Πριν από λίγο καιρό στη Βρετανία είχε ξεκινήσει το κίνημα “Girls Night in”. Γυναίκες αποφάσιζαν να περάσουν τα βράδια τους στο σπίτι με τις φίλες τους, παρά να βγουν έξω, επειδή φοβούνταν μήπως κάποιος τους επιτεθεί με ενέσεις.

Το ‘needle spiking’ όπως ονομάζεται αυτή η τακτική γνωρίζει μεγάλη άνθιση τελευταία από το Εδιμβούργο της Σκωτίας μέχρι και Δυτικό Γιόρκσιρ στην Αγγλία. Μέχρι πριν τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν αναφερθεί πάνω από 240 καταγγελίες -κυρίως από νεαρές γυναίκες, αλλά και κάποιες από αγόρια- για «επιθέσεις με βελόνες».

Μάλιστα οι Αρχές είχαν εκδώσει και οδηγίες για την προστασία των γυναικών τα βράδια. Διαβάστε όλο το σχετικό ρεπορτάζ εδώ.

Επιθέσεις με βελόνες και στη Γαλλία

Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει τον τελευταίο καιρό και στη Γαλλία, όπου αναγνωρίστηκε και συνελήφθη ένας 20χρονος, με την κατηγορία του ‘neede spiking’.

Για την ακρίβεια, ένας φοιτητης, ο Ζουστίν Αστρούκ έπεσε πρόσφατα θύμα επίθεσης αγνώστου με σύριγγα. Ο 24χρονος, από την πόλη Ρεν της δυτικής Γαλλίας, αφηγήθηκε στο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua πως τρυπήθηκε με σύριγγα ενώ παρακολουθούσε μια συναυλία στις 21 Μαΐου. Στεκόταν κοντά στη σκηνή όταν του έγινε η ένεση μιας άγνωστης ουσίας στον μηρό.

«Στη συναυλία όλα πήγαν καλά. Δύο ημέρες αργότερα, ενώ έκανα ντους, συνειδητοποίησα ότι είχα ένα περίεργο σημάδι στον μηρό μου. Είχα δει κάποιες φωτογραφίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αμέσως κατάλαβα ότι υπήρχε πρόβλημα. Συνέκρινα το σημάδι με τις εικόνες και διέκρινα ομοιότητα», θυμάται. Ο Αστρούκ δηλώνει ότι, προς έκπληξή του, δεν ένιωσε τίποτα κατά τη διάρκεια της συναυλίας.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο, έχουν αναφερθεί αρκετές επιθέσεις με σύριγγες σε νυχτερινά κέντρα, συναυλίες και μουσικά φεστιβάλ σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας. Το γαλλικό δίκτυο BFM TV ανέφερε 319 τέτοια περιστατικά μόνο σε νυχτερινά κέντρα. 275 θύματα επιθέσεων με σύριγγες έχουν προβεί σε καταγγελίες στην αστυνομία.

Τα κρούσματα είναι μοιρασμένα μεταξύ ανδρών και γυναικών, ενώ οι ενέσεις είχαν γίνει σε διάφορα σημεία του σώματος.

«Οι επιθέσεις με σύριγγες ξεκίνησαν αρχικά στη Βρετανία τον περασμένο Σεπτέμβριο και στη συνέχεια έκαναν την εμφάνισή τους στη Γαλλία», λέει η Λεϊλά Σαουασί, μια φαρμακοποιός στο Παρίσι. «Γνωρίζουμε ελάχιστα για αυτό το φαινόμενο: τι είδους σύριγγες χρησιμοποιούνται, αν γίνεται έγχυση συγκεκριμένων ουσιών και ποιες είναι αυτές», συμπληρώνει.

Ερωτήματα εγείρονται επίσης αναφορικά με τα κίνητρα των δραστών, αφού στην πλειονότητά τους τα θύματα δεν ανέφεραν επακόλουθες επιθέσεις.

Η Σαουασί επισημαίνει ότι οι δράστες είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν επειδή οι επιθέσεις σημειώνονται σε χώρους όπου υπάρχει μεγάλος συνωστισμός.

Περιστασιακά, εντοπίζονται άτομα που μεταφέρουν σύριγγες σε συναυλίες και νυχτερινά κέντρα, αλλά μια συνήθης δικαιολογία είναι ότι προορίζονται για προσωπική χρήση, αναφέρουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

«Μια σύριγγα μπορεί να θεωρηθεί όπλο και μια τέτοια επίθεση μπορεί να χαρακτηριστεί προμελετημένη», λέει η δικηγόρος Μαρίν Ντουριγιόν.

Υπογραμμίζει ότι οι δράστες αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών και πρόστιμο 45.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν κάνει έγχυση επιβλαβών ουσιών. Διαφορετικά, η ποινή φυλάκισης μπορεί να φθάσει τα 5-7 χρόνια και το πρόστιμο να ανέλθει σε 75.000 ευρώ. Η τιμωρία για τους υπότροπους είναι ακόμη πιο σκληρή.

«Υπάρχει επίσης το συναισθηματικό σοκ για το θύμα, που πρέπει να ληφθεί υπόψη», εξηγεί η Ντουριγιόν.

Συνελήφθη ένας 20χρονος

Στο μεταξύ, οι Γάλλοι εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες σε έναν 20χρονο άνδρα στη νότια Γαλλία σε σχέση με μια σειρά επιθέσεων με σύριγγες. Ο 20χρονος συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες την προηγούμενη Κυριακή, δύο ημέρες αφότου περίπου 20 άτομα ανέφεραν τραυματισμούς από σύριγγες κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μιας τηλεοπτικής συναυλίας σε παραλία της Ριβιέρας στην Τουλόν.

Μια γυναίκα νοσηλεύτηκε και χρειάστηκε να κληθεί η αστυνομία μετά τις αναφορές για τα «τρυπήματα» που προκάλεσαν πανικό στο πλήθος.

Ο ύποπτος αναγνωρίστηκε από δύο γυναίκες που δήλωσαν ότι επιχείρησε να τους επιτεθεί, με αποτέλεσμα να του απαγγελθούν κατηγορίες για βαριά και εκ προμελέτης ένοπλη βία, ανέφεραν οι εισαγγελείς της Τουλόν.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below