA Relate και η Nadine Fau, International Director του Veuve Clicquot, οραματίστηκαν το μέλλον της εργασίας: «Όταν οι γυναίκες θα διοικούν και θα υποστηρίζουν άλλες γυναίκες». Συντόνισε η Νεφέλη Λυγερού, Δημοσιογράφος στο Πρώτο Θέμα.

«Η εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής πρέπει να γίνει πράξη, χρειαζόμαστε δομές» είπε η Μαρία Συρεγγέλα και ανέφερε το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς», που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τους παιδικούς σταθμούς. Αναφέρθηκε επίσης στην άδεια πατρότητας, που προβλέπει ο νέος εργασιακός νόμος, γιατί «και οι άντρες έχουν υποχρέωση και δικαίωμα να συμμετέχουν στην ανατροφή των παιδιών». Γίνεται προσπάθεια, όπως κατέληξε, να δημιουργηθεί ένα «πλέγμα πολιτικών που βοηθούν στην καθημερινότητα».

«Το 90% των εργαζομένων είναι γυναίκες, αλλά δεν υπάρχουν γυναίκες στις ανώτερες θέσεις» είπε η Αλεξία Μπακογιάννη για τον χώρο του μάρκετινγκ, όπου δραστηριοποιείται. Όπως θυμήθηκε, κάποιος της έκανε παρατήρηση γιατί εκφράζεται με πολλές χειρονομίες και πολλά λόγια, αλλά επισήμανε πως «ό,τι έχουμε κερδίσει σε αυτή την εταιρεία, το έχουμε κερδίσει με πολλές χειρονομίες και πολλά λόγια!».

«“Veuve” σημαίνει “χήρα”, η εταιρεία πήρε το όνομά της από μια γυναίκα, τη Madame Clicquot» είπε η Nadine Fau, προσθέτοντας, για την ιστορία του οίκου σαμπάνιας Veuve Clicquot, πως πριν από πάνω από διακόσια χρόνια στη Γαλλία η χηρεία έγινε ευκαιρία για τη Madame Clicquot να αναλάβει τα ηνία της εταιρείας του συζύγου της, μετά τον θάνατό του, και να φέρει καινοτομίες. «Τότε, μια γυναίκα είχε δικαίωμα να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό και να ηγηθεί μιας επιχείρησης μόνο ως χήρα» εξήγησε η κ. Fau. Κατόπιν παρουσίασε μια διεθνή δημοσκόπηση που διεξάγει η Veuve Clicquot, όπου διαπιστώνεται ότι σε πολλές χώρες έχουν γίνει κάποια θετικά βήματα στο επίπεδο γυναικείας αυτοπεποίθησης: έχουμε αρχίσει να πιστεύουμε στον εαυτό μας.

Η Mαρία Συρεγγέλα, Υφυπουργός Εργασίας, η Aλεξία Μπακογιάννη, CEO ΑIA Relate και η Nadine Fau, International Director του Veuve Clicquot, οραματίζονται το μέλλον της εργασίας: «Όταν οι γυναίκες θα διοικούν και θα υποστηρίζουν άλλες γυναίκες». Συντονίζει η Νεφέλη Λυγερού, Δημοσιογράφος στο Πρώτο Θέμα. @William Faithful

18:45 Οι Andrea Thompson, Editor-In-Chief του βρετανικού Marie Claire, Εύη Καλογηροπούλου, Σκηνοθέτης και Εικαστικός, Annastasia Seebohm, CEO του Brilliant Minds Foundation, και Φωτεινή Μπαμπανάρα, Διευθύντρια Επικοινωνίας της Novartis, Πρόγραμμα «Ανοιχτά Φτερά» για την ενίσχυση νέων επιστημόνων, συζήτησαν το θέμα «The female gaze: Συμπερίληψη, διαφορετικότητα και κατανόηση». Στο συντονισμό, η Τίνα Μανδηλαρά, Δημοσιογράφος στο Πρώτο Θέμα.

Η Εύη Καλογηροπούλου είπε ότι το γυναικείο βλέμμα είναι και λίγο «στη μόδα στο σινεμά», ακόμα και με άντρες να προσπαθούν να το υιοθετήσουν μέσα από ταινίες που δημιουργούν. «Δεν θέλω όμως ένας άντρας να μιλήσει για λογαριασμό μου», επισήμανε η σκηνοθέτης και συμπλήρωσε, μιλώντας για το δικό της βλέμμα, πως επιδιώκει να κάνει κάτι «που θα έχει απήχηση και στο εξωτερικό».

«Οι γυναίκες πρέπει να εκπροσωπούνται και αν δεν εκπροσωπούνται, να αναρωτιόμαστε γιατί» τόνισε η Andrea Thompson, η οποία ομολόγησε ότι καθώς προέρχεται από μεικτό γάμο, από γονείς διαφορετικών φυλών, αντιμετώπισε και αντιλήφθηκε από πολύ μικρή ηλικία τον ρατσισμό. «Προσωπικά αντιμετώπισα την πρόκληση να είμαι μια νέα γυναίκα στις επιχειρήσεις. Οι γύρω μου υπέθεταν ότι είμαι μόνο μια βοηθός» θυμήθηκε η Annastasia Seebohm. «Αρχικά δούλεψα ως αρχαιολόγος σε ανασκαφές, αλλά εγκαίρως, στα 22 μου, κατάλαβα ότι ο χώρος αρχαιολογίας με περιόριζε. Είκοσι έξι χρόνια πριν, δεν ήταν πολύ συνηθισμένο μια κοπέλα με διαφορετικό πτυχίο [αρχαιολογίας] να κάνει στροφή καριέρας. Σήμερα είμαι σε έναν χώρο που γυναικοκρατείται, αλλά όπου οι γυναίκες πληρώνονται λιγότερο», κατέληξε η Φωτεινή Μπαμπανάρα.

Οι Andrea Thompson, Editor-In-Chief του βρετανικού Marie Claire, Εύη Καλογηροπούλου, Σκηνοθέτης και Εικαστικός, Annastasia Seebohm, CEO του Brilliant Minds Foundation, και Φωτεινή Μπαμπανάρα, Διευθύντρια Επικοινωνίας της Novartis, Πρόγραμμα «Ανοιχτά Φτερά» για την ενίσχυση νέων επιστημόνων. Στο συντονισμό, η Τίνα Μανδηλαρά. @William Faithful

Power Trip International
Από το 2016, το Marie Claire Power Trip έχει γίνει μια ενέργεια-ορόσημο του μεγάλου περιοδικού, από τις Ηνωμένες Πολιτείες (Silicon Valley) ώς τη Βραζιλία και τη Νότιο Αφρική, με κεντρικές ομιλήτριες μεγάλα ονόματα του Χόλιγουντ, όπως η Mila Kunis, η Sharon Stone, η Jennifer Garner, η Emily Ratajkowski και πολλές ακόμη A-list stars. Εκατό γυναίκες συναντιούνται σε ένα συνέδριο ουσιαστικής δικτύωσης σε ένα πολυτελές και χαλαρό περιβάλλον για να γεμίσουν εικόνες και ιδέες που θα μας οδηγήσουν σε μια κοινωνία μεγαλύτερης αλληλεγγύης και ισότητας.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below