Το όνομα Stephanie Frappart είναι εδώ και αρκετά χρόνια γνωστό στους ποδοσφαιρόφιλους της υφηλίου.

Η 40χρονη διαιτητής από τη Γαλλία το 2022 στα 38 της σφύριξε τον αγώνα του Μουντιάλ στο Κατάρ ανάμεσα στη Γερμανία και στην Κόστα Ρίκα.

Έγινε η πρώτη γυναίκα διαιτητής που ορίστηκε ως πρώτη σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Φέτος, θα βρεθεί το Σάββατο, 25 Μαΐου, στον Βόλο και στο Πανθεσσαλικό Στάδιο για να σφυρίξει τον τελικό Κυπέλλου ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και στον Άρη. Αυτή είναι η επιλογή της ΕΠΟ.

Ο Άρης ψάχνει τον πρώτο του τίτλο μετά το 1970 και ο Παναθηναϊκός θέλει να κατακτήσει το 20ο του Κύπελλο.

H Γαλλίδα που έσπασε το… κατεστημένο 

To 2022 στο Βόλο και στο παιχνίδι της τοπικής ομάδας με τον ΟΦΗ η Ελένη Αντωνίου έγινε η πρώτη γυναίκα διαιτητής στη Super League 1. Η διαιτητής από την ΕΠΣ Αχαϊας έγραψε ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο και σε λίγες ημέρες πάλι στο Βόλο μια συνάδελφός της από τη Γαλλία θα σφυρίξει αγώνα (τελικό) που θα κρίνει τίτλο.

Η Stephanie Frappart καλείται να φέρει εις πέρας μια δύσκολη αποστολή στο άδειο Πανθεσσαλικό αφού ο τελικός δεν δίνει μόνο τίτλο αλλά και ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Η διαιτητής από τη Γαλλία έχει σφυρίξει κορυφαία παιχνίδια σε παγκόσμιο επίπεδο και κρίθηκε πως είναι έτοιμη για έναν ελληνικό τελικό. Η κορυφαία στιγμή της καριέρας της ήταν όταν σφύριξε στο Γερμανία- Κόστα Ρίκα στο Μουντιάλ του Κατάρ το 2022. 

Η Στεφανί το 2020 έγινε η πρώτη γυναίκα που ορίστηκε σε αγώνα Champions League ανδρών. Ήταν στο Γιουβέντους – Ντιναμό Κιέβο. Το 2022 σφυρίζει τον αγώνα της Ρεάλ Μαδρίτης με τη Σέλτικ στο Μπερναμπέου και καταλόγισε μάλιστα τρία πέναλτι σε ένα ημίχρονο. Φέτος σφύριξε στο Μπάγερν Μονάχου – Κοπεγχάγη.

Το 2015, το 2019 και το 2023 σφύριξε στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου γυναικών. Ήταν ακόμη η … πρώτη κυρία σε παιχνίδια Ολυμπιακών Αγώνων. Στις 2 Αυγούστου του 2019 διηύθυνε το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ μεταξύ των Λίβερπουλ και Τσέλσι. Έγινε έτσι η πρώτη γυναίκα που σφυρίζει σε μεγάλο ευρωπαϊκό αγώνα ανδρών.

Στο Europa League έχει διευθύνει 6 παιχνίδια, ένα από τα αυτά της Ομόνοιας (Κύπρου) με την Γρανάδα. Βγάζει εύκολα την κίτρινη κάρτα από το τσεπάκι της και μόνο στο Europa League έχει μοιράσει 27! Δεν δείχνει πάντως εύκολα κόκκινες κάρτες (21 σε 285 ματς).

Η αγάπη της για το ποδόσφαιρο ξεκίνησε σε μικρή ηλικία

Η Stephanie γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1983 στο Plessis-Bouchard. Η μητέρα της γέννησε στην κλινική Hauts de Saint-Nicolas, που πλέον έχει κλείσει, αλλά η οικογένεια δεν ζούσε σε αυτή την πόλη και ήταν πολύ φτωχή.

Ο πατέρας της  κατάγεται από τη Λωρραίνη, ήταν εργάτης σε εργοστάσιο. Η μητέρα της είναι Πορτογαλίδα. Μετανάστευσε στη Γαλλία στα μέσα της δεκαετίας του 1970, με τους γονείς και τα αδέρφια της, για να βρει δουλειά. Εγκαταστάθηκαν σε ένα μικρό χωριό κοντά στο Lunéville. Η μητέρα της προσλήφθηκε σε ένα τοπικό εργοστάσιο και αργότερα έγινε παιδοκόμος. Οι γονείς της  γνωρίστηκαν στη Λωρραίνη στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Ο πατέρας της έπαιζε ερασιτεχνικά ποδόσφαιρο ενώ τα δύο από τα τρία αδέλφια της έχουν ασχοληθεί με τη διαιτησία.

Η ίδια ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο από τα 10 της και το πάθος της την οδήγησε στο να ενταχθεί στην AS Herblay. Στη ομάδα γυναικών της περιοχής της φορούσε το Νο10 στην πλάτη και ήταν αξιόλογη παίκτρια.

Στα 13 της άρχισε να σφυρίζει αγώνες σε τοπικούς αγώνες. «Ήμουν στο κέντρο του γηπέδου ως παίκτρια λόγω θέσης και αποφάσισα να παραμείνω στο κέντρο αλλά να διευθύνω τον αγώνα» είχε πει για το ξεκίνημά της.

Στα 18 της διαιτητεύει εθνικούς αγώνες. Το 2011 άρχισε να σφυρίζει στις μικρές κατηγορίες στα εθνικά πρωταθλήματα. Το 2009 μπήκε στη λίστα των διεθνών διαιτητών. Το 2014 ήταν η πρώτη γυναίκα διαιτητής που διαιτήτευσε στη δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας. Τον Απρίλιο του 2019 έγινε η πρώτη γυναίκα διαιτητής της Ligue 1 και στις 28 του ίδιου μήνα σφύριξε στο Αμιάν-Στρασμπούρ για το Coupe de France.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Globe Soccer (@globesoccer)

Η κοπέλα από τη Γαλλία έφτασε σε σημείο να κερδίσει το βραβείο Καλύτερης Γυναίκας Διαιτητή στον κόσμο της  IFFHS το 2019, το 2020 και το 2021.

Σπούδασε οικονομικά και μάρκετινγκ, αλλά η μεγάλη της αγάπη ήταν και είνα η διαιτησία. «Όταν έγινα νέα διαιτητής ένιωθα ότι είχα περισσότερες πιθανότητες να προχωρήσω στη διαιτησία από ό,τι στο γυναικείο ποδόσφαιρο» είχε πει πριν χρόνια.

Η αναγνώριση από τους συναδέλφους της

Ο θρύλος της διαιτησίας, Pierluigi Collina, την πιστεύει πολύ και έχει πει για εκείνη: «Είναι σε κορυφαίο επίπεδο», ενώ όταν επιλέχθηκε για το Μουντιάλ των ανδρών ο Ιταλός, που είναι πλέον επικεφαλής διαιτησίας στη FIFA, είχε πει: «Ξεκάθαρα για εμάς είναι η ποιότητα που μετράει και όχι το φύλο». 

Ο πρόεδρος της UEFA, Aleksander Čeferin, είχε πει: «Ως οργανισμός, δίνουμε τη μέγιστη σημασία στην ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου σε όλους τους τομείς. Ελπίζω η ικανότητα και η αφοσίωση που έχει δείξει η Στεφανί σε όλη την καριέρα της για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο θα αποτελέσει έμπνευση σε εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες σε όλη την Ευρώπη και θα τους δείξει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια για να φτάσει κανείς στο όνειρό του».

Η ίδια σημειώνει ότι για να φτάσει εκεί που έφτασε δούλεψε σκληρά, ενώ μέτρησε και η καταγωγή της από την Γαλλία. Μετά τον πρώτο της αγώνα σε Μουντιάλ ανδρών αρκέστηκε να πει ότι είχε την εμπειρία από τα Μουντιάλ γυναικών για να ανταπεξέλθει.

«Είναι πιο εύκολο να διαχειριστεί τους ποδοσφαιριστές μια γυναίκα διαιτητής δίχως να υπάρχει ένταση. Είναι ευκολότερο για μια γυναίκα να εξηγήσει στον ποδοσφαιριστή κάτι που αφορά σε μια φάση.

Είναι μεγάλη χαρά να δείξω στα νέα κορίτσια πως μπορούν να τα καταφέρουν στην διαιτησία. Με βλέπουν πλέον στην τηλεόραση και αντιλαμβάνονται πως τα πάντα είναι εφικτά. Πιο πριν βλέπαμε μόνο άνδρες διαιτητές. Ελπίζω πως θα καταφέρω να εμπνεύσω και άλλες γυναίκες», είχε πει σε άλλη της συνέντευξη.

Τα αρνητικά σχόλια από προπονητή 

Το 2015, ο προπονητής της Βαλενσιέν, David Le Frapper, είχε πει για εκείνη μετά το τέλος ενός αγώνα: «Η παράβαση έγινε, αλλά η διαιτητής δεν την είδε. Ίσως ήταν για πατινάζ. Είναι περίπλοκο όταν είσαι γυναίκα και διαιτητεύεις σ’ ένα ανδρικό σπορ». Η ίδια δεν απάντησε. Δεν είναι αυτή η δουλειά της. Συνολικά στην καριέρα της έως τώρα, η Στεφανί Φραπάρ έχει διευθύνει 285 αναμετρήσεις.

«Σήμερα, νομίζω ότι δεν με βλέπουν πλέον ως γυναίκα, αλλά ως διαιτητή»

Μιλώντας σε γαλλικό μέσο το 2022 είχε σημειώσει: «Σήμερα, νομίζω ότι δεν με βλέπουν πλέον ως γυναίκα, αλλά ως διαιτητή. Βέβαια  αν δεν πάρω τις σωστές αποφάσεις, οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να με αμφισβητούν και να με συζητούν». Στην ίδια συνέντευξη είχε επισημάνει: «Το ποδόσφαιρο, και ακόμη περισσότερο η διαιτησία, μου επέτρεψαν να χειραφετήσω τον εαυτό μου». 

Για την διαιτησία και τι ακριβώς την τράβηξε σε αυτή είχε επισημάνει: «Ήμουν παθιασμένη με το ποδόσφαιρο και ήθελα να μάθω τους κανόνες. Ήθελα  να είμαι στην καρδιά του παιχνιδιού, να ανακαλύπτω μια εντελώς διαφορετική δραστηριότητα που περιλαμβάνει τη λήψη αποφάσεων και την ανάληψη ευθύνης για αυτές». 

Η Stephanie δεν έχει social media ενώ κρατάει κρυφή την προσωπική της ζωή. Δεν υπάρχουν πληροφορίες εάν έχει σύντροφο ή εάν έχει παιδιά. Δηλώνει πως στόχος της δεν είναι η προσωπική της προβολή μέσω της διαιτησίας αλλά να κάνει σωστά τη δουλειά της και να είναι δίκαιη.

με πληροφορίες από protothema.gr

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below