Οι φωτογραφίες που τη δείχνουν να κόβει τα μαλλιά της σε διάρκεια διαμαρτυρίας στην Κωνσταντινούπολη έξω από προξενείο του Ιράν, μετά τον θάνατο της 22χρονης Masha Amini από την «Αστυνομία Ηθών» στο Ιράν, έγιναν viral και αποτελούν πλέον (μαζί με τη Masha Amini και τη Hadis Najafi), ένα από τα σύμβολα στο αγώνα κατά της καταπίεσης που δέχονται οι γυναίκες στη χώρα της Ασίας.

Η Nasibe Samsaei κατάφερε να διαφύγει από τη χώρα της όταν καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκιση, επειδή συμμετείχε σε διαδηλώσεις κατά του hijab. Συνελήφθη στην Τουρκία και έπειτα από 6 μήνες κράτησης ζήτησε άσυλο από τα Ηνωμένα Έθνη. Πλέον, ζει στην Τουρκία, όπου συνεχίζει να δέχεται πολύ συχνά απειλές για τη ζωή της. Κι αν νομίζετε πως αυτή της η περιπέτεια θα την έκανε να το βάλει κάτω, η αλήθεια απέχει πολύ.

Δίχως να διστάσει στιγμή, συμμετείχε ξανά σε διαδήλωση στην Τουρκία και έκοψε τα μαλλιά της ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον βάναυσο θάνατο της 22χρονης συμπατριώτισσάς της.

Είναι αρχιτέκτονας, ζωγράφος και ακτιβίστρια και μίλησε στο κανάλι Open και τη δημοσιογράφο Μαρία Κατσή στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι με τη Μάριον» για την κίνησή της έξω από το ιρανικό προξενείο, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο Ιράν και τα όσα πέρασε, μέχρι να φτάσει στην Κωνσταντινούπολη.

Οι γυναίκες στο Ιράν αγωνίζονται για πάνω από 40 χρόνια

«Οι Ιρανές γυναίκες, για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες της ντροπιαστικής κυβέρνησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, δολοφονούνται, τραυματίζονται, φυλακίζονται, βασανίζονται και καταπιέζονται καθημερινά. Αλλά ποτέ δεν σταματούν να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Λόγω των περιορισμών που αντιμετωπίζουν οι Ιρανές, σήμερα, μετά από 43 χρόνια της ισλαμικής κυβέρνησης, η κατάσταση είναι χειρότερη όσον αφορά τα βασικά τους δικαιώματα. Και, αυτή η ανισότητα στην κοινωνία είναι εμφανής», είπε αρχικά, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κίνηση που έκανε να κόψει τα μαλλιά της.

Οι μάχες των γυναικών στο Ιράν και το μήνυμά της

«Οι Ιρανές γυναίκες είχαν πάντα ισχυρή παρουσία στην κοινωνία παρ’ όλους τους περιορισμούς που τους επιβλήθηκαν. Και αυτή τη στιγμή πολεμούν και σκοτώνονται στους δρόμους. Αλλά σήμερα με τη βάναυση δολοφονία της Zhina, ήρθε η ώρα για τις Ιρανές γυναίκες να μετατρέψουν τον 43χρονο θυμό τους σε καταιγίδα και να ενωθούμε όλοι μαζί ενάντια στο χιτζάμπ, που είναι σύμβολο της αιχμαλωσίας, αλλά και στο καθεστώς και να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό», είπε για τα όσα συμβαίνουν στο Ιράν, ενώ τόνισε πως ο αγώνας τους αφορά όλους – άντρες και γυναίκες:

«Θα ήθελα να πω σε όποιον με ακούει ότι ελευθερία των γυναικών είναι η ελευθερία ολόκληρης της κοινωνίας. Και αυτό δεν είναι ευθύνη μόνο των γυναικών αλλά ολόκληρης της κοινωνίας, άνδρες και γυναίκες».

Γιατί έκοψε τα μαλλιά της

«Έκοψα τα μαλλιά μου από θυμό εξαιτίας της τυραννικής κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα, έκοψα με το χέρι μου αυτό το μέρος του σώματός μου για το οποίο η κυβέρνηση καταπίεσε τη Masha Amini και εμάς, ώστε να κόψω τον έλεγχο της κυβέρνησης στα μαλλιά και το σώμα μας και να απελευθερώσω το σώμα μας από αυτήν την κυριαρχία.

Ένα είδος εξέγερσης ενάντια στην καταπίεση, που είναι χαρακτηριστικό της ελευθερίας. Η αλληλεγγύη που έδειξαν οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο για αυτό το θέμα, δείχνει ότι δεν θέλουμε να είμαστε πια θύματα. Θύματα σκληρότητας και μεγαλομανίας που έχουν οι δικτατορίες για τις γυναίκες».

Ο αγώνας για να περάσει στην Τουρκία

Όσο για το πώς κατάφερε να ξεφύγει στην Τουρκία και να γλιτώσει τη φυλακή στη χώρα της, σημείωσε πως αν είχε παραμείνει στο Ιράν θα ήταν τώρα φυλακισμένη, ενώ αναγκάστηκε να αλλάξει σπίτι στην Κωνσταντινούπολή, λόγω απειλών που δεχόταν για τη ζωή της.

«Ήταν πολύ δύσκολο, υπέφερα και τραυματίστηκα σε αυτό το ταξίδι. Αν δεν έφευγα από το Ιράν θα ήμουν στη φυλακή τώρα. Περπάτησα μέσα από τα βουνά που βρίσκονται ανάμεσα στο Ιράν και την Τουρκία. Περπάτησα τρεις μέρες και νύχτες χωρίς φαγητό και νερό».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below