Την εμπειρία της από το χώρο της Ιατρικής, τόσο στο επιστημονικό όσο και στο επιχειρησιακό πλαίσιο αναφορικά με τη γυναικεία παρουσία μετέφερε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας για την «Ορατότητα και επιρροή των γυναικών στην πολιτική: από την υποψηφιότητα ως την εκλογή και τις θέσεις εξουσίας», στο 3o Marie Claire Power Trip.

Σχολιάζοντας την γυναικεία παρουσία στην κορυφή της ιατρικής πυραμίδας, η κ. Γκάγκα επισήμανε πως «είμαστε μακριά» από το στόχο, παρότι «στην Ιατρική ξεκινάμε 50-50» άνδρες και γυναίκες, καθώς στην πορεία προς τα πάνω η γυναικεία παρουσία φθίνει. Μάλιστα, η Αναπληρώτρια Υπουργός υπογράμμισε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο εθνικό, καθώς το ποσοστό διευθυντικών θέσεων σε γυναίκες στον Ιατρικό κλάδο κυμαίνεται μεταξύ 9%-16% στις ΗΠΑ. «Έχουμε πολύ δουλειά ακόμη» ανάφερε χαρακτηριστικά η κ. Γκάγκα ως προς την ενίσχυση της γυναικείας εκπροσώπησης στα κέντρα λήψης αποφάσεων, απαριθμώντας ταυτόχρονα τους λόγους για την ισχνή παρουσία των γυναικών σε θέσεις ευθύνης.

Επικαλούμενη σχετικές μελέτες, η κ. Γκάγκα υπογράμμισε ότι «από το 80% των γυναικών που κάνει παιδιά, οι περισσότερες γυρνάνε στη δουλειά με πλήρες ωράριο», συμπληρώνοντας πως «δεν είναι αυτό που κάνει τους άνδρες κατά 80% να είναι σε υψηλές θέσεις». Μια δεύτερη παράμετρος, σύμφωνα με την Υπουργό, είναι το γεγονός ότι, όταν προκύπτει μια θέση ευθύνης«λιγότερες γυναίκες σκέφτονται να τη διεκδικήσουν».

Τρίτη και πιο σημαντική, ωστόσο, αιτία είναι το γεγονός ότι οι άνδρες έχουν «περισσότερο lobbying» από νεαρή ηλικία, παρατήρησε η Αναπληρώτρια Υπουργός, περιγράφοντας πως «εγώ συνειδητά στην κλινική έχω πάρα πολλές νέες κοπέλες, νέες μητέρες». «Έχω το νου μου να δώσω λίγο παραπάνω στις γυναίκες» επισήμανε η ίδια ως προς την ερευνητική δραστηριότητά της, καθώς «όταν είμαστε σε θέσεις ευθύνης οι γυναίκες είναι σημαντικό να βοηθάμε τις νεαρές γυναίκες» σημείωσε.

Με νωπή και την εμπειρία της πανδημίας, «όλοι οι γιατροί που είμαστε στο ΕΣΥ είμαστε αναβαθμισμένοι» σχολίασε η Αναπληρώτρια Υπουργός αναφορικά με την προσωπική της κοινωνική αποδοχή, αλλά «γενικά πάντα βαδίζω με στοιχεία και έτσι θα βαδίζω για αυτό είμαι και εδώ», πρόσθεσε.

Με φόντο και τη φετινή απονομή Νόμπελ σε μία μόνο γυναίκα δημοσιογράφο, η κ. Γκάγκα εστίασε στο παράδειγμα της Μαρίας Κιουρί, συμπληρώνοντας πως «πρέπει λίγο πολύ να βοηθήσουμε όλες τις γυναίκες να έχουν ευκαιρίες». Μάλιστα, η ίδια επικαλέστηκε και την προσωπική της εμπειρία στην Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρία, της οποίας υπήρξε η δεύτερη γυναίκα Πρόεδρος, σε 31 συνολικά θητείες Προέδρων.

 

Ένα άλλο πλεονέκτημα που έχουν οι άντρες είναι σε επίπεδο mentorship και lobbying, όπως πρόσθεσε η κ. Γκάγκα. «Είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε τις γυναίκες από νεαρή ηλικία να χτίσουν βιογραφικά με τα οποία θα μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις, όπως οι άντρες», είπε. «Να τις βοηθήσουμε να έχουν ευκαιρίες», τόνισε η Υπουργός, καταλήγοντας πως «έχουμε δουλειά μπροστά μας».

 

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below