Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθη και φέτος το 4ο Marie Claire Power Trip, το συνέδριο -θεσμός για τη γυναίκεια ενδυνάμωση, επιχειρηματικότητα και ηγεσία. Προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έδωσαν το παρών, συζήτησαν και πρότειναν λύσεις για ζητήματα που αφορούν στην έμφυλη ισότητα, τις καινοτομίες και την κλιματική αλλαγή.

Ανάμεσα στις ομιλήτριες και η κα. Σοφία Δήμτσα, διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας ΔΕΗ Α.Ε, η οποία συζήτησε μαζί με τις Πέννυ Δάλκου, youth Ambassador, #ClimateofChange, ActionAid Hellas και Ελπίδα Φιλιππίδου marketing & PR manager Porsche Hellas, το κατά πόσο μπορούν οι πόλεις μας να γίνουν βιώσιμες και πώς η ηλεκτροκίνηση μπορεί να συμβάλλει σε αυτό.

Η κα. Δήμτσα εστίασε στα προγράμματα της ΔΕΗ για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα και τις δράσεις που γίνονται, ώστε να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

Το πρόγραμμα ΔΕΗ Blue

«Η μεγαλύτερη ανησυχία των οδηγών ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυτή τη στιγμή είναι το πού θα φορτίσουν το αυτοκίνητο. Αυτή την ανησυχία έρχεται να λύσει η ΔΕΗ, τοποθετώντας δημόσια διαθέσιμους φορτιστές ήδη σε διάφορα σημεία της χώρας, στα οποία αναπτύσσονται και άλλες δραστηριότητες. Ξέρετε, αυτή είναι μία παγκόσμια τάση – το να συνδυάζεις τη φόρτιση του αυτοκινήτου με μια άλλη δράση. Για παράδειγμα, μπορεί να συνδυάσεις τη φόρτιση του αυτοκινήτου σου με τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ ή μία βόλτα σε ένα mall.

Άρα στόχος της ΔΕΗ Blue είναι να καλύψει αυτή την ανάγκη. Έχουμε εξαγγείλει την τοποθέτηση 10,000 φορτιστών δημόσιας χρήσης μέσα στην επόμενη πενταετία. Η ενέργεια η οποία διοχετεύεται στα αυτοκίνητα είναι “πράσινη”, δηλαδή η ΔΕΗ δεσμεύεται πως όσες κιλοβατόρες καταναλώσεις για να φορτίσεις το αυτοκίνητο θα παράξει τόσες κιλοβατόρες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – άρα έχουμε και αυτό το πλεονέκτημα.

Και πέρα από παγκόσμια τάση αυτό είναι και βελτίωση των συνθηκών ζωής. Πρέπει να σκεφτούμε το μέλλον των πόλεων χωρίς θόρυβο. Σκεφτείτε πόσο πιο όμορφη θα ήταν η ζωή στις πόλεις χωρίς τον θόρυβο των αυτοκινήτων. Υπάρχουν βίντεο από πόλεις της Κίνας -από τις πιο ρυπογόνες χώρες του κόσμου – όπου στο κέντρο τους περνούν αυτοκίνητα, ποδήλατα, λεωφορεία και δεν ακούς τίποτα».

Photo: Σπύρος Στεργίου

Δράσεις τις ΔΕΗ για την κλιματική αλλαγή

«Η ΔΕΗ έχει “υιοθετήσει” το ποδήλατο. Μάλιστα, έχουμε οργανώσει το ΔΕΗ e-bike φεστιβάλ, όπου επισκεπτόμαστε πόλεις και ενημερώνουμε τους κατοίκους για τα οφέλη της ποδηλασίας με ηλεκτρική υποβοήθηση, μέσα από δραστηριότητες. Είναι μια πολύ καλή λύση για την Ελλάδα, με τις ανηφόρες και τις κατηφόρες. Γενικώς, το ποδήλατο είναι κάτι με το οποίο θέλουμε να ταυτιστούμε και θέλουμε να το εντάξουμε δυναμικά στη σφαίρα της κοινωνικής ζωής.

Αναφορικά με το κομμάτι της κλιματικής αλλαγής, η ΔΕΗ υλοποιεί το πιο φιλόδοξο πλάνο απολιγνιτοποίησης στην Ευρώπη, παράλληλα με ένα τεράστιο επενδυτικό πλάνο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το ονομάζουμε “το δικό μας Green Deal”. Η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από το 2019 μέχρι το 2025 θα φτάσει στο 80%, δηλαδή από τα 23, 1 εκ. Τόνους CO2 θα πέσουμε στα 5 εκ. Τόνους και παράλληλα θα αυξήσουμε στα 9kw την παραγωγή μας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έχουμε ένα τεράστιο επενδυτικό πλάνο υλοποίησης έργων ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), τα οποία είναι στο 80% αδειοδοτημένα, άρα μπορούν να προχωρήσουν πολύ γρήγορα. Και ποιος είναι ο στόχος όλων αυτών; Να έχουμε φθηνότερη ενέργεια, λιγότερη εξάρτηση από τις εισαγόμενες ανατιμήσεις, ενώ η επένδυση σε ΑΠΕ θα οδηγήσει πιο γρήγορα σε καλύτερη και φθηνότερη ενέργεια.

Όλο το κομμάτι της βιωσιμότητας βρίσκεται στον πυρήνα των δράσεών μας. Στη ΔΕΗ συνδέσουμε τη δραστηριότητά μας με όσα θέλουμε να κάνουμε. Έτσι ακόμα και σε ό,τι προσφέρουμε στους πελάτες μας έχουμε εντάξει το κομμάτι της βιωσιμότητας με προγράμματα ενημέρωσης και συμβουλευτικής, όπως το My Energy Coach, για το τι μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς για να μειώσει το κόστος της ενέργειας, το αποτύπωμά του και να μπορέσει να βρει λύσεις για να μπορέσει να ψύξει και να θερμάνει το σπίτι του».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below