A, το Tinder. Αυτό το μαγικό dating app όπου κάνεις like στις φωτογραφίες χρηστών που βρίσκονται κοντά σου και αν έχουν κάνει κι αυτοί like τη δική σου, γίνεστε «match» και μπορείτε να μιλήσετε ο ένας στον άλλον… Το Tinder είναι ήδη στην Ελλάδα αρκετά χρόνια ώστε να θεωρείται old news, κι όμως για τους Ελληνες παραμένει εξίσου άλυτο μυστήριο όπως οι πόρτες του μετρό (hint: πρέπει να περιμένεις να βγει αυτός που είναι στο βαγόνι πρώτα) ή οι κυλιόμενες σκάλες (hint: στέκεσαι στα δεξιά). Φαίνεται στις φωτογραφίες που επιλέγουμε ναβάλουμε, στο bio που (δεν) επιλέγουμε να γράψουμε και, κυρίως, στον τρόπο που τελικά χειριζόμαστε την όποια επι- κοινωνία προκύψει με τα match μας. Μετά από περίπου 6 μήνες, 70 matches και 7 πρώτα ραντεβού, αποφάσισα να συντάξω μια λίστα με όσα (ελπίζω να) έχω μάθει πια, όσα και τα φύλα κάνουμε λάθος και, κυρίως, όσα θα ήθελα να πω σ’εκείνον τον τύπο που εξαφανίστηκε, με τη μαεστρία χιλίων χουντίνι, λίγες ώρες πριν από το ραντεβού μας.

1.Δεν κάνουμε ποτέ like (swipe right) σε κάποιον/α που έχει μόνο μία φωτό.

Ιδίως αν αυτός δεν έχει συνδεδεμένο το Instagram του ή δεν έχει κανένα κοινό Facebook φίλο μαζί μας (ώστε να επιβεβαι- ώσουμε ότι δεν είναι μυθολογικό πρόσωπο). Αν λυγίσαμε και γίναμε ήδη match με ένα τέτοιο λειψό δείγμα ιντερνετικής παρουσίας, ζητάμε αμέσως να στείλει κι άλλες φωτογραφίες ή να μας πει πώς λέγεται στο Facebook/Instagram. Σε περίπτωση που αρνηθεί, ευχόμαστε καλή ζωή εκεί στα Ηλύσια Πεδία μαζί με την Ωραία Ελένη, τον Πήγασο και τα υπόλοιπα μυθολογικά πρόσωπα.

Δεν βάζουμε ως Τinder photo σκηνή από την αγαπημένη μας ταινία.

Ή στίχους τραγουδιών με φόντο ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη. Γενικά δεν είμαστε στο MySpace, δεν έχουμε 1990 και η λογική του «Avatar» δεν λειτουργεί σε μια εφαρμογή που φτιάχτηκε για να εστιάζει στην εξωτερική εμφάνιση και όχι στον εσωτερικό μας κόσμο. Σκληρό, το ξέρω, αλλά αν δε μας αρέσει, ανοίγουμε Twitter.
3. Δεν βάζουμε ΠΟΤΕ φωτό σελέμπριτι (Ή μοντέλων) ως δικές μας.

Πάντα θα υπάρχει κάποια φαν εκεί έξω που θα θυμάται ακόμα πώς μοιάζει ο Ράσελ Μπραντ, ακόμα κι αν τον έχουν ξεχάσει και η Κέιτι Πέρι και η γάτα του. Κι αυτή η φαν μπορεί να σας κάνει report ως spam. Για την ακρίβεια, μόλις σας έκανε.

4. Κύριοι, υπάρχει μόνο ένας λόγος να βάλετε Tinder photo με την κοπέλα σας.

Κι αυτός είναι να είστε στο Tinder εν γνώσει της, ψάχνοντας τρίτο πρόσωπο στη σχέση σας. Σε αυτή την περίπτωση, mazel tov, εύχομαι να βρείτε αυτό που ψάχνετε. Σε κάθε άλλη περίπτωση (π.χ. για να μας δείξετε ότι έχετε groupies ή ότι είστε δεσμευμένος και δεν ψάχνετε κάτι σοβαρό), περάστε έξω. Και μη μας ξανάρθετε

5. Δεν αφήνουμε το bio κενό.


Το bio στο ελληνικό Tinder είναι σαν την ουρά στους homines sapientes: δυστυχώς έχει εκλείψει. Πόσο πιο εύκολα θα ήταν τα πράγματα αν είχαμε ακόμα ουρές και μπορούσαμε να τις κουνάμε με συμπάθεια ή απαξίωση; Γράψτε κάτι για σας. Δώστε στον άλλον που θέλει να σας πιάσει την κουβέντα από κάπου να πιαστεί για να σας κουνήσει την ουρά του.

6. Το Google είναι φίλος μας.

Πείτε ότι η κοπέλα με την οποία μόλις γίνατε match έχει στο bio της τη φράση «Doctor Who». Και πείτε πως ζείτε σε σπηλιά και δεν γνωρίζετε την πασίγνωστη σειρά του BBC. Προτού στείλετε σε αυτή την κοπέλα «Ποιος είναι ο Dr Who» κάντε μια χάρη στον εαυτό σας και γράψτε ακριβώς αυτή την πρόταση στο Google. Το Google δεν θα σας παρεξηγήσει. Εκείνη πάλι μπορεί. Οχι που δεν ξέρετε την αγαπημένη της σειρά, ή όποια σειρά, αλλά που δεν κάνατε την ελάχιστη προσπάθεια να ψά ξετε πριν την αναγκάσετε να παίξει το ρόλο του Google για σας.
7. Δεν ντρεπόμαστε να παραδεχτούμε ότι ψάχνουμε (και) σεξ.

Στις γυναίκες που διαβάζουν αυτές τις γραμμές: ναι, έχουμε γεννηθεί σε μια κοινωνία που μας έχει πείσει ότι με το που θα υπο- νοήσουμε πως κάνουμε σεξ θα έρθει η καλόγρια από το «Game of Thrones» να μας χτυπάει την καμπάνα της ντροπής σε όλο το δρόμο για το Red Keep. Κι όμως, οι άντρες στους οποίους μίλησα είχαν ως Νο 1 παράπονο από τις γυναίκες στο Tinder ότι δεν ήταν ειλικρινείς ως προς το τι έψαχναν. Το «απλά ψάχνω κάποιον να μιλήσω» δεν είναι ακριβώς ψέμα, αλλά αν θέλαμε μόνο φλογερά debates θα μπαίναμε σε κάποιο γκρουπ σχολιασμού στο Facebook για το «Survivor». Είμαστε στο Tinder γιατί ξέρουμε τις δυνατότητές του (σε βοηθάει να γνωρίσεις νέο κόσμο, να νιώσεις αρεστός, να βγεις ραντεβού και, ναι, να κάνεις σεξ) και θέλουμε να τις αξιοποιήσουμε. Το να κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας είναι το πραγματικό shame, shame, shame.

8. Το Tinder δεν είναι για πολλές κουβέντες.


H εφαρμογή από μόνη της έχει αρκετούς περιορισμούς για να διαφυλάσσει την ασφάλεια των χρηστών. Δεν μπορείτε να στείλετε φωτογραφίες ή βίντεο (ευτυχώς, βλέπε παρακάτω), δεν μπορείτε να κάνετε κλήση και πολλές φορές κολλάει και δεν στέλνει τα μηνύματα. Μη χάνετε χρόνο κάνοντας chat εκεί. Μόλις διαπιστώσετε ότι έχετε χημεία και πως ο άλλος δεν είναι μυθολογικό πρόσωπο, συνεχίστε την κουβέντα σε κάποιο άλλο Μέσο, όπως το Facebook, το Instagram ή, Θεός φυλάξοι, το αγαπημένο σας μπαρ.

9. Δεν στέλνουμε ΠΟΤΕ γυμνές φωτό γιανα δημιουργήσουμε ενδιαφέρον. 

Νόμιζα ότι αυτό είναι ανδρικό παράπτωμα, μαθαίνω όμως πως και οι γυναίκες το κάνουν. Και για να εξηγηθώ: το να στείλεις μια γυμνή φωτό σου σε κάποιον δεν είναι κακό (όπως δεν είναι το να είσαι γυναίκα στο Tinder και να ψάχνεις για σεξ). Είναι όμως κάτι που θέλει το χώρο και το χρόνο του. Ο χώρος; Μια σχετικά ασφαλής πλατφόρμα όπως το Instagram, που σε ενημερώνει πόσες φορές άνοιξε ο άλλος τη φωτογραφία σου και αν την έκανε screenshot (πολύ χρήσιμο αν δεν ονειρεύεσαι καριέρα ως πορνοστάρ). Ο χρόνος; Αφού έχετε μιλήσει αρκετά και έχετε μοιραστεί αρκετές φαντασιώσεις για να ξέρετε ότι έχετε χημεία και έχετε δηλώσει και οι δύο πρόθυμοι για sexting. Εν ολίγοις, ο χρόνος ΔΕΝ είναι με το καλησπέρα για… να σπάσει ο πάγος. Αν δεν σε θεωρώ αρκετά ενδιαφέροντα για να αρχίσω να σου μιλάω, δεν θα αλλάξω γνώμη αν ξαφνικά μου στείλεις φωτό με τους σμιλεμένους κοιλιακούς σου ή με το τι υπάρχει παρακάτω. Δηλαδή θα αλλάξω, αλλά προς το χειρότερο.

10. Αν βγούμε ραντεβού, συμπεριφερόμαστε όπως σε ένα κανονικό ραντεβού.

Αν συνηθίζουμε να κερνάμε την κοπέλα γιατί θεωρούμε πως αυτό κάνουν οι gentlemen, δεν της ζητάμε ξαφνικά να τσοντάρει γιατί «λογικά θα είναι απελπισμένη». Ομοίως, αν ως γυναίκες συνήθως πληρώνουμε τα ποτά μισά-μισά, δεν ξεχνάμε ξαφνικά τις φεμινιστικές μας αρχές επειδή ο άλλος «δεν θα μας ξαναδεί». Και κυρίως, δεν θεωρούμε το σεξ δεδομένο επειδή γνωριστή καμε στο Tinder και όχι, π.χ., στη συναυλία των Killers. Γενικά συμπεριφερόμαστε στον άλλον με τον ίδιο σεβασμό και αβρότητα που θα είχαμε αν μας είχαν συστήσει δύο κοινοί μας φίλοι. Ακόμα κι αν όντως δεν θα μας ξαναδεί.Όταν αλλάζουμε γνώμη Ή βρίσκουμε κάτι καλύτερο,

11 . ΔΕΝ εξαφανιζόμαστε.

Βασικό, αλλά δυστυχώς όχι αυτονόητο: πλέον έχουμε πολλές επιλογές και ελάχιστο χρόνο να τις εξερευνήσουμε όλες. Δεν είναι έγκλημα να μας άρεσε κάποιος χτες και σήμερα να μη μας αρέσει πια. Δεν είναι καν έγκλημα αν κανονίσαμε ραντεβού και λέγαμε ότι ανυπομονούμε να τον δούμε χτες και σήμερα που το ξανασκεφτόμαστε δεν ανυπομονούμε πια. Είναι έγκλημα όμως να αφήσουμε αυτόν τον κάποιον να περιμένει μην ξέροντας τι έγινε. Εγκλημα είναι να μην μπούμε καν στον κόπο να απαντήσουμε στα μηνύματά του και να τον κάνουμε απλά unmatch/ unfriend/unfollow. Δηλαδή ΟΚ. Ακόμα και ο Τζακ Μπέργκερ στο «Sex and the City» άφησε πίσω του ένα post-it.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below