To Marie Claire Power Trip επέστρεψε για 4η συνεχή χρονιά, αυτή τη φορά στο Κέντρο Πολιτισµού Ίδρυµα Σταύρος Νιάρχος. Το µοναδικό στο είδος του συνέδριο για την ισότητα και τη γυναικεία ηγεσία είχε για µία ακόµα φορά ένα εντυπωσιακό line up οµιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Με αφετηρία τη διαδροµή των γυναικών, η Λένα Πλαΐτη, Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας της Παπαστράτος, και η Τίνα Μανδηλαρά, δηµοσιογράφος στο Πρώτο Θέµα, µίλησαν ανοιχτά για την ανάγκη να δούµε εκτός της δικής µας νόρµας, να αντιληφθούµε πέρα από τη δική µας ανάγκη και να εντάξουµε στη ζωή µας τη διαφορετική ζωή του άλλου.

Για να αντιληφθούμε τον διαφορετικό κόσμο του άλλου πρέπει να αποδεχτούμε πρώτα τη δική μας διαφορετικότητα

Η κυρία Πλαΐτη ξεκίνησε να µιλά για τη διαδροµή ανάµεσα στο αόρατο και το ορατό αντιπαραβάλλοντας τις διαφορετικές ιστορίες δύο νέων γυναικών, που διαδραµατίστηκαν τον περασµένο Σεπτέµβριο στο Ιράν και το Παρίσι. Την ιστορία της Mahsa Amini, που συνελήφθη από την αστυνοµία ηθών στην Τεχεράνη, ξυλοκοπήθηκε και υπέκυψε στα σοβαρά τραύµατά της, και την ιστορία της Bella Hadid που εµφανίστηκε, λίγες ηµέρες αργότερα, σε πασαρέλα του οίκου Coperni και «ντύθηκε» σε live αναµετάδοση παρουσία εκατοµµυρίων θεατών.

«Αυτές οι δύο ιστορίες έχουν αποτυπωθεί µέσα µου, καθώς είναι εκ διαµέτρου αντίθετες. Δείχνουν ξεκάθαρα τον αόρατο κόσµο της Mahsa, µιας νεαρής γυναίκας που δεν έχει το δικαίωµα να είναι ορατή παρά µόνο όταν είναι λειτουργική, µόνο όταν προσφέρει, και, από την άλλη, τον ορατό κόσµο της Bella Hadid, µιας εξίσου νέας γυναίκας που την ίδια χρονιά, σε ένα άλλο σηµείο του πλανήτη, έχει το δικαίωµα να παρουσιάζει υπερήφανα το σώµα της όποτε, όπου και όπως εκείνη επιλέγει. Αόρατος ο κόσµος της Mahsa. Το γυναικείο σώµα δεν έχει δικαίωµα να είναι ορατό, όπως στην περίπτωση της Bella.

Όµως, ακόµα και στον δυτικό κόσµο, όπου τα βήµατα των γυναικών είναι πολλά, οι κατακτήσεις µεγάλες, πόσο ορατές είµαστε τελικά; Πόσες έχουµε το ίδιο δικαίωµα για έναν υπερήφανο περίπατο; Μήπως τελικά είµαστε ορατές υπό προϋποθέσεις; Π.χ. ένα τέλειο σώµα; Και κάπως, αντίστοιχα, µήπως αποδεχόµαστε και τους γύρω µας υπό προϋποθέσεις; Η διαδροµή του αόρατου-ορατού είναι γεµάτη αντιφάσεις. Κατά τόπους κρύβει παγίδες και µας θέλει σε εγρήγορση, µε σηµείο αναφοράς τη δική µας διαφορετικότητα, τη δική µας ξεχωριστή νόρµα, για να µπορούµε κατ’ επέκταση να δούµε και, κυρίως, να αποδεχτούµε τον διαφορετικό κόσµο του άλλου».

Η κυρία Μανδηλαρά τόνισε πως και στη δυτική κοινωνία, που οι γυναίκες θεωρούνται πιο ελεύθερες, υπάρχουν διακρίσεις και δεν είναι απαραίτητα ορατές.

Το αφήγημα δεν είναι ένα. Είναι πολυδιάστατο, όπως εμείς.

«Το αφήγηµα δεν είναι ένα, ακόµα και σε εµάς τις γυναίκες. Είναι πολυδιάστατο, όπως πολυδιάστατες είµαστε κι εµείς. Αναρωτιέµαι αν µία γυναίκα που εργάζεται και θέλει να γίνει µητέρα βλέπει εκείνη που θέλει να µεγαλώσει τα παιδιά της χωρίς να εργαστεί ή αν και οι δύο αντιλαµβάνονται την επιλογή εκείνης που δεν θέλει να κάνει οικογένεια ή εκείνης που κάνει οικογένεια µε µία άλλη γυναίκα. Όλο αυτό είναι ατέρµονο γιατί έχει ως αφετηρία του τη διαφορετικότητά µας. Και η διαφορετικότητα δεν τελειώνει ποτέ. Αυτό που χρειάζεται είναι να αναπτύξουµε µια νέα ικανότητα, να µάθουµε να βλέπουµε διαφορετικά. Μία αναγκαία ικανότητα που αποκτάται µε δυσκολία.

Η συµπερίληψη ξεκινά τη στιγµή που αρχίζω να βλέπω κάτι που δεν έβλεπα και επιλέγω να το κάνω ορατό. Για παράδειγµα, στη γειτονιά µου υπάρχει ένας άνθρωπος, ο οποίος µαζεύει καθηµερινά ανακυκλώσιµα υλικά. Κάποια στιγµή συνειδητοποίησα ότι, ενώ γνωρίζω σχεδόν όλους τους γείτονές µου, δεν έχω µιλήσει ποτέ σε αυτόν τον άνθρωπο κι ας τον συναντώ καθηµερινά. Δεν τον έβλεπα. Μου ήταν αόρατος. Τη στιγµή που επιλέγω να τον δω, τη στιγµή που γίνεται σε εµένα ορατός, ξεκινά η δική µου διαδροµή συµπερίληψης. Εκεί στον δρόµο. Με πράξεις, όχι µε λόγια», σχολίασε η κυρία Πλαΐτη.

Η διαδρομή των γυναικών μπορεί να φέρει στο φως πολλούς αόρατους κόσμους

«Οι γυναίκες έχουµε µία µοναδική ευκαιρία να ανοίξουµε τον διάλογο της συµπερίληψης. Έναν διάλογο όπου µπορούµε να φανερωθούµε χωρίς ενοχή και να εντάξουµε στη συζήτησή µας πολλούς αόρατους – φύλα όπως τα ορίζει ο καθένας, ηλικίες µε ισότιµη παρουσία στην κοινωνία, έθνη που υπάρχουν δίπλα µας µια ζωή και δεν τα είδαµε ποτέ, θρησκείες, σκέψεις, και τόσα άλλα. Ακόµα και όσοι θέλουµε να δούµε, βλέπουµε συχνά µε δυσκολία, γιατί δεν µας έµαθαν να βλέπουµε το διαφορετικό. Τα µάτια µας πρέπει να κουραστούν λίγο για να δούµε πιο καθαρά. Και η παρουσία γυναικών σε θέσεις ευθύνης πολλαπλασιάζει αυτή τη δυνατότητα ένταξης του διαφορετικού και στον χώρο εργασίας. Με µία ηγεσία που χωρά το συναίσθηµα, µε ένα περιβάλλον που στηρίζει την πλουραλιστική αντίληψη, µε µία κουλτούρα που παίρνει δύναµη από τις προσωπικές, µοναδικές διαδροµές µας».

Πράξεις Συμπερίληψης στην Παπαστράτος

  • 1η εταιρεία στην Ελλάδα που απέκτησε τη διεθνή πιστοποίηση εξάλειψης μισθολογικού χάσματος και ίσων ευκαιριών Equal Salary Certification
  • Παροχή γονικής άδειας μετ’αποδοχών επιπλέον 9 εβδομάδων από ό,τι προβλέπει ο νόμος στο πρωτεύον άτομο φροντίδας και επιπλέον 5 εβδομάδων στο δευτερεύον άτομο φροντίδας
  • Κάλυψη 41% των διοικητικών θέσεων από γυναίκες
  • Πρόγραμμα προσέλκυσης και ανάπτυξης γυναικών μηχανικών
  • Μέλος της Χάρτας Διαφορετικότητας.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below