Οι γυναίκες σε περιοχές της Βρετανίας φοβούνται να κυκλοφορήσουν νύχτα έξω από τα σπίτια τους, καθώς έχουν σημειωθεί πολλά περιστατικά στα οποία άνδρες σε νυχτερινά κέντρα τις ναρκώνουν με ενέσεις.

Το ‘needle spiking’ όπως ονομάζεται αυτή η τακτική γνωρίζει μεγάλη άνθιση τελευταία από το Εδιμβούργο της Σκωτίας μέχρι και Δυτικό Γιόρκσιρ στην Αγγλία. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάνω από 240 καταγγελίες -κυρίως από νεαρές γυναίκες, αλλά και κάποιες από αγόρια- για «επιθέσεις με βελόνες».

Το ‘needle spiking’ γνωρίζει άνθιση λίγο καιρό μετά τις δολοφονίες δύο γυναικών που συγκλόνισαν τη Βρετανία. Η 33χρονη Sarah Everard έχασε τη ζωή της από τα χέρια του αστυνομικού Wayne Couzens, ο οποίος την απήγαγε και τη σκότωσε και η Sabina Nessa, 28 ετών, δολοφονήθηκε από έναν άγνωστο στο πάρκο καθώς προχωρούσε για φιλικό της σπίτι. Οι δύο δολοφονίες ήγειραν μεγάλες αντιδράσεις και συζητήσεις στην χώρα, οι οποίες έρχονται ξανά στο προσκήνιο μετά τις καταγγελίες για νάρκωση γυναικών σε νυχτερινά κέντρα. 

Η εμπειρία φοιτήτριας

Η Zara Owen, μία 19χρονη φοιτήτρια στο Νότινχαμ, είπε την Washigton Post, πως ξύπνησε έπειτα από ένα βράδυ σε ένα κλάμπ της περιοχής της με έναν οξύ πόνο στο πόδι και σχεδόν καμία μνήμη από την έξοδό της. Η ίδια παραδέχτηκε πως δεν είχε ακούσει τίποτα για το ‘needle spiking” και όταν είδε την τρύπα στο πόδι της, τρομοκρατήθηκε. Η βελόνα είχε τρυπήσει και το τζιν παντελόνι της. Μάλιστα, μετά την εμπειρία της μοιράστηκε στα social media τις ανησυχίες της και προειδοποίησε τους ακολούθους της.

Ευτυχώς, εκείνη ήταν τυχερή και δίπλα της είχε τους φίλους της, οι οποίοι τη βοήθησαν και της εξήγησαν την επόμενη μέρα πως ξαφνικά στο μαγαζί που βρίσκονταν άρχισε να ουρλιάζει, λίγο πριν λιποθυμήσει. Δυστυχώς, άλλες κοπέλες μπορεί να μην σταθούν τόσο τυχερές, αφού αυτή η τακτική -εικάζουν οι αρχές- χρησιμοποείται, για να χάνουν οι κοπέλες τις αισθήσεις τους και να πέφτουν ευκολότερα θύματα βιασμού.

Oδηγίες για την προστασία των γυναικών

Η αστυνομία της περιοχής κατέγραψε από τις 2 Οκτωβρίου, 15 αναφορές για παρόμοια περισταστικά, στα οποία κοπέλες καταγγέλουν ότι τις τρύπησαν με αιχμηρό αντικείμενο σε νυχτερινά μαγαζιά. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί δύο άντρες, αλλά επισήμως, οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν συνδέσει τις επιθέσεις με βιασμούς ή κλοπές.

H ανησυχία, ωστόσο, έχει λάβει τόσο μεγάλες διαστάσεις που εκδόθηκαν μέχρι και οδηγίες για την προστασία των γυναικών. «Σχεδιάστε το πώς θα φτάσετε στο σημείο που θέλετε να πάτε, αλλά και το πώς θα γυρίσετε. Ενημερώστε πάντα ένα άτομο εμπιστοσύνης για το πού βρίσκεστε. Μην πηγαίνετε μόνες σε pub και κλαμπ. Σκεφτείτε πολύ το αν θα φύγετε από ένα μαγαζί με κάποιον που γνωρίσατε μόλις εκεί. Μην δέχεστε ποτά από ξένους. Αν το ποτό σας έχει περίεργη γεύση, πετάξτε το. Αν νιώθετε ανασφάλεια ζητήστε βοήθεια από το προσωπικό του καταστήματος», είναι μερικές μόνο από τις οδηγίες για ασφαλή, βραδινή έξοδο στην Αγγλία. Διαβάστε εδώ τις υπόλοιπες.

 

Το κίνημα “Girls Night In” 

Παρά τις οδηγίες και τις έρευνες της αστυνομίας, γυναίκες και άνδρες αντιδρούν σε αυτά τα δεδομένα, κατακρίνοντας τη στάση των αρχών και δημιουργώντας το κίνημα “Girls Night In” (Τα κορίτσια θα μείνουν σπίτι). Ουσιαστικά, αυτό που κάνουν είναι να μποϊκοτάρουν τα νυχτερινά μαγαζιά. Μάλιστα σε αρκετές περιοχές οργανώθηκαν και πορείες με κύρια συνθήματα «Μορφώστε τους γιους σας» και «Τα κορίτσια θέλουν να είναι ασφαλή». 

Το κίνημα “Girls Night In” προχωρά παράλληλα και στη συλλογή υπογραφών, ώστε η βρετανική κυβέρνηση να καταστήσει υποχρεωτικούς τους ελέγχους των εισερχόμενων σε μπαρ και κέντρα νυχτερινής διασκέδασης, προκειμένου να διευκολυνθούν οι προσπάθειες εντοπισμού των δραστών, αλλά και η αποτροπή νέων επιθέσεων. Ήδη, οι υπογραφές έχουν ξεπεράσει τις 170 χιλιάδες, πράγμα που σημαίνει ότι το αίτημα θα πρέπει να τεθεί προς συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Αντιδράσεις στο κίνημα

Παρά τη μεγάλη ανταπόκριση που γνωρίζει το συγκεκριμένο κίνημα, πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι ο περιορισμός αυτός των κοριτσιών, να μην βγαίνουν δηλαδή σε νυχτερινά κέντρα όταν θέλουν, περιορίζει και τις ελευθερίες τους. Οι υποστηρικτές του, ωστόσο, τονίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού ο περιορισμός γίνεται συγκεκριμένη ημέρα και όχι συνέχεια. Ζητούμενο είναι να ασκηθούν πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να υπάρξουν τα ανάλογα μέτρα πρόληψης και προστασίας, ενώ απότερος στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των αρχών και της κοινής γνώμης και η ανάληψη πιο αποφασιστικής δράσης αναφορικά με την έμφυλη βία, ένα φαινόμενο το οποίο παίρνει χαοτικές διαστάσεις παγκοσμίως.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below