Μια συγκλονιστική είδηση παρουσίασε το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Σλοβακίας TASR: Η κυβέρνηση της χώρας ζήτησε επίσημα συγγνώμη από τους Ρομά επειδή εξανάγκασε χιλιάδες γυναίκες του πληθυσμού να στειρωθούν.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος των Ρομά στην κυβέρνηση, Andrea Buckova, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη πρακτική ξεκίνησε το 1966, από το κομμουνιστικό καθεστώς, αλλά συνεχίστηκε σε έναν βαθμό έως και το 1991, παρόλο που στο μεταξύ η χώρα είχε λάβει μέτρα για την προστασία του πληθυσμού τους. Έπρεπε όμως να φτάσει το 2004 για να ψηφιστούν νόμοι που εξασφάλιζαν ότι μια γυναίκα μπορούσε να καταφύγει στη στείρωση μόνο συναινετικά.

«Ένα πρώτο, σημαντικό βήμα» χαρακτήρισε τη «συγγνώμη» της κυβέρνησης της Σλοβακίας η επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Dunja Mijatovic σε νέα ανάρτησή της στο Twitter. Όπως πρόσθεσε η ίδια: «Τώρα ανυπομονώ να δω να αναπτύσσεται άμεσα ένας προσβάσιμος και αποτελεσματικός μηχανισμός αποζημίωσης των θυμάτων που εξαναγκάστηκαν σε στείρωση».

«Τώρα ανυπομονώ να δω να αναπτύσσεται άμεσα ένας προσβάσιμος και αποτελεσματικός μηχανισμός αποζημίωσης των θυμάτων που εξαναγκάστηκαν σε στείρωση».

Οι Ρομά στη Σλοβακία αποτελούν το ένα πέμπτο του γενικού πληθυσμού, ωστόσο ανέκαθεν ζούσαν στο περιθώριο, σε υποδομές από τις οποίες έλειπαν βασικά αγαθά όπως ο ηλεκτρισμός, η θέρμανση και το τρεχούμενο νερό. Οι γυναίκες, ειδικότερα, δεν βιώνουν μόνο τον κοινωνικό αποκλεισμό και τον ρατσισμό, αλλά συχνά πέφτουν και θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Τις αντίξοες συνθήκες διαβίωσής τους έφερε πρόσφατα στη δημοσιότητα ο Πάπας Φραγκίσκος, όταν επισκέφτηκε συγκρότημα κατοικιών της σλοβακικής πόλης Kosice, όπου ζουν Ρομά.

Δείτε ένα ρεπορτάζ για τους Ρομά τη Σλοβακία:

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below