Το να μοιράζεσαι είναι λυτρωτικό, όσο μικρές ή μεγάλες κι αν είναι οι προσωπικές δοκιμασίες σου. Αυτό το μήνυμα, της συζήτησης ανάμεσα στις Εριέττα Κούρκουλου Λάτση, Σοφία Μπεκατώρου και Μαίρη Συνατσάκη σε συντονισμό της Ζέτας Δούκα και με θέμα «Ανοίγοντας δρόμους: ξεπερνώντας ταμπού και στερεότυπα», το ζήσαμε στην πράξη, σε όλη τη διάρκεια του 5ου Marie Claire Power Trip, που έγινε στις 30 Μαΐου στο Cape Sounio Grecotel.

Με έμφαση σε θέματα ψυχικής υγείας και ευεξίας, και πάντα με κεντρικό άξονα τις γυναικείες διεκδικήσεις -που όπως είπε χαρακτηριστικά η Γαλάτεια Λασκαράκη, Editor In Chief του Marie Claire, στο χαιρετισμό της, παραμένουν εξίσου επίκαιρες από το πρώτο Marie Claire Power Trip μέχρι σήμερα- το φετινό συνέδριο υποδέχτηκε γυναίκες που συνδυάζουν διεθνή φήμη, αναγνώριση και προσωπικότητα που εμπνέει. Όπως η Ελληνοκαναδή Nia Vardalos, ηθοποιός, σεναριογράφος και δημιουργός της πιο επιτυχημένης ρομαντικής κομεντί παγκοσμίως, και οι Melia Kreiling και Esther Acebo, επίσης ηθοποιοί, τις οποίες έχουμε απολαύσει πρόσφατα στις τηλεοπτικές σειρές «Emily in Paris» και «Casa de Papel» αντίστοιχα.

Τον πιο όμορφο επίλογο του συνεδρίου έγραψε το δείπνο στο Cape Sounio Grecotel με θέα τη θάλασσα, τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος και την υπογραφή πολυτέλειας και ποιότητας της σαμπάνιας Veuve Clicquot.

Ακολουθεί μια φωτογραφική αναδρομή, με μερικές μόνο από τις στιγμές που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ όσες ζήσαμε το 5ο Marie Claire Power Trip:

«Δεν θα γεράσουμε ποτέ, είμαστε Ελληνίδες», είπε μεταξύ άλλων η Nia Vardalos στη Γαλάτεια Λασκαράκη, σε μια συζήτηση με θέμα «Η σημασία του να ελέγχεις το αφήγημά σου», ενώ συγκίνησε το κοινό μιλώντας για την αγάπη της για τους γονείς της, αλλά και για το ξεκίνημα της καριέρας της. «Όταν κάποιος σου λέει ότι έχεις πρόβλημα με την εμφάνιση ή την καταγωγή σου, είναι ο ίδιος που έχει πρόβλημα με τον εαυτό του. Δεν πρέπει να αφήνουμε κανέναν να μας υπαγορεύει ποιες είμαστε ή ποιες θα γίνουμε».

Η Σοφία Μπεκατώρου, που αναδείχθηκε σε σύμβολο του ελληνικού #metoo, μιλώντας για την απόφασή της να μοιραστεί την προσωπική εμπειρία της από τη σεξουαλική κακοποίηση, είπε ότι πλέον έχει απομακρυνθεί από το γεγονός αρκετά για να αλλάξει η ίδια, αλλά όχι υπερβολικά, ώστε να παραμένει «κοντά στις επιζώσες». Σήμερα, ως επιζώσα αλλά και ψυχολόγος, «προσπαθώ να βοηθήσω άλλα θύματα να αναλάβουν τη δική τους ευθύνη και να προχωρήσουν στη ζωή τους».

«Για το γιο μου θα ήθελα να είναι ευτυχισμένος, ελεύθερος και υπεύθυνος, γιατί καλώς ή κακώς προερχόμαστε από μια οικογένεια με μεγάλη επιρροή, και η δύναμη συνοδεύεται από μεγάλη ευθύνη» είπε η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση, ως μαμά του μικρού Νίκου, προσθέτοντας: «Ένας ισχυρός άνθρωπος έχει μεγαλύτερο χρέος να είναι καλός, γιατί μπορεί να επηρεάσει και να χρησιμοποιήσει τη δύναμή του για καλό».

Ένα πάνελ όπου η μία συγκινητική εξομολόγηση διαδεχόταν την άλλη: «Στα social media προσπαθώ να μιλήσω για τη μητρότητα με ένα γειωμένο τρόπο» πρόσθεσε η Μαίρη Συνατσάκη. «Επίσης βρίσκω πολλή συμπαράσταση και ξορκίζω δικά μου πράγματα. Όταν ήμουν μικρή, ένα βουλιμικό κορίτσι 12 χρονών, αναρωτιόμουν, μόνο εγώ αισθάνομαι έτσι; Ένιωθα μοναξιά για πολλά χρόνια. Αλλά η μοναξιά ξορκίζεται».

Μεσημεριανό διάλειμμα και μια στιγμή στον ήλιο για τις Nia Vardalos και Γαλάτεια Λασκαράκη.

«Αν δεν το ελέγξεις θα σε ελέγξει» είπε η συγγραφέας, μοντέλο και παρουσιάστρια Naomi Shimada για το διαδίκτυο, σε μια συζήτηση με την Andrea Thompson, editor in Chief του Marie Claire UK, με θέμα «Εικόνα, social media, και το ταξίδι προς την αυτοαποδοχή». «Το Internet έχει σχεδιαστεί για να μας κάνει να εθιστούμε σε αυτό και θέλει μεγάλη πειθαρχία για να αντιμετωπίσουμε αυτό τον εθισμό» πρόσθεσε.

«Γυναίκες που εξαντλούν τις αντοχές τους: γονεϊκό στρες, εργασιακή εξουθένωση, και το σύνδρομο να ευχαριστείς τους άλλους»: Δεν υπάρχει γυναίκα σε όλο τον κόσμο που να μην ταυτίζεται με κάποιο από τα θέματα του πάνελ όπου συμμετείχαν οι Μυρτώ Λεγάκη, Mindful Leadership, Εxecutive Resilience & Wellbeing expert, Αγγελική Κοσμοπούλου, Senior Philanthropy executive, storytelling coach, και Ελισάβετ Κάλμπαρη, νευροψυχολόγος, Executive Neuroleadership & HCP trainer, σε συντονισμό της δημοσιογράφου Μιρέλας Διαλετή (στη φωτογραφία, οι τέσσερίς τους).

Ένα στερεότυπο που ίσως ακούγεται αστείο αλλά είναι πραγματικά επικίνδυνο, της πριγκίπισσας που δεν κάνει τίποτα στη ζωή της, έγινε η αφορμή για να γράψει η Στέλλα Κάσδαγλη μια σειρά βιβλίων με ηρωίδα την αντισυμβατική «Πριγκίπισσα Αθηνά». Η συγγραφέας, δημοσιογράφος και συνιδρύτρια του Women on Top συμμετείχε στη συζήτηση «Ευαισθητοποιημένη και έτοιμη να θέσει όρια: η ποικιλόμορφη γενιά Z» με την Άρτεμι Τσίτσικα, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, σε συντονισμό της εκπαιδευτικού Μαρίας Πατεράκη.

Οι ηθοποιοί Esther Acebo και Melia Kreiling, λίγο πριν από το πάνελ «Πίσω από τις κάμερες: πόσο άλλαξαν τα πράγματα στη showbiz ως χώρο εργασίας για τις γυναίκες» σε συντονισμό της δημοσιογράφου Τίνας Μανδηλαρά. Μια από τις σπουδαιότερες προόδους στις οποίες αναφέρθηκαν, που έκανε την εμφάνισή της λίγο μετά το #metoo: ο intimacy co-ordinator, ή «συντονιστής οικειότητας», που μεσολαβεί ανάμεσα σε ηθοποιούς και σκηνοθέτες ώστε μια πολύ προσωπική σκηνή να γυρίζεται με ασφάλεια και άνεση για όλους.

«Ήθελα να είμαι αποδεκτή και γύρω μου υπήρχαν ουσίες και αλκοόλ. Όταν βρίσκεσαι σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν νιώθεις προστατευμένος. Κατέληξα να αντιλαμβάνομαι πολλά πράγματα ως φυσιολογικά, αλλά δεν ήθελα να συνεχίσω σε αυτό το μονοπάτι»: Το μοντέλο και entrepreneur Lottie Moss συζήτησε με την Galia Loupan, Chief Content officer του Marie Claire International, για τις ψυχικές προκλήσεις που κρύβει ο λαμπερός κόσμος του, σε ένα πάνελ με τίτλο «Μιλώντας ανοιχτά για την ψυχική υγεία στη βιομηχανία της μόδας & της ομορφιάς».

«Το wellbeing μέσα από εμπειρίες και η άνοδος του τουρισμού ευεξίας»: Η τελευταία συζήτηση, με τις Νίκη Σμυρνή, ιδρύτρια των Travelgems και Mindfulgems, Jasmin Harsono, ιδρύτρια του Emerald and Tiger, ειδικό Wellbeing, και Έλη Δρίβα, ηθοποιό, σε συντονισμό της Ανδρονίκης Κολοβού, editor in Chief στο travel.gr, είχε ως θέμα το ταξίδι ως πηγή ευεξίας, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος με αναπηρία. «Σήμερα έχουμε πλέον πλατφόρμες και χώρους όπου η πρόσβαση στην ευεξία είναι καθολική. Συμβαίνουν αλλαγές στην προσβασιμότητα, αλλά όχι ακόμα αρκετές» όπως συνόψισε η Jasmin Harsono.

Dinner is served! Στιγμιότυπα από το δείπνο στο ηλιοβασίλεμα, από τη Veuve Clicquot, που μας άφησε την καλύτερη γεύση από μια ημέρα γεμάτη επικοινωνία, νέες ιδέες, δυνατά συναισθήματα και ομορφιά, μέσα κι έξω:

Φωτογραφίες: Σπύρος Γεωργίου – Αλέξανδρος Μακρής

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below