Αυτές τις μέρες το Ιράν βρίσκεται σε αναβρασμό, μετά τη δολοφονία της 22χρονης Mahsa Amini, η οποία ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου μετά τη σύλληψή της επειδή δεν φορούσε «αρκετά σφιχτά» τη μαντίλα της. Σε ολόκληρη τη χώρα ξέσπασαν διαδηλώσεις, με αμέτρητες γυναίκες να βγάζουν, τολμηρά, τις χιτζάμπ τους και να διαμαρτύρονται για τη φοβερή καταπίεση που υφίστανται, και δεκάδες από αυτές να χάνουν τη ζωή τους.

Οι γυναίκες του Ιράν βρήκαν, ωστόσο, τουλάχιστον έναν σύμμαχο, και δυνατό μάλιστα, ανάμεσα στους άντρες: τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή Sardar Azmoun. Ο αθλητής, που παίζει για την Εθνική Ομάδα του Ιράν και την Bayer Leverkusen, δήλωσε ξεκάθαρα την υποστήριξή του προς τις διαδηλώτριες, δηλώνοντας, μέσα από ένα Instagram story: «Ζήτω οι γυναίκες του Ιράν!».

«Η ύστατη τιμωρία θα είναι να αποβληθώ από την Εθνική Ομάδα, αλλά το τίμημα είναι μικρό αν πρόκειται έτσι να υπερασπιστώ έστω και μια τρίχα από τα μαλλιά των γυναικών του Ιράν».

Ο ίδιος έγραψε επίσης: «Η ύστατη τιμωρία θα είναι να αποβληθώ από την Εθνική Ομάδα, αλλά το τίμημα είναι μικρό αν πρόκειται έτσι να υπερασπιστώ έστω και μια τρίχα από τα μαλλιά των γυναικών του Ιράν. Ντροπή σε εσάς που σκοτώνετε ελαφρά τη καρδία τις γυναίκες του Ιράν».

Πάντως η Εθνική του τον υποστήριξε μέσα από μια ξεκάθαρη χειρονομία: Πριν από τον αγώνα με τη Σενεγάλη, στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όλοι οι παίκτες, στον εθνικό ύμνο του Ιράν, φόρεσαν μαύρα πανωφόρια πάνω από την αθλητική στολή.

Δείτε ένα Instagram story του Sardar Azmoun:

@sardar_azmoun

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below