Ως η «κοπέλα που θα κρατάει πάντα το φανάρι» υπογράφει μια 25χρονη το γράμμα της προς την συντάκτρια του The Cut, αναμένοντας απάντηση στον προβληματισμό της.

Η νεαρή παραδέχεται πως είναι αρκετά κοινωνική, αλλά δεν ξέρει πως να ξεκινήσει μια κουβέντα ή μια γνωριμία για κάτι πιο ερωτικό, ενώ φοβάται το ότι θα πρέπει να αποκαλύψει στον επίδοξο εραστή της πως μέχρι τώρα δεν έχει φιληθεί ποτέ με κανέναν στο στόμα.

Διαβάστε εδώ την ιστορία της 42χρονης που δεν έχει κάνει ποτέ έρωτα.

Διαβάστε το γράμμα της και την απάντηση της ειδικού:

«Έχω ένα όχι και τόσο βρώμικο μυστικό να μοιραστώ. Είμαι 25 ετών και δεν έχω φιληθεί ποτέ με κανέναν ερωτικά. Έπειτα από θεραπεία με ψυχολόγο, έχω ξεπεράσει αρκετούς από τους φόβους και τις ανασφάλειές μου και είμαι έτοιμη να αναπληρώσω τον χαμένο χρόνο. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω.

Είμαι πολύ καλή στο να στηρίζω τις φίλες μου, να διώχνω επίδοξους ενοχλητικούς άντρες, αλλά και να τους ‘κρατάω το φανάρι’, όμως, ποτέ δεν έχω μπει στο παιχνίδι. Επιπλέον, πώς θα πω σε κάποιον ότι δεν έχω φιληθεί ποτέ; Αρχικά, το λέω;».

Η relationship editor, απαντά φέρνοντας ως παραδείγμα ιστορίες ανθρώπων που πρωτοφίλησαν άλλους σε μεγαλύτερη ηλικία:

Ενώ η κατάστασή σου μοιάζει μοναδική, επίτρεψέ μου να σου πω πως δεν είσαι μόνη. Μπορώ να σου πω ότι οι κανόνες του dating, μέσα σε αυτούς περιλαμβάνεται και το πρώτο φιλί, είναι πλέον πιο περίπλοκοι παρά ποτέ.

Φαίνεται να έχεις κατανοήσει το πού βρίσκεσαι και το τι θέλεις, αλλά ανησυχείς για το πώς οι άλλοι θα εκλάβουν την έλλειψη εμπειρίας σου. Θεωρώ πως σε έναν βαθμό η ανησυχία σου είναι δικαιολογημένη (ο μέσος όρος πρώτου φιλιού είναι τα 15 έτη). Ωστόσο, επειδή δεν ανήκεις στην πλειοψηφιά δεν σημαίνει ότι είσαι και καταδικασμένη.

Μια φίλη μου, για παράδειγμα, δεν είχε καμία ερωτική εμπειρία μέχρι που αποφοίτησε από το κολλέγιο. Γι’ αυτό κατηγορούσε την πολύ αυστηρή οικογένειά της, αλλά όταν άρχισε να ανεξαρτητοποιείται πήρε τη ζωή στα χέρια της.

Το πώς προσέγγισε εκείνη την κατάστασή της, ίσως σου φανεί χρήσιμο:

«Πήρα την κατάσταση λιγάκι επιθετικά στα χέρια μου. Σκεφτόμουν πως είναι πλέον η ώρα να μεγαλώσω και επειδή μου αρέσει να βάζω χρονοδιαγράμματα στον εαυτό μου, έπρεπε να έχω και εδώ ένα. Η προθεσμία έφτανε στο τέλος της. Ένιωθα τόση ντροπή, γιατί ήμουν 22 ετών.

Νόμιζα πως κάτι θα έπρεπε να έχει γίνει μέχρι τότε. Ανησούχα και σκεφτόμουν πως αν μάθαιναν οι άλλοι πως δεν έχω φιλήσει ποτέ κανέναν θα με θεωρούσαν πουριτανή, αδύναμη και λιγότερο ελκυστική. Τελικά ξεκίνησα να βγαίνω με ένα παιδί. Δεν του είπα τίποτα για την έλλειψη εμπειρίας μου.

Μία μέρα και ενώ ετοιμαζόμουν να βγω από το αυτοκίνητό του, με φίλησε. Πάγωσα. Ήταν ένα στεγνό και άβολο φιλί. Όχι πολύ αισθησιακό και σίγουρα όχι πολύ ρομαντικό».

Το να παραδεχθείς πως δεν έχεις φιλήσει κανέναν, ίσως εγείρει ορισμένα ερωτήματα, μα όποιος το φέρει στη συζήτηση επίτηδες και με δηκτικό τρόπο δεν αξίζει να είναι στη ζωή σου. Επίσης, οι προσδοκίες που έχουμε από τις σχέσεις και τα φιλιά είναι μεγάλες. Ωστόσο, οι κατηγορίες για ένα πρώτο φιλί είναι απλώς δύο: το μεθυσμένο και το άβολο.

Η φίλη μου η Claire, που έδωσε το πρώτο της φιλί όταν έγινε 20, το περιέγραψε σαν γλοιώδες, ενώ στη διάρκειά του φοβόταν μήπως ο παρτενέρ της σταματήσει και τη ρωτήσει αν αυτό ήταν το πρώτο της φιλί, επειδή δεν είχε καθόλου εμπειρία.

Η συγκεκριμένη φίλη είναι αρκετά αγχώδης, μα νομίζω αυτό είναι ένα γενικό άγχος, το οποίο ποτέ δεν βγαίνει αληθινό. Κανείς δεν πρόκειται να σε σταματήσει την ώρα που σε φιλά και να σε ρωτήσει αν το κάνεις για πρώτη φορά.

Κι αν ακόμα θεωρείς πως τα δύο κορίτσια ήταν πολύ μικρά, ο Derek έδωσε το πρώτο του φιλί όταν έγινε 27 ετών. Ο ίδιος είπε πως αυτό συνέβη επειδεί είχε χαμηλή αυτοεκτίμηση, λόγω της ανεργίας, αλλά και της ακμής του.

«Έπεισα τον εαυτό μου ότι δεν επρόκειτο να γινει. Είχα κολλήσει σε μια δίνη αρνητικών σκέψεων».

Τελικά, ο Derek πήρε την κατάσταση στα χέρια του: Ξεκίνησε γυμναστική, έκανε πράγματα που του άρεσαν και όταν ζήτησε από μία κοπέλα με την οποία έβγαιναν να πάει στο σπίτι του το πράγα κύλησε πολύ ομαλά.

«Όταν ένιωσα πως ήταν η κατάλληλη στιγμή έκανα την κίνησή μου. Στο μυαλό μου είχα τα βιβλία και τις συμβουλές που είχα διαβάσει. Δεν ήταν, όμως, τόσο άβολα όσο περίμενα».

Η ιστορία του Derek μάς διδάσκει ότι η αυτοπεποίθηση είναι τα πάντα. Όταν δεν σε νοιάζει και τόσο τι θα πουν οι άλλοι, θα νιώσεις αυτομάτως πιο άνετα και η εγγύτητα θα έρθει πιο φυσικά.

Όσο για το πώς θα καταφέρεις να φτάσεις και εσύ στη θέση τους;

Τα πράγματα είναι απλά. Γνώρισε ένα αγόρι (είτε από κάποιο app είτε in person), κάνε παρέα μαζί του, χαμογέλασέ του, άγγιξε τα χέρια του, κοίταξέ το στα μάτια. Αν νιώσεις έτοιμη πάρε εσύ την πρωτοβουλία και φίλησέ τον. Στο αυτοκίνητο, στην καφετέρια, όταν περπατάτε στον δρόμο.

Τώρα, αν θα πρέπει να αποκαλύψεις ότι αυτό είναι το πρώτο σου φιλί, να σου πω ότι οι άνθρωποι των οποίων τις ιστορίες σου έφερα ως παράδειγματα, δεν είπαν τίποτα. Και νομίζω είναι λογικό. Προτείνω να το πεις αφού φιληθείτε και μόνο αν νιώσεις άνετα. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει αν αυτό είναι το πρώτο σου φιλί και σίγουρα δεν οφείλεις καμία εξήγηση σε κανέναν για τη ζωή σου.

Θεωρώ πως το περισσότερο άγχος σου προέρχεται από τις μη πραγματικές προσδοκίες που έχεις. Νομίζεις πως όλοι θα έπρεπε να έχουν φιληθεί μέχρι μια συγκεκριμένη ηλικία, μα δεν είναι έτσι. Δεν πάει τίποτα λάθος με εσένα. Μπορεί απλώς να χρειάζεσαι τον χρόνο σου, να πρέπει να δεθείς με τον άλλον για να προχωρήσεις. Είσαι ένας ξεχωριστός άνθρωπος με τα δικά του πιστεύω και τις δικές του εμπειρίες και σου ξανατονίζω δεν χρωστάς σε κανέναν εξηγήσεις. Μπορείς να προχωρήσεις στη ζωή σου όποτε το θελήσεις εσύ. Καλή τύχη!

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below