Η παρουσιάστρια, YouTuber, ηθοποιός και επιχειρηματίας Μαίρη Συνατσάκη ήταν μία από τις ομιλήτριες του 5ου Marie Claire Power Trip, της κορυφαίας εκδήλωσης δικτύωσης και ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα σε εξέχουσες ομιλήτριες, η οποία φέτος είχε ως κεντρική θεματική Ψυχική Υγεία & Ευεξία.

Η ίδια τοποθετήθηκε για τα ζητήματα της ψυχικής υγείας, των κρίσεων πανικού, καθώς και της μητρότητας, σε μια συζήτηση που συντόνισε η ηθοποιός και ιδρύτρια της ΜΚΟ Ανάσα, Ζέτα Δούκα, και στην οποία συμμετείχαν η χρυσή Ολυμπιονίκης, ψυχολόγος και πρωτοπόρος του ελληνικού #metoo, Σοφία Μπεκατώρου, καθώς και η Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, Ethical Investor, Founder & President Save a Greek Stray (SGS), Founder & President A Promise to Animals (APA).

Η Μαίρη Συνατσάκη αφηγήθηκε την εμπειρία της με τις κρίσεις πανικού, από τις οποίες άρχισε να υποφέρει σε ηλικία 18 ετών, την περίοδο που άρχισε να σπουδάζει Ψυχολογία. «Νιώθω ότι όταν έχεις την επιθυμία από πολύ μικρός να σπουδάσεις Ψυχολογία -θυμάμαι να το γράφω σε ένα σχολικό λεύκωμα ήδη από την πέμπτη δημοτικού-, σίγουρα υπάρχει κάπου εκεί και η επιθυμία να θεραπεύσεις εσένα. Με το που μπήκα στην Ψυχολογία ήρθαν οι κρίσεις πανικού. Η αφορμή ήταν οι πανελλαδικές, ήμουν πάντα ένα πάρα πολύ αγχώδες παιδί, και σε συνδυασμό με το διαζύγιο των γονιών μου οι εξετάσεις ήρθαν και έδεσαν.

»Αναζητώ με τη συμπεριφορά μου να αναπληρώσω την κατανόηση που ένιωθα κάποιες φορές ότι δεν έπαιρνα στη ζωή μου. Έψαχνα στον περίγυρό μου μια κατανόηση για τις κρίσεις πανικού, ενώ η δίδυμη αδερφή μου πάλευε, μια ζωή, με τα κιλά της, και ο γκέι κολλητός μου αναζητούσε κατανόηση και δεν την έβρισκε, μόνο σε περιορισμένους ανθρώπους. Αυτό που έψαχνα να βρω προσπαθώ να το δώσω κι εγώ μέσα από τις πλατφόρμες, είναι δούναι και λαβείν αυτά τα πράγματα.

»Στο προσφυγικό έκανα ένα βίντεο στο YouTube, με τίτλο “είμαι γκέι, είμαι Αλβανίδα, είμαι πρόσφυγας”, έγινε viral και το είδαν και κάποιοι που δεν με ήξεραν. Εκεί πήρα και πολύ αρνητικά σχόλια, από ανθρώπους, π.χ. στην άκρα δεξιά. Τότε σκέφτηκα ότι οφείλω να διαμορφώσω το δημόσιο λόγο μου όχι μόνο πάνω στα συναισθήματά μου αλλά και στα λογικά επιχειρήματα. Ότι όταν μιλάω πρέπει να είμαι πιο προσεκτική, να μην αφήνω μόνο το συναίσθημα να με κατακλύζει. Εκείνο το βίντεο ήταν πολύ αυθόρμητο, είχαν συμβεί περιστατικά όπου δεν άφηναν προσφυγάκια να πάνε στο νηπιαγωγείο. Τότε μάλλον έγινα πιο διπλωμάτισσα. Είναι λίγο πιο χρήσιμο να είσαι διπλωματικός και νιώθω μια ευθύνη απέναντι στον κόσμο που με ακολουθεί. Μου λένε στα social media: Πώς κράτησες την ψυχραιμία σου εκεί; Λέω, πάω στον ψυχολόγο μου και λέω εκεί αυτά που θέλω να σας πω. Έχουμε ευθύνη στο δημόσιο λόγο, ακόμα και ο καθένας μέσα στην παρέα του, μέσα στο σπίτι του».

Για την εμπειρία της μητρότητας, όπως τη βιώνει με την έξι μηνών, αυτή τη στιγμή, κόρη της, είπε: «Τη βιώνω μητρότητα σαν μια περιπέτεια, ειδικά ως άνθρωπος που μου αρέσει πάρα πολύ ο έλεγχος και να έχω τα πράγματα τακτοποιημένα για να μην αγχώνομαι. Αυτή είναι μια απόφαση στην οποία με βοήθησε και η Αθηνά [Οικονομάκου], στο να πω πως ό,τι κι αν συμβεί, προχωράω με την πίστη ότι θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ. Ξέρω την πρόθεσή μου και πως κάθε μέρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι καταπληκτική. Πάλεψα πολύ με την τελειότητα σαν έννοια στην ψυχοθεραπεία.

»Θέλω πολύ να μην περάσω στην κόρη μου πράγματα που ζόρισαν εμένα, ας πούμε να μην της λέω “πρόσεχε, μη φοβάσαι”. Να είναι ανεξάρτητη, να είναι δυνατή, να είμαι δίπλα της αλλά να την αφήνω να κάνει επικίνδυνα πράγματα με προσοχή. Τα παιδιά έχουν πολύ ανεπτυγμένο ένστικτο, μπορούν να επιβιώσουν. Την παρατηρώ, θέλω να τη γνωρίσω, να σεβαστώ τα όριά της.

Δείτε όλη τη συζήτηση παρακάτω:

»Στα social media προσπαθώ να μιλήσω για τη μητρότητα με έναν γειωμένο τρόπο. Επίσης βρίσκω πολλή συμπαράσταση και ξορκίζω δικά μου πράγματα. Όταν ήμουν μικρή, ένα βουλιμικό κορίτσι 12 χρονών, αναρωτιόμουν, μόνο εγώ αισθάνομαι έτσι; Ένιωθα μοναξιά για πολλά χρόνια. Αλλά ξορκίζεται η μοναξιά. Τριάντα χρονών πλέον σε επαγγελματικό ραντεβού, όταν ένιωσα ότι αρχίζει μια κρίση πανικού, τους λέω, περνώ κρίση πανικού, να βγω έξω για πέντε λεπτά να πιώ νερό; Σε πέντε λεπτά ήμουν οκ. Η μοιρασιά καταφέρνει τόσο πολλά πράγματα, να μειώσει την ντροπή, το στίγμα, την ένταση. Εντάξει, θα εκτεθούμε, ε, και;».

Παρακολουθήστε όλο το συνέδριο:

Marie Claire – Power Trip from MarieClaire.gr on Vimeo.

 Διαβάστε εδώ αναλυτικά τα θέματα συζήτησης, τις ομιλήτριες και το πρόγραμμα.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below