Η Νουρ Χαμάντ μέχρι πριν από λίγο καιρό εργαζόταν ως διατροφολόγος σε κλινική στο Ντέιρ αλ Μπαλά της κεντρικής Γάζας και περίμενε με ανυπομονησία τη γέννηση του πρώτου παιδιού της. Αυτή τη στιγμή δεν έχει σπίτι και δε γνωρίζει καν πού θα βρει το κατάλληλο μέρος για να γεννήσει σε δύο μήνες.

Η 24χρονη Νουρ είναι μία από τις περίπου 50 χιλιάδες έγκυες γυναίκες που κατοικούν στη λωρίδα της Γάζας και επίκειται να βιώσουν έναν δύσκολο, ψυχολογικά τραυματικό και σίγουρα σωματικά επικίνδυνο τοκετό, εξαιτίας της καταστροφής της πλειοψηφίας των νοσοκομείων που βρισκόντουσαν στην περιοχή και της υπερφόρτωσης των υπόλοιπων μονάδων υγείας από καθημερινά περιστατικά εξαιτίας των εχθροπραξιών με το Ισραήλ. Η Νουρ , που είναι εθελόντρια στο νοσοκομείο Νάσερ της Γάζας, επιβεβαιώνει τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που έρχονται από την περιοχή, ότι πολλές φορές οι τραυματισμοί αντιμετωπίζονται στους διαδρόμους ή ακόμα και στις αυλές των νοσοκομείων.

«Κανονικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται χωρίς αντισηψία και χωρίς αναισθησία. Αυτά που βλέπω είναι πολύ δύσκολα, αλλά είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω για τους συμπατριώτες μου», είπε η Νουρ, η οποία δε γνωρίζει σε τι κατάσταση βρίσκεται το έμβρυό της, διότι μετά το ξέσπασμα του πολέμου δεν έχει καταφέρει να βρει κάποιο γιατρό για να την εξετάσει. Η ίδια πιστεύει πως είναι μάλλον απίθανο να καταφέρει να γεννήσει σε αυτό το νοσοκομείο ή σε κάποιο άλλο κέντρο υγείας.

«Δεν είμαι έτοιμη να γεννήσω διότι αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία δεν δέχονται παρόμοιες περιπτώσεις σαν τη δική μου εξαιτίας του αριθμού των τραυματισμών [που αντιμετωπίζουν]».

Στο μεταξύ, η αγωνία της Νουρ είναι τεράστια, διότι το σπίτι της έχει γκρεμιστεί και φιλοξενείται με άλλους 24 ανθρώπους στο σπίτι συγγενούς της. Η ίδια περπατάει 2 με 3 φορές την εβδομάδα από και προς το κέντρο του ΟΗΕ για τη βοήθεια των προσφύγων, ώστε να μπορέσει να προμηθευτεί πόσιμο νερό και φαγητό σε κονσέρβες.

«Τρώω κάποια πράγματα με συντηρητικά που μπορούν να βλάψουν την υγεία μου, καθώς και την υγεία του εμβρύου μου», τόνισε η ίδια, συμπληρώνοντας πως η ψυχολογική της κατάσταση και η σωματική της υγεία δεν είναι καλές.

«Δε μπορώ να περιγράψω τα βάσανά μου, όλα μας τα όνειρα έχουν καταστραφεί. Ελπίζω να τελειώσει αυτός ο πόλεμος και να γεννήσω την κόρη μου εν καιρώ ειρήνης»

Τις ανησυχίες της 24χρονης μοιράζονται και οι επίσημοι φορείς που δρουν στην περιοχή βοηθώντας νυχθημερόν τους πληγέντες. Αναμένεται πως ο αριθμός των θανάτων κατά τη διάρκεια ή μετά τη γέννα θα αυξηθεί, εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς φροντίδας, ενώ τονίζεται από τους εκπροσώπους τους ότι οι ψυχολογικές συνέπειες των εχθροπραξιών πλήττουν απευθείας την αναπαραγωγική υγεία, αυξάνοντας τον αριθμό των αποβολών λόγω στρες, τα ποσοστά θνησιγένειας, καθώς και τον αριθμό των πρόωρων γεννήσεων. 

Ο Δρ. Ζαχέρ Σαλούλ, πρόεδρος της ΜΚΟ MedGlobal δήλωσε ότι τα νοσοκομεία αναγκάζονται να κλείνουν μηχανήματα επειδή δεν έχουν επαρκή καύσιμα και έτσι οι κλινικές όπου φιλοξενούνται τα νεογέννητα δεν είναι κατάλληλοι χώρο για το σκοπό που φτιάχτηκαν.

«Αυτές συγκαταλέγονται στις πιο στενάχωρες, αλλά ταυτόχρονα και εύκολα προβλέψιμες τραγωδίες», τόνισε ο γιατρός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Unicef, του UN Population Fund, του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας και άλλων φορέων που δρουν στην περιοχή και συλλέγουν στοιχεία, περίπου 180 γυναίκες γεννούν καθημερινά χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, κι έτσι κινδυνεύουν να πεθάνουν, υποφέροντας μέσα στους πόνους και την αιμορραγία.

«Δεν έχω ιδέα πού θα γεννήσω την κόρη μου και πώς θα την υποδεχτώ χωρίς καταφύγιο και χωρίς ρούχα. Δεν έχω τίποτα». 

Στη Γάζα υπάρχουν εκατοντάδες γυναίκες σαν την Νουρ Χαμάντ. Ποιος θα βρεθεί να τις βοηθήσει ώστε να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους με ασφάλεια; Kαι, επίσης, πόσο σύντομα μπορεί να συμβεί αυτό, ώστε να αποφευχθούν δεκάδες ακόμα θάνατοι.

με στοιχεία από το TheGuardian.com

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below