Ξεκίνησε σήμερα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, η δίκη του ηθοποιού Πέτρου Φιλιππίδη, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό κατ’ εξακολούθηση που έλαβε χώρα το 2008 και για δυο απόπειρες βιασμού, τα έτη 2010 και 2014.

Ο κατηγορούμενος ηθοποιός, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος από τον Ιούλιο του 2021, δεν εμφανίστηκε σήμερα στο ακροατήριο, δεδομένου ότι από την πλευρά της υπεράσπισής του έχει ανακοινωθεί δημοσίως ότι αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

Αντίθετα, στο ακροατήριο βρέθηκαν οι τρεις γυναίκες ηθοποιοί που κατήγγειλαν τον Πέτρο Φιλιππίδη για σεξουαλική κακοποίησή τους, όπως επίσης και «επώνυμες» μάρτυρες που οι καταγγέλλουσες έχουν προτείνει.

Την πόρτα του δικαστηρίου πέρασαν οι ηθοποιοί που τον καταγγέλλουν, αλλά και μάρτυρες όπως η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Λένα Δροσάκη μαζί με τον σύζυγό της Αλέξανδρο Μπουρδούμη, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου, η Εβελίνα Παπούλια και Ζέτα Δούκα.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να ζητηθεί από την πλευρά της υπεράσπισης του κατηγορούμενου ηθοποιού, ολιγοήμερη διακοπή της δίκης, ένα αίτημα που θα κρίνει το δικαστήριο αν θα το κάνει ή όχι δεκτό.

Η δικογραφία για Φιλιππίδη: Οι τρεις καταγγελίες σε βάρος του

Ο Πέτρος Φιλιππίδης κατηγορείται ότι βίασε συνάδελφό του, κόρη ηθοποιού. Μάλιστα, με την μητέρα ης καταγγέλλουσας ο κατηγορούμενος ηθοποιός είχε συνεργαστεί σε δυο θεατρικές παραστάσεις από το 2004 έως το 2010. Η καταγγέλλουσα έχει καταθέσει ότι ο Πέτρος Φιλιππίδης της επιτέθηκε σεξουαλικά τον Σεπτέμβριο του 2008 στο καμαρίνι του θεάτρου «Ήβη» και ενώ τον είχε επισκεφθεί στο πλαίσιο επαγγελματικού ραντεβού. Εκεί, ο ηθοποιός σύμφωνα με τη μαρτυρία της, προχώρησε σε ασελγείς πράξεις εναντίον της. Επιπρόσθετα, η ηθοποιός έχει καταθέσει ότι ο συνάδελφος της περίπου τρεις μήνες πριν τον βιασμό της στο θέατρο, την είχε καλέσει σε γραφείο θεατρικής εταιρείας και εκεί προσπάθησε για πρώτη φορά να έρθει σε σεξουαλική επαφή μαζί της, παρά τη θέλησή της.

Η δεύτερη περίπτωση για την οποία δικάζεται ο γνωστός ηθοποιός αφορά σε απόπειρα βιασμού τον Φεβρουάριο του 2010 στο θέατρο «Μουσούρη». Η εν λόγω κατηγορία του αποδόθηκε και πάλι έπειτα από καταγγελία συναδέλφου του, η οποία κατέθεσε ενώπιον της Δικαιοσύνης, πως εντός του θεάτρου υπέστη άγρια σεξουαλική επίθεση από τον κατηγορούμενο σήμερα συνάδελφό της και στην προσπάθεια της να γλυτώσει από τα χέρια του φώναζε και υπέστην τραυματισμό. Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, ο κατηγορούμενος μετά την επίθεση εναντίον της, την απείλησε ότι θα την καταστρέψει επαγγελματικά.

Η τρίτη κατηγορία που αντιμετωπίζει ο Πέτρος Φιλιππίδης, αφορά σε απόπειρα βιασμού άλλης συναδέλφου του μέσα στο αυτοκίνητο του. Η κοπέλα έχει καταθέσει ότι μετά από επαγγελματικό ραντεβού της με τον κατηγορούμενο, εκείνος την οδήγησε με το αυτοκίνητό του σε δρόμο του Παλαιού Ψυχικού και αφού κλείδωσε τις πόρτες του οχήματος του, της επιτέθηκε και προσπάθησε να την αναγκάσει να προβεί σε σεξουαλικές πράξεις παρά τη θέλησή της. Η καταγγέλλουσα έχει καταθέσει ότι βρέθηκε σε απόγνωση και ότι γλύτωσε από την επίθεση, όταν ο κατηγορούμενος άνοιξε τις πόρτες του οχήματός του αφήνοντας την φύγει, αφού πρώτα την απείλησε ότι θα την καταστρέψει. Μάλιστα, η παθούσα κατέθεσε πως ήταν τέτοιο το σοκ που υπέστη ώστε εγκατέλειψε το επάγγελμα του ηθοποιού.

Από την πλευρά του ο Πέτρος Φιλιππίδης με την απολογία του στην ανακρίτρια είχε αρνηθεί το σύνολο των κατηγοριών που του έχουν αποδοθεί. Στο πλαίσιο της απολογίας του έκανε λόγο για «ψευδείς και ανυπόστατους ισχυρισμούς», για «μανία εκδίκησης», ενώ αναφερόμενος ειδικά στις δυο συναδέλφους του που τον κατήγγειλαν για απόπειρα βιασμού τους, υποστήριξε ότι θέλησαν «να χτυπήσουν το κατεστημένο» διότι ο ίδιος είναι «αγαπητός στο κοινό». Σε ό,τι αφορά στην ηθοποιό που τον κατήγγειλε για βιασμό της, την χαρακτήρισε στην απολογία του ως μια γυναίκα «άρρωστα εμμονική και παρεμβατική», η οποία κινήθηκε εναντίον του, επειδή ο ίδιος δεν σύναψε ερωτική σχέση μαζί της.

Ωστόσο, στο βούλευμα που εκδόθηκε για την υπόθεση, οι δικαστές έχουν αντικρούσει τους παραπάνω ισχυρισμούς του κατηγορούμενου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Τα τρία θύματα καταγγέλλουν πραγματικά περιστατικά που έλαβαν χώρα σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα χωρίς να προκύπτει η ύπαρξη φιλικής σχέσης μεταξύ τους, ούτε να υφίσταται κίνητρο συκοφάντησης του κατηγορούμενου προκειμένου να αποκτήσουν δημοσιότητα καθώς έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από τα καταγγελλόμενα και εάν πράγματι ο στόχος των παθουσών ήταν να αποκτήσουν δημοσιότητα θα είχαν καταγγείλει τις εν λόγω αξιόποινες πράξεις σε προγενέστερο χρονικό διάστημα όταν βρίσκονταν στο ξεκίνημα της επαγγελματικής τους πορείας».

«Θέλει να έρθει αν δεν αποδημήσει εις Κύριον» λένε οι δικηγόροι του ηθοποιού

Ο γνωστός ηθοποιός που σήμερα δεν εμφανίστηκε στη δικαστική αίθουσα επικαλούμενος δια των συνηγόρων του «σοβαρά προβλήματα υγείας», κατηγορείται ότι τέλεσε τα συγκεκριμένα αδικήματα σε βάρος γυναικών συναδέλφων του, κατά τα έτη 2008, και 2010 και 2014.

ημέρα της δίκης του Πέτρου Φιλιππίδη – Οι δικηγόροι του αναφέρουν ότι «θα καταλάβετε πως είναι μόλις τον δείτε» – «Ήρθαν εδώ χωρίς βεβαίωση γιατρών και λένε στο δικαστήριο ότι θα πεισθεί δια της …οράσεως» απάντησε η πολιτική αγωγή

Από ένταση -αν και πρώτη ημέρα – χαρακτηρίστε η σημερινή διαδικασία ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, όπου ξεκίνησε για να διακοπεί για τις 28 Μαρτίου, η δίκη με κατηγορούμενο τον Πέτρο Φιλιππίδη, προφυλακισμένο από τον περασμένο Ιούλιο, για έναν βιασμό κατ’ εξακολούθηση και δυο απόπειρες βιασμού.

Ο γνωστός ηθοποιός που σήμερα δεν εμφανίστηκε στη δικαστική αίθουσα επικαλούμενος δια των συνηγόρων του «σοβαρά προβλήματα υγείας», κατηγορείται ότι τέλεσε τα συγκεκριμένα αδικήματα σε βάρος γυναικών συναδέλφων του, κατά τα έτη 2008, και 2010 και 2014.

Λαμβάνοντας το λόγο στο δικαστήριο, ο ένας από τους τρεις δικηγόρους του κατηγορούμενου ηθοποιού Μιχάλης Δημητρακόπουλος, τόνισε πως δικαστές και ένορκοι – που συγκροτούν το δικαστήριο – μόλις δουν τον κατηγορούμενο θα πεισθούν για τα προβλήματά υγείας του.

«…Δεν είναι δυνατόν για λόγους υγείας να είναι εδώ σήμερα ο Πέτρος Φιλιππίδης για να σας αναπτύξει τη θέση του σε σχέση με όσα τον κατηγορούν. Για αυτό θα σας παρακαλούσα να διακόψετε ώστε ο πρωταγωνιστής αυτής της δίκης – που δεν είναι εικονική αλλά πραγματική – να έρθει σε αυτή την αίθουσα όχι μόνο για να τοποθετηθεί επί των κατηγοριών αλλά και για να υποβάλλει ερωτήσεις στους μάρτυρες. Αυτό είναι δικονομικά σωστό», ανέφερε αρχικά ο κ. Δημητρακόπουλος με την πρόεδρο της έδρας να τον ρωτά για το αν υπάρχει κάποιο ιατρικό πιστοποιητικό που να πιστοποιεί την κατάσταση της υγείας του εντολέα του.

Επιπρόσθετα, από την πλευρά της πολιτικής αγωγής τονίστηκε ότι από την στιγμή που άρχισαν να κατατίθενται οι καταγγελίες σε βάρος του κατηγορούμενου, εκείνος έμπαινε σε ιδιωτικά θεραπευτήρια για προβλήματα υγείας, τα οποία ήταν «λιποθυμικά επεισόδια».

Όπως ειπώθηκε «το πρόβλημα του κατηγορούμενου δεν είναι παθολογικό αλλά ψυχολογικό…. Τις καταγγέλλουσες κανείς δεν τις υπολογίζει, μόνο ο κατηγορούμενος έχει δικαιώματα…», ανέφερε ακόμη η πολιτική αγωγή.

Ο γνωστός ηθοποιός που σήμερα δεν εμφανίστηκε στη δικαστική αίθουσα επικαλούμενος δια των συνηγόρων του «σοβαρά προβλήματα υγείας», κατηγορείται ότι τέλεσε τα συγκεκριμένα αδικήματα σε βάρος γυναικών συναδέλφων του, κατά τα έτη 2008, και 2010 και 2014.

Λαμβάνοντας το λόγο στο δικαστήριο, ο ένας από τους τρεις δικηγόρους του κατηγορούμενου ηθοποιού Μιχάλης Δημητρακόπουλος, τόνισε πως δικαστές και ένορκοι – που συγκροτούν το δικαστήριο – μόλις δουν τον κατηγορούμενο θα πεισθούν για τα προβλήματά υγείας του. «…Δεν είναι δυνατόν για λόγους υγείας να είναι εδώ σήμερα ο Πέτρος Φιλιππίδης για να σας αναπτύξει τη θέση του σε σχέση με όσα τον κατηγορούν. Για αυτό θα σας παρακαλούσα να διακόψετε ώστε ο πρωταγωνιστής αυτής της δίκης – που δεν είναι εικονική αλλά πραγματική – να έρθει σε αυτή την αίθουσα όχι μόνο για να τοποθετηθεί επί των κατηγοριών αλλά και για να υποβάλλει ερωτήσεις στους μάρτυρες. Αυτό είναι δικονομικά σωστό», ανέφερε αρχικά ο κ. Δημητρακόπουλος με την πρόεδρο της έδρας να τον ρωτά για το αν υπάρχει κάποιο ιατρικό πιστοποιητικό που να πιστοποιεί την κατάσταση της υγείας του εντολέα του.

Μ. Δημητρακόπουλος: Το μεγαλύτερο πιστοποιητικό θα είναι μόλις τον δείτε. Αν δώσετε διακοπή θα έρθει. Αν δεν μπορεί να έρθει, θα τον φέρουμε με αμαξίδιο. Μπορώ να δώσω αυτή τη διαβεβαίωση ως άνθρωπος όχι ως Θεός. Αν είναι σε θέση να έρθει, θα έρθει με καροτσάκι. Εγώ δεν είμαι σεναριογράφος ότι το λέω ισχύει. Γίνεται μια προσπάθεια να ανακτήσει το σωματικό του βάρος μέσα στις φυλακές, έχει χάσει 25 κιλά.

Πρόεδρος: Πρέπει να έρθει ….

Μ. Δημητρακόπουλος: Θέλει να έρθει και θα απαντήσει σε όλα. Θα γίνει κατ’ αντιπαράσταση εξέταση, θα υποβάλλει ερωτήσεις στους μάρτυρες γιατί γίνεται μια προσημείωση δίκης όλο αυτό τον καιρό στα κανάλια ….

Πολιτική Αγωγή: Πάντως δεν κάναμε εμείς αυτή τη προσημείωση…

Μ. Δημητρακόπουλος: Σας λέω ότι ο κ. Φιλιππίδης θα είναι εδώ έστω και με καροτσάκι εφόσον είναι καλά και δεν αποδημήσει εις Κύριον…

Αλεξανδρος Μίντζιας (πολιτική αγωγή): Εδώ και δυο μήνες στα κανάλια προαναγγέλλει η πλευρά του κατηγορουμένου αποκαλύψεις και κάνει επιθέσεις σε μάρτυρες. Από την αρχή ακόμα και πριν τις καταγγελίες επικαλείται ένα πρόβλημα υγείας. Ήρθαν εδώ χωρίς χαρτιά γιατρών και λένε στο δικαστήριο ότι θα πεισθεί δια της…οράσεως (…) Καταπατούνται τα δικαιώματα των θυμάτων, διαβάλλονται στην τηλεόραση. Όμως οι γυναίκες αυτές έχουν έρθει να απαντήσουν εδώ που αρμόζει.

Επιπρόσθετα, από την πλευρά της πολιτικής αγωγής τονίστηκε ότι από την στιγμή που άρχισαν να κατατίθενται οι καταγγελίες σε βάρος του κατηγορούμενου, εκείνος έμπαινε σε ιδιωτικά θεραπευτήρια για προβλήματα υγείας, τα οποία ήταν «λιποθυμικά επεισόδια». Όπως ειπώθηκε «το πρόβλημα του κατηγορούμενου δεν είναι παθολογικό αλλά ψυχολογικό…. Τις καταγγέλλουσες κανείς δεν τις υπολογίζει, μόνο ο κατηγορούμενος έχει δικαιώματα…», ανέφερε ακόμη η πολιτική αγωγή.

Οι μάρτυρες που προτάθηκαν

Κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα, στο ακροατήριο εκφωνήθηκε ο κατάλογος των μαρτύρων μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι τρεις γυναίκες που κατήγγειλαν τον ηθοποιό για σεξουαλική κακοποίησή τους. Τον κατάλογο των μαρτύρων συμπληρώνουν 12 άτομα ακόμη, μεταξύ των οποίων ο Σπύρος Μπιμπίλας, μια στενή συνεργάτιδα του Πέτρου Φιλιππιδη αλλά κι η σύζυγος του Ελπίδα Νίνου.

Από την πλευρά των θυμάτων προτάθηκαν 15 μάρτυρες μεταξύ των οποίων οι ηθοποιοί Λένα Δροσακη, Κάτια Δανδουλάκη, Χρύσα Παππά, Εβελίνα Παπούλια, αλλά και ένα στέλεχος μεγάλου καναλιού. Διαβάστε εδώ όσα είχε πει ο δικηγόρος των καταγγελουσών στο Marie Claire.

Πότε θα συνεχιστεί η δική 

Η δίκη για την υπόθεση του Πέτρου Φιλιππίδη θα συνεχιστεί με την παρούσα σύνθεση του δικαστηρίου, καθώς απορρίφθηκε η δήλωση αποχής που είχε υποβάλλει η εισαγγελέας της έδρας. Το δικαστήριο, κλήρωσε μάλιστα και δυο αναπληρωματικούς ενόρκους, ώστε η ακροαματική διαδικασία η οποία «θα είναι μακρά» όπως ειπώθηκε να συνεχιστεί απρόσκοπτα. Εκ τεσσάρων ενόρκων που κληρώθηκαν και τελικά επιλέχθηκαν, δυο είναι άνδρες και δυο γυναίκες.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί στις 28 Μαρτίου έπειτα από αίτημα διακοπής που υπέβαλλε ο κ. Δημητρακόπουλος. Ο συνήγορος επικαλέστηκε δυο λόγους για τη διακοπή. Αφενός όπως ανέφερε ο ίδιος θα έπρεπε να αγορεύσει σήμερα σε δίκη στο Εφετείο Πειραιά και αφετέρου επειδή ο εντολέας του Πέτρος Φιλιππίδης δεν ήταν σε θέση σήμερα να παραβρεθεί στο ακροατήριο.

Το δικαστήριο προσδιόρισε δυο ακόμη δικασίμους της υπόθεσης, πέραν αυτής της 28ης Μαρτίου. Η μια είναι για 1η Απριλίου και η άλλη για 14 Απριλίου.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below