Το 3ο Marie Claire Power Trip, το συνέδριο που έγινε θεσμός, διεξήχθη για τρίτη χρονιά την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, στο Cape Sounio, Grecotel Exclusive Resort. Συγκέντρωσε σε ένα ολοήμερο event μερικές από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες του φεμινισμού, των γραμμάτων, των επιστημών, των τεχνών, της πολιτικής, των επιχειρήσεων και των νέων τεχνολογιών.

Ομιλήτριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με βαθιά γνώση στον τομέα τους, συζήτησαν για τις καινοτομίες, τα επιτεύγματα των γυναικών, τις νέες ευκαιρίες και τις διεκδικήσεις των γυναικείων κινημάτων στον 21ο αιώνα. Η Μία Κόλλια, Δημοσιογράφος και Συνιδρύτρια, We R Press, συζήτησε με την Αρετή Ντάρμα, CEO AD Communications, Luxury PR Agency, και την Aντωνία Λαζαράκη, μαιευτήρα-χειρουργό γυναικολόγο, και κατέρριψαν ένα στερεότυπο γύρω από μια μεγάλη αγωνία της γυναίκας: «Η σιωπηλή αγωνία για τη μητρότητα στην αρένα της καριέρας».

Εξάλειψη του φόβου

Η κα. Μία Κόλλια, με αφορμή ένα κείμενο το οποίο έγραψε στο Marie Claire, με βάση τη δική της εμπειρία με την εγκυμοσύνη στα 50 της και πόσο αυτό άγγιξε τις αναγνώστριες, στην εισήγησή της τόνισε πως θα ήθελε οι γυναίκες να μην φοβούνται κανέναν και να μην ακούν τα ταμπού τα οποία «σέρνουν» επί πολλά χρόνια οι οικογένειες και οι κοινωνίες.

Στη συνέχεια η κα. Ντάρμα μίλησε για τη δική της προσωπική εμπειρία και τόνισε πως δεν είναι ντροπή να παραδεχτούμε ότι δυσκολευόμαστε να αποκτήσουμε παιδιά. «Η φύση είναι λίγο σκληρή με τις γυναίκες, ειδικά έπειτα από μια ηλικία. Αυτό που θέλω να πω είναι “μιλήστε”. Δεν είναι κακό να πεις ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις, δεν είναι κακό να μιλήσεις για τις δυσκολίες σου.  Δεν είναι κακό να ζητήσεις βοήθεια. Αυτό μας κάνει καλύτερους ανθρώπους και ηρεμεί την ψυχή μας».

Ανάγκη για ουσιαστική βοήθεια των γυναικών

«Οι γυναίκες αργούμε να κάνουμε παιδιά, όπως αργούμε να κάνουμε και άλλα πράγματα. Πλέον, μπαίνει στο μυαλό μας αργότερα η απόκτηση παιδιού. Στη χώρα μας υπάρχει μεγάλο πρόβλημα γεννητικότητας. Είμαστε μια χώρα που γερνά. Σίγουρα εμείς οι γυναίκες χρειαζόμαστε βοήθεια. Από τον σύντροφό μας, από την κοινωνία, από την οικογένεια, από τους εργοδότες μας, από το κράτος. Δεν γίνεται η γυναίκα που θέλει να κάνει εξωσωματική να την πληρώνει. Μια εξωσωματική θα στοιχίσει στο κράτος μέχρι 12,000€, αν γεννηθεί ένα παιδί θα πάρει από φόρους πάνω από 30,000€. Από την πλευρά των γυναικών, πρέπει να αρχίσουν να αγαπούν τον εαυτό τους. Δεν νοείται το 2021 να μην έχουν κάνει τεστ ΠΑΠ πριν την πρώτη εγκυμοσύνη», τόνισε η κα. Λαζαράκη, η οποία επεσήμανε, επίσης, πως οι γυναίκες τρομάζουν με την αποτυχία της εξωσωματικής, αλλά περισσότερο φοβούνται να αποκαλύψουν ότι θα κάνουν εξωσωματική.

Επίσης, σημείωσε τη σημασία του αντρικού παράγοντα στην όλη κατάσταση. «Δεν φταίνε οι γυναίκες για όλα όταν υπάρχουν προβλήματα γονιμότητας», είπε. «Ο λόγος του ανδρικού παράγοντα με τον γυναικείο στην υπογονιμότητα είναι ακριβώς ο ίδιος. 35% είναι υπαίτιοι οι άντρες, 35% οι γυναίκες. 20% είναι συνδυασμός και υπάρχει ένα 10 με 15% που είναι αδιάγνωστο, δεν ξέρουμε γιατί αυτό το ζευγάρι δεν μπορεί να κάνει παιδιά».

Παρακολουθήστε παρακάτω την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση:

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below