Στα καλά νέα της χθεσινής ημέρας, οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ERCI στη Λέσβο κρίθηκαν αθώοι. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν συλληφθεί το 2016 έπειτα από κοινή έρευνα της Αστυνομίας και του Λιμενικού κατηγορούμενοι για κατασκοπεία. Η δίκη για την υπόθεση ξεκίνησε στις 9 Ιανουαρίου και χθες, έπειτα από τέσσερις συνεδριάσεις, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου απήλλαξε και τους 16 διωκόμενους από τις κατηγορίες. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το stonisi.gr μετά από τη διάσκεψη των δικαστών όλοι οι κατηγορούμενοι (έξι παρόντες και 10 απόντες) κηρύχθηκαν αθώοι. Είχε προηγηθεί η απαλλακτική πρόταση εισαγγελέα και οι αγορεύσεις 9 μαρτύρων υπεράσπισης. Σύμφωνα με το ίδιο μέσο «οι δικαστές απόρησαν σε αρκετά σημεία της ακροαματικής διαδικασίας για τους λόγους που κατηγορήθηκαν οι συγκεκριμένοι 16, με τα ενοχοποιητικά στοιχεία να βρίσκονται σε 85 σελίδες κατηγορητηρίου που χαρακτηρίστηκε πολλάκις ανακριβές».

Ένας από τους Έλληνες που υπήρξε κατηγορούμενος ήταν ο Νάσος Καρακίτσος, ο οποίος έσωζε πρόσφυγες από το 2016 ως το 2018 στη Λέσβο, φυλακίστηκε γι’ αυτό και κατηγορήθηκε για κατασκοπεία, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη και διακίνηση πολιτών σε τρίτες χώρες που δικάζονταν στα δικαστήρια της Μυτιλήνης. Σε μια συζήτησή μας τον περασμένο Ιούνιο, με αφορμή το ναυάγιο της Πύλου, ο ίδιος είχε τονίσει: «Ο κοινός μας σκοπός με αυτούς τους ανθρώπους είναι να βοηθάμε όσο περισσότερο κόσμο μπορούμε, κανένας άλλος. Από το 2016 και μετά, παρά τις κατηγορίες που αντιμετώπιζα, ασχολούμαι με το ανθρωπιστικό κομμάτι. Δεν κατάφεραν να με σταματήσουν. Είναι αυτό που μου αρέσει να κάνω και αυτό που με κρατάει δυνατό. Δεν θα το άφηνα και δεν θα το αφήσω. Εργάζομαι στη ΜΕΤΑδραση. Κρατάω επαφές με κόσμο που έρχομαι σε επαφή και που έχω βοηθήσει κατά καιρούς, όπως με κάποια παιδιά που γνώρισα όσο εργαζόμουν το 2019 ως υπεύθυνος δομής ανηλίκων στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Ενηληκιώθηκαν και μαθαίνω νέα τους από τα social media. Tα περισσότερα έχουν φύγει για Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και χαίρομαι πολύ που πάνε καλά. Καθ’ όλη τη διάρκεια της υπόθεσης και της δίκης μού έστελναν μηνύματα συμπαράστασης. Φυσικά οι εθελοντές μεταξύ μας κρατάμε επαφές, όπως συμβαίνει και με τη Σάρα Μαρντίνι που είμαστε φίλοι και που τη φιλοξένησα όταν χρειάστηκε να επισκεφτεί τον Νοέμβριο του ’22 τη χώρα μας για την υπόθεση. Έχει περάσει πολύ δύσκολα και τη θαυμάζω πολύ γι’ αυτό που είναι. Όταν ήρθε στην Ελλάδα εξαιτίας του πολέμου στη χώρα της και στη συνέχεια κατάφερε να φτάσει στη Γερμανία – με τον δύσκολο τρόπο που γνωρίζετε – αντί να καθίσει εκεί και να βολευτεί, επέστρεψε στην Ελλάδα για να βοηθήσει κόσμο. Πόσοι θα το έκαναν αυτό

Η Σάρα και η αδερφή της Γιούσρα Μαρντίνι που έγιναν διεθνή σύμβολα της προσφυγιάς, σώζωντας 18 ανθρώπους αποφασίζοντας να βουτήξουν στα νερά του Αιγαίου ώστε να μη βουλιάξει η βάρκα με την οποία έρχονταν στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια καλούνταν ν’ αντιμετωπίσουν και αυτή τη σκληρή πραγματικότητα. Τον Δεκέμβριο του 2022, μίλησαν στο Marie Claire, με την Σάρα να τονίζει για τη δίκη: «Με συνέλαβαν τον Αύγουστο του 2018 και νιώθω πολύ απογοητευμένη. Ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω ότι τέσσερα χρόνια μετά, όλο αυτό δεν έχει τελειώσει και πρέπει να ξαναπεράσω αυτή την επώδυνη διαδικασία και να λέω γι’ ακόμη μία φορά τα ίδια.» Σήμερα και μετά την αθώωσή της, ευτυχώς έχει έναν λόγο να χαμογελά, αν και δεν σταματά να δείχνει την απογοήτευσή της καθημερινά με όσα συμβαίνουν στη Γάζα.

Getty Images

Κάποιοι να κατανοήσαμε ακόμη περισσότερο το δράμα και την αγωνία των προσφύγων μέσω της ταινίας του Netflix,«The Swimmers», που αφηγήται την περιπέτεια των δύο αδερφών, όμως υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες που βιώνουν καθημερινά εδώ και πολλά χρόνια, το άγχος της δεύτερης ευκαιρίας στη ζωή ή την απώλεια κάποιου αγαπημένου τους προσώπου επειδή τόλμησε να κάνει όνειρα. Διαβάστε όσα είχε πει η Σάρα μαρντίνι στο Marie Claire.

Η Σάρα Μαρντίνι όταν μίλησε για πρώτη φορά στον Τύπο μετά την προφυλάκισή της. Η 24χρονη που έχει εγκατασταθεί στη Γερμανία ήταν εθελόντρια διασώστρια στο νησί της Λέσβου όταν οι ελληνικές αρχές τη συνέλαβαν με την κατηγορία ότι συνεργαζόταν με δίκτυα παράνομων μεταναστών (Δεκέμβριος 2018).

Ποιες ήταν οι σκέψεις όταν βουτήξες στη θάλασσα για να σωθείς και τι σε κράτησε δυνατή στη συνέχεια ώστε να φτάσεις στη Λέσβο; Τι σκέφτεσαι τώρα όταν στέκεσαι μπροστά της;

«Δεν υπήρχαν σκέψεις στο μυαλό μου τη συγκεκριμένη στιγμή. Το μόνο που ήθελα ήταν να κρατηθεί ζωντανή η αδελφή μου και να μη χαθούν ζωές εκείνη την ημέρα. Η θάλασσα πάντα θα είναι φίλη μου.»

Σίγουρα δεν έχεις ζήσει στην Ελλάδα με τις καλύτερες συνθήκες, αλλά υπάρχει κάτι θετικό που κρατάς από τη χώρα μας;

«Οσο ήμουν εθελόντρια στην Ελλάδα -πριν αλλά και μετά τη σύλληψή μου- είχα μια καλή ζωή. Την αγαπώ ακόμη τη χώρα. Η τοπική κοινωνία είναι ευγενική και προσπαθούσε όσο βρισκόμουν εκεί να βοηθά τους πρόσφυγες. Σίγουρα δεν το έκαναν όλοι και όχι όσοι πραγματικά μπορούσαν

Τι θα έπρεπε ν’ αλλάξει, κατά την αποψή σου, σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος;

«Ν’ ανοίξουν τα σύνορα, να καλοσωρίζουν όσους αναζητούν ασφάλεια και άσυλο, δίχως να υπάρχει επιλεκτική ενσυναίσθηση διαχωρίζοντας τους ανθρώπους με βάση το υπόβαθρό τους. Nα υποστηρίζουν τις θαλάσσιες διασώσεις στη Μεσόγειο Θάλασσα, να σταματήσουν τις επαναπροωθήσεις των προσφύγων που γίνονται από εθνικές ακτοφυλακές αλλά και από τη Frontex, να σταματήσουν την ποινικοποίηση της διέλευσης μεταναστών και την ποινικοποίηση των ανθρωπιστών που προσπαθούν να βοηθήσουν. Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν.»

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη των αδερφών Μαρντίνι, που δόθηκε για στο τεύχος Ιανουαρίου.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below