Ένα απόσπασμα σχολικού βιβλίου που μοιάζει βγαλμένο από το μακρινό, σκοτεινό παρελθόν δημοσίευσαν οι «Γυναίκες Καριέρας» στα social media. Ωστόσο διδάσκεται το 2022 και προέρχεται από το βιβλίο Ιστορίας της Α’ Γυμνασίου. Όπως σχολιάζουν οι «Γυναίκες Καριέρας» στη λεζάντα:

«Το βιβλίο Ιστορίας της Α’ γυμνασίου κάνει διαχωρισμό σε παιδιά και κορίτσια το 2022. Μέχρι και η γιαγιά μου που είναι 92 χρονών δεν το λέει πια.

»Και φυσικά ο διαχωρισμός συνεχίζεται χωρίς καμία παράθεση, καμία κριτική καθώς: Οι γυναίκες διέπλαθαν τον χαρακτήρα τους “για να γίνουν άξιες μητέρες” ενώ οι άνδρες ήταν υπόδειγμα ανδρείας.

»Μας το έστειλε μόλις η φίλη Τζένη και μου γύρισε το μάτι».

Συγκεκριμένα, το απόσπασμα γράφει:

«Τα παιδιά από την ηλικία των επτά ετών τα αναλάμβανε η πόλη. Ζούσαν όλα μαζί σε ομάδες, όπου μάθαιναν να υπομένουν τη σκληρή ζωή και τις κακουχίες. Διδάσκονταν ανάγνωση, γραφή, μουσική και χορό. Με ανάλογο τρόπο εκπαιδεύονταν και τα κορίτσια, τα οποία συμμετείχαν ελεύθερα σε πολλές εκδηλώσεις της πόλης. Έπρεπε και αυτά να αποκτήσουν δυνατό σώμα και να διαπλάσουν ηθικό χαρακτήρα. Έτσι θα μπορούσαν στο μέλλον να γίνουν άξιες μητέρες».

Δείτε την ανάρτηση:

Μάλιστα ένα παρόμοιο απόσπασμα υπάρχει και στη διδακτέα ύλη της Δ’ Δημοτικού, που μεταξύ άλλων γράφει για την αρχαία Σπάρτη: «Τα κορίτσια, όπως και τα αγόρια, μορφώνονταν στα γυμναστήρια. Φορούσαν κοντά φορέματα και έπαιρναν μέρος σ’ όλες τις γιορτές και τις εκδηλώσεις. Με αυτό τον τρόπο θα έπλαθαν γερό σώμα και θα γίνονταν αργότερα άξιες μητέρες».

Δείτε το απόσπασμα της Δ’ Δημοτικού:

Σχετικά με το βιβλίο της Α΄Γυμνασίου, ο Μανώλης Κυπριωτάκης, φιλόλογος, απόφοιτος τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ με μεταπτυχιακό στην Ευρωπαϊκή Ιστορία, σχολίασε στο marieclaire.gr:

«Συνηθίζουμε να λέμε πως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Ας είμαστε όμως ειλικρινείς. Πρόκειται εμφανώς για ένα σφάλμα εκ παραδρομής, πίσω από το οποίο δεν κρύβονται σκοτεινές δυνάμεις που επιθυμούν να καθυποτάξουν το γυναικείο φύλο υποβάλλοντας τα τρυφερά και αθώα μυαλά των γυμνασιόπαιδων σε μια ύπουλη και υποδόρια μισογυνική προπαγάνδα. Αυτό που θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία είναι η ευκολία με την οποία διαφεύγουν της προσοχής των αρμοδίων τέτοιου είδους λάθη. Υπάρχει το ευμενές σενάριο της επιπολαιότητας η της στιγμιαίας απροσεξίας. Ας είμαστε ωστόσο και πάλι ειλικρινείς. Εδώ μιλάμε για βαθιά ριζωμένες νοοτροπίες και αντιλήψεις που καθιστούν τέτοιου είδους έμφυλες ανορθογραφίες περίπου φυσιολογικές. Κι αυτό είναι το επικίνδυνο. Και μια και ο λόγος περί Σπάρτης, θυμάμαι συζήτηση με ντόπιο στην Αρεόπολη κατά την περίοδο που υπηρετούσα στην περιοχή ως φιλόλογος. Η διάκριση μεταξύ παιδιών και κοριτσιών εξακολουθεί να υφίσταται στην περιοχή, θεωρείται δε τόσο αυτονόητη και φυσιολογική, ώστε τη γέννηση αγοριού ακολουθούν γλέντια, χαρές, κεράσματα και μπαλωθιές, ενώ στην αντίθετη περίπτωση ακολουθεί αιδήμων σιωπή».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below